In Resboiu cel Nou, am decis sa abordam mai multe domenii decat o pe Resboiu cel Batran. Intre cele care sunt planificate, dar raman momentan la stadiul de surprize, debutam acum cu categoria Resboiul Stelelor. Dupa cum v-am obisnuit, suntem niste neastamparati si confirmam in continuare: “Resboiul Stelelor”! 🙂
Printre subiectele militare, vom strecura din cand in cand si cate ceva civil dar de interes. Cum ar fi:
Nava spatiala Kepler a descoperit descoperirea primei planete aflata in “habitable zone”, regiunea unde poate fi intalnita apa in stare lichida pe suprafata planetelor. Botezata Kepler 22b, planeta are o temperatura de 22 grade la suprafata, ceea ce o transforma intr-o candidata ideala… sau aproape ideala.
De ce “aproape”? Pai, Kepler 22b este de doua ori si jumatate mai mare decat Terra si, cel mai suparator detaliu este acela ca se afla la vreo sase sute de ani lumina distanta de noi, ceea ce s-ar traduce intr-un zbor de 22 milioane de ani cu tehnologia actuala.
Departe rau!
Kepler 22b insa, este prima confirmare. Senzorii de pe nava spatiala au descoperit pana in prezent peste o mie de planete candidate, dintre care zece au dimensiuni apropiate de planeta noastra si orbiteaza in zona populabila din vecinatatea stelei-soare. Despre acestea, urmeaza sa aflam mai multe dupa ce vor fi observate pentru verificari.
Revenind la Kepler 22b, inca nu se cunoaste daca este predominant din roci, gaz sau lichid, insa descoperirea ei reprezinta un pas important in gasirea de planete pe care sa le putem coloniza.
Desigur, daca sunt nepopulate. Desigur, daca le vom gasi populate de o rasa inferioara noua din punct de vedere tehnologic, ca sa ne putem executa mendrele de colonizatori dupa modelele cunoscute in istorie…
Desigur, exista riscul sa descoperim o rasa sau mai multe, pentru care sa prezentam interes deosebit si sa sfarsim rontaiti, inrobiti, killeriti.
Dar, cine nu risca, nu castiga. Nu?
Sursa: NASA
na’vi ? bre , sa se uite mai atenti la alpha centari … poate poate 🙂
Ba eu zic sa fie atenti in mod special la “omniprezentul” sistem candidat Gliese:
http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-11-28/science/30449596_1_new-planets-rocky-planet-earth-and-orbits
Cred ca la batranete, o sa scriem pe Resboiu de razboaie intre colonisti pe cine stie ce planeta. Ori intre corporatii.
Si mai ales, o sa dezbatem ce interceptor cosmic multirol second hand trebuie sa cumpere Romania! :))
Atata timp cat o sa fie Starfury, eu zic ok. 🙂
Starfury-ul ca Starfury-ul, dar prin 2063 tre’ să facem contact cu Vulcanienii. Eu sper să mă mai țin bine și atunci :))
Eu sper sa nu dam de Chiggs ca tot cam in anul ala trebuie sa apara. Preferi un design mai clasic, atunci un SA-43 Hammerhead se potriveste… 🙂 …and screw Aerotech and Chiggy Von Richthofen!
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=hIzLBvB-tpM
“Full-scale models of the “Hammerhead” fighters used in the S:AAB series were created in Australia at RAAF Base Williamtown. the following unverified: While they were being stored on board the freighter before shipping, crewmen from a Russian freighter were caught taking pictures of them after mistakenly thinking they were a new kind of advanced U.S. tactical fighter.” 😀 😀
blasfemie , in ce limba vorbiti acolo ?
Oooo… dar văd că vorbim între noi, clasicii 😀
Fie vorba între noi, dintre un Starfury și un Hammerhead parcă aș prefera un X-Wing :)) dar stai… că alea-s dintr-o galaxie prea îndepărtată și pe urmă dăm de ăla mare, negru de respira greu.
@CosteaH: vorbim în limba sefeioților. Până acum, în acest schimb de replici, s-au făcut referiri la Babylon 5, Star Trek, Space: Above and Beyond și, mai nou, Star Wars 🙂
De ce nu treceti si la nave capital ca Nova dreadnought, distrugatorele (mai bine zis crucisatore grele) clasele Omega si Warlock…
Mea culpa pentru literele mancate mai sus.
Pai ne-am limitat la starfightere…
Eu am o problema cu alde X-Wing, Viper din BSG, Hammerhead din S:AAB…etc, au design-ul prea clasic, similar cu jetfighterele de azi, care lupta in atmosfera, avand pilotul intr-o pozitie ce-i micsoreaza campul vizual, basca si botul alungit cu radar/senzori. De aceea Starfury mi se pare normal pentru a duce batalii in spatiu, pilotul sta intr-o pozitie similara cu “omul vitruvian” al lui Da Vinci, carlinga ofera un urias camp vizual din care lipseste botul.
O alta conditie pt. a-mi place un starfighter (sau in general si nave mia mari) este “regula celor 3” minime sisteme separate: primar, secundar si back-up la back-up.
3 motoare;
3 sisteme de mentinere a vietii;
3 computere;
3 “rezervoare/surse de energie”…
Si nu m-as supara daca ar avea fiecare starfigher ar avea pictata o gagica in stil Frank Frazetta, Alberto Vargas sau…Valentin Tanase! 😀
Bre, eu nu am vazut S:AAB asta. Cum este?
Unul cele mai bune…”underrated” seriale SF facute vreodata, stilul americanesc-militaresc e similar cu WWII-Vietnam, plin de “clisee”, tocmai de aceea are un farmec aparte pt. fani. Porneste de “boot camp-ul” racanilor Space Marines (a se intelege ca sunt si…piloti) pana la transformarea lor in “Wild Cards”. Gasesti exact temele clasice: atacul “marsav” (care se va dovedi…oops, SPOILER 🙂 ) in stil “Pearl Harbour-Golf of Tonkin” al extraterestrilor, cei lasati in urma, soldatii de mana a doua (in genul situatiei afro-americanilor din WWII-Vietnam), deciziile grele de pe campul de batalie, eroi care la o privire mai atenta cad de pe soclu, etc…genocidul..
Corect… dintre toate starfighterele prezentate în serialele SF, Starfury-ul mi se pare și mie că ar avea cea mai „plauzibilă” și logică construcție. Citisem pe undeva că acest lay-out ar fi fost studiat și de către cei de la NASA, dar nu-s sigur dacă e pe bune sau doar vreo legendă în rândul fanilor B5.
Sau arca lui NOE 😆
Apropos de sefeioti:
“Mesaj pentru membrii atelierKULT.com
Lansam un nou concurs de proza scurta SF (pina la 10 de pagini standard, 2000 de semne pe pagina) cu data limita de 13 Februarie 2012.
Concursul se adreseaza autorilor neconsacrati (fara volum propriu) si va fi jurizat de Michael Haulica.
Povestirea cistigatoare va fi selectata pentru publicarea in Revista Galileo si autorul ei, pe linga drepturile de autor cuvenite publicarii, va primii 100 USD din partea atelierKult.
Toti participantii trebuie sa comenteze si sa noteze toate celelalte texte aflate in concurs, dar sa se abtina de la comentarea propriilor materiale.
SUCCES!!!
— atelierKULT.com”
Vorba aia… ne bagam? 🙂
daca tot e asa..hai cu replay..cine crede in extraterestri?
eu cred in Dumenzeu.ca unii or spune ca e extraterestru …
acuma , mai pacatos din fire, eu cred ca o posibil ca altundeva in universul asta sa existe ceea ce noi numim viata (incepand cu euglene, parameci … si terminand cu fiinte care sa domine cel putin o planeta , gen omul )
Eu nu cred… eu sunt convins. 🙂
sunt extaziat de vestea asta. sper ca aceasta descoperire, sa redeschida apetitul ptr. explorarea spatiului.
in primu’ rand, e prea departe pentru autobuzele noastre de navetisti 🙂 Nu cred ca pupam un sejur acolo, in timpul vietii.
Pe termen lung, ar fi bine, poate se mai cara naibii o parte din obsedatii de castig rapid de pe Terra, astia care ne fac planeta asa de greu de locuit.
Cat despre colonizare… pai daca plecam si-acolo cu aceleasi idei in cap, o sa facem varza si planeta aia.
Apropo de subiect…dar mai prin invaluire, asa…imi vine in cap filmul ala extra-mega-senzational: “1492-Conquest of Paradise” (cu Depardieu, Armand Assante, regia Ridley Scott, muzica Vanghelis).
Columb si gasca se asteptau sa gaseasca in Lumea Noua un fel de Paradis terestru. Si culmea, l-au gasit! Numa ca-n cativa ani, aplicand aceleasi metode si mentalitati ca-n Lumea veche, si cu lacomia specifica colonizarilor, au facut din Paradis … iadul pe pamant.
Cred ca oricat de faina ar fi planeta aia, in cativa ani reusesc americanii&Co s-o acopere pe jumate cu deseuri (vezi Ghana), iar ailalta jumatate o acopera cu uzine de-alea de fabricat porci “culturisti” dopati cu steroizi, care ajung la 200 de kile in numa trei luni, si care otravesc totul in jur (vezi fermele din Polonia, de langa Timisoara etc.); si a caror carne, umpluta cu toate mizeriile chimice, o halim noi, cu totii, intru sanatatea noastra, si profitul fabricantilor de medicamente 🙂
Da’ hai ca deviez offtopic; stiu c-ati prins ideea.
Maitre,nu-ti plac regulile nu-i musai sa joci.De paradis poti vorbi,insa doar daca ai fi stat de bunavoie pe altarul lui Huitzilopochtli.Si nu ca marele preot.
Natura umana asa cum este ea ne va face sa cucerim planeta in cauza si altele ca ea.Iar daca legile fizicii si matematicii sunt valabile in tot universul,cel mai probabil ca alegile biologiei sunt la fel.
Asta fiind zisa as vrea sa apuc sa-i strang mana celui care va descoperi o modalitate de calatorie interstelara .Sau sa las cu limba de moarte sa ma cloneze cand va veni vremea.Iar daca nu se poate nici asa,sa ma faca cyborg.
bre, nu cred ca toata lumea din Americi, pana la columb, facea chirurgie toracica in varf de piramida 🙂 Cel putin nu aia cu care “s-a pupat” nea’ Columb. Aia au fost “gasiti” ceva mai tarziu (parca Vespucci a descoperit continentul propriu-zis, nu? chiar nu mai stiu exact)
Regulile… regulile le facem fiecare din noi, de “n” ori pe zi, fara macar sa ne dam seama. Nu-s batute in cuie.
Sunt convins ca omu o sa faca pe dracu-n 4 sa ajunga si-acolo, pe planeta aia. Dar, data fiind “natura umana” atat de des (si uneori comod…) invocata, e clar c-o facem praf si pe aia, si-o s-o umplem de jeg 🙂
Acu depinde cine ajunge primu’ 🙂
-daca ajung fascistii astia corporatisti americani [vezi Mussolini…”ar trebui sa ne numim corporatisti, nu fascisti”…sau Roosevelt…”daca corporatiile ajung sa conduca America, vom ajunge la fascism” -citate aproximative] e clar. Planeta respectiva s-ar putea s-o rupa la fuga sau sa se sinucida, ca sa scape de “democratizare” in stilul Irak/Barbarossa 🙂
-daca ajung suedezii, finlandezii sau alti <> de-astia, ori comunitatea actuala a cazacilor din Rusia, ori vreun trib din Amazon, care n-a cunoscut binefacerile “civilizatiei” americane [exemple de societati cu infractionalitate aproape de zero, care-o duc bine/foarte bine-mersi fara a jefui pe altii si fara a distruge complet mediul], s-ar putea sa aiba vreo sansa planeta aia, si sa nu-si ia lumea in cap. Ca astia au alta “natura umana” (sau… NU? ) 😀
In concluzie, sigur c-o sa ajungem acolo. Problema e…ce si cum facem acolo. Ca toate ni se-ntorc, si-apoi tot noi ne plangem.
Pentru cei interesati de universul Babylon 5 am gasit intamplator un site numit efni.org.
Veti gasi o abordare .hmm …mai interesanta asupra navelor inclusiv fighterelor din acest serial. Mie mi s-a parut bunicel desi se pare ca n-a mai fost adus la zi de vre-o 5 ani.
Nu se stie cat % este apa si cat % pamant? Sau e doar apa
În momentul de față nu se știe decât că are o rază de aproximativ 2.4 ori mai mare decât cea a Pământului și că se află în zona habitabilă din jurul stelei sale. Alcătuirea sa e necunoscută. Dacă ar avea o structură asemănătoare cu a Pământului, atunci masa sa ar fi de vreo 14 ori mai mare, iar gravitația ar fi de 2.4g.
Copii,
Ce stiu eu depsre identificarea planetelor.
Se urmareste orbita si luminozitatea unei stele si daca asta nu se portriveste cu calculele, se pare ca acolo este o planeta.
Astia cu Nava de insamintare (Calatoriile lui Tuf) au folosit alte metode?
[…] o planeta pozitionata fata de steaua sa in asa zisa zona LOCUIBILA, dragii mei, LOCUIBILA… Iata. Rate this: Like this:LikeBe the first to like this post. […]
Plot thickens…
http://arstechnica.com/science/news/2011/12/kepler-team-spots-earth-sized-planets-orbiting-sun-like-star.ars