Diverse

Polonia: primele autotunuri Krab au intrat in dotarea Regimentului 23 Artilerie

Scriu vestea asta cu invidie. Noi… nu. Cam așa ar trebui să finalizez scrierea asta. Nu?

Autotun Krab

Autotun Krab

Da, știu, vom deveni în scurt timp posesori de HIMARS. Da, avem LAROM. Avem și APRA, știu. Le-am văzut rachetele pe traiectorii, pe cerul Poligonului Cincu. Nu prea vorbesc din pozele altora.

Krabul polonez este un exemplu de zbatere, în primul rând. Pentru că nu le-a fost deloc ușor.

Autotunul Krab, a cărui piesă de artilerie are calibrul 155 de milimetri, a fost proiectat și fabricat în Polonia de către Defense Company HSW (Huta Stalowa Wola) în cooperare cu BAE Systems și Obrum.

Primul prototip a fost finalizat în anul 2001. Utiliza un șasiu proiectat de compania poloneză Obrum și motorul tancului PT-91 Twardy.

Dar, ultima versiune de Krab are la bază șasiul autotunului sud-coreean K9 Thunder și este echipat cu turelă AS-90M Braveheart înarmată cu o piesă de artileri de 155mm/52 calibre. Versiunea finală mai dispune și te un sistem de control al tragerii WB Electronics “Topaz”.

Krabul poate deschide focul la mai puțin de un minut de la primirea comenzii și poate părăsi poziția în treizeci de secunde.

Huta Stalowa Wola (HSW) a semnat în luna Decembrie a anului 2016 un contract pentru furnizarea către Amata Poloniei a douăzeci și patru de autotunuri Krab. Valoarea contractului totalizează un miliard de euro.

Toate cele douăzeci și patru de autotunuri Krab vor intra în dotarea Regimentului 23 Artilerie.

Dincolo de invidia prietenească, mă bucur mult pentru polonezi.

Sunt sigur că polonezii și românii nu vor da înapoi, când va veni momentul.

Iulian Iamandi

1 Comment

  • Noi nu ne putem compara cu Polonia din punct de vedere militar sau economic. Polonezii au o armata moderna, cu dotare serioasa. In plus au si o industrie de aparare care inca merge spre deosebire de noi. Uitati-va la ce achizitii de armament a facut Polonia in ultimii 10 ani si comparati cu ce am luat noi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: