UCLASS

UCLASS

In bugetul pentru anul fiscal 2017, US Navy și-a programat să schimbe destinația principală a programului UCLASS și să achiziționeze mai multe avioane stealth F-35C.

UCLASS este proiectul unui UCAV destinat misiunilor de cercetare și lovire, rol care ar urma să se schimbe în noua viziune a US Navy, urmând să se dezvolte pe baza acestui UCAV un nou avion ambarcat pentru realimentare în zbor.

Decizia pentru implentarea proiectului UCLASS a fost tergiversată de peste un an de către Pentagon, datorită diferitelor cerințe din cadrul armatei americane, care variau de la realizarea unui UCAV greu înarmat cu rază mare de acțiune și un UAV ușor care să fie folosit în principal pentru misiunile ISR.

Noul aparat, pe lângă rolul de avion de realimentare în zbor va păstra o parte din capabilitățile ISR (Inteligence, Surveilence, Reconnaissance), dar va renunța la posibilitatea de a transporta armament și la caracteristicile stealth.

In prezent, pentru misiunile de realimentare în zbor a celorlalte avioane ce se găsesc la bordul portavioanelor americane, sunt folosite bimotoarele F/A-18 Super Hornet. Dotarea cu un aparat dedicat acestei misiuni va permite utilizarea Super Hornet-urilor pentru misiunile lor principale.

De asemenea, vor exista fonduri suplimentare care să permită creșterea numărului de avioane de generația a V-a ambarcate, F-35C Lightning II, și se va renunța la ideea de a se comanda mai multe avioane Boeing F/A-18 Super Hornet.

sursa: Jane’s Defence

– David Victor –