Avtobaza

Pe la finalul lunii Octombrie o stire aparent banala in domeniul militar ne prezenta livrarea catre Iran a unor sisteme 1L222 Avtobaza. N-a sarit nimeni ca ars, nefiind vorba de rachete S-300, Flankere sau alte periculosenii. Eh, acolo, niste Avtobaza… care de fapt se pare ca sunt niste sisteme date dracului.

1L222 Avtobaza are baza la sol si este mobil. Neimpresionant. Impresionant este ca poate colecta in mod pasiv radiatia electromagnetica din spatiul aerian invecinat si identifica sursele. Aici sunt incluse si “side-looking airborne radars used in combat aircraft, targeting radars of air-to-surface weapons, and radars used to guide aircraft flying at extremely low altitudes”.

Pe langa asa ceva, sistemele Avtobaza mai pot sa si… bruieze si, posibil sa permita infiltratea in legaturile de comunicatii dintre UAV-uri si statiile care le controleaza de la distanta.

Cam asta este in prezent cel mai plauzibil scenariu pentru recenta doborare a UAV-ului american RQ-170 Sentinel pe teritoriul Iranului.

Sursa: Flightglobal/The DEW Line

Asta spun ei, expertii.

Pasionatul de mine zice ca Avtobaza l-a orbit pe Sentinel, taindu-i cordonul ombilical electronic ce-l lega de controlul de la baza. Fiind o jucarie scumpa si rara, cel mai probabil Sentinelul dispune de un sistem de aterizare automata, ceea ce a si procedat la. Habar nu am daca UAV-ul asta avea un sistem de autodistrugere in eventualitatea ca ar fi picat in teritoriu inamic, dar daca a avut aproape sigur acesta nu a functionat. Sau a functionat?

Totusi, sa ramanem cu indoiala pana cand Iranul va decide sa prezinte imagini cu paserea prinsa in lat.

Pai nu?

Edit:

Specificatii tehnice Avtobaza