Ambasadorul SUA la Bucureşti, E. S. Hans Klemm, a fost primit ieri 3 Februarie 2015 la sediul M.Ap.N. de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc

Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, abordate între cele două părţi şi în cadrul convorbirilor purtate în Ianuarie cu adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland.

Pe parcursul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat necesitatea consolidării cooperării în regiune, având în vedere complexitatea mediului actual de securitate, caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării ca elemente esenţiale pentru securitate a ţării noastre şi a regiunii din care România face parte.

În acest context, au fost discutate perspectivele de consolidare a capacităţilor de apărare ale forţelor armate româneşti, inclusiv modalităţi concrete de sprijinire a acestor demersuri de către partea americană.

Comunicat de presă Nr. 26

Secţia presă, M.Ap.N.

Inclusiv modalităţi concrete

Partea asta, cu modalităţile concrete de sprijinire a demersurilor de către partea americană, mi-a plăcut cel mai mult.

Sper să se fi discutat, sau să urmeze o discuţie pe concrete. Pe liste cu obiecte.

Să dezvolt? N-aş face asta, pentru că iar cădem de milogi. Însă realitatea este că nu ne-ar strica deloc încă o donaţie.

M-ATV de la Oshkosh

M-ATV de la Oshkosh

Să vorbim cu exemple:

  • Pe 7 Aprilie 2014, Guvernul SUA a donat Armatei Croaţiei 162 vehicule M-ATV destinate utilizării în operaţii de luptă de mică intensitate, în zone urbane, sau medii restricţionate. 15 M-ATV-uri au fost repartizate Comandamentului Forţelor Speciale Croate, cinci către Comandamentul de Sprijin, două au fost date Regimentului de Poliţie Militară, iar 78 au intrat în serviciul Armatei. Anul acesta, alte 62 M-ATV vor fi repartizate Batalionului 1 din Brigada Motorizată de Gardă din Gospic.
  • La începutul anului 2015 a fost anunţată intenţia SUA de a dona 308 vehicule MRAP către Uzbekistan, în cadrul programului Excess Defense Articles. MRAP-urile avute în vedere sunt din tipurile M-ATV, Maxxpro Plus, Cougar.
  • O lună mai târziu, SUA a anunţat că va furnizat 20 de vehicule M-ATV pentru menţinerea păcii de către Uniunea Africană.
  • Tot cam pe atunci, forţele speciale ale Poloniei au recepţionat 45 vehicule M-ATV, tot în cadrul Excess Defense Articles, calea standard prin care SUA oferă aliaţilor echipamente din surplus.

României i-ar prinde bine o donaţie cu un număr serios de vehicule M-ATV. Nu îmi ajung degetele pentru a enumera în câte destinaţii ar putea fi împărţite.

 

Iulian Iamandi