Asta mai lipsea, că în rest am văzut de toate pe la turci în ultima vreme!

Eh, hai că glumesc. N-am văzut chiar de toate, probabil și pentru că o parte dintre surprize sunt păstrate precum… vorba aia, așii în mânecă. Dar, tot nu am putea vedea de toate. Încă.

ULAQ AUSV

ULAQ AUSV

Văzusem deja ceva prezentări ale ULAQ, dar cum din limba turcă nu știu decât o mână de vorbe… am zis să mai aștept până să acord atenție noii jucării. Ați remarcat, nu? Turcia e pe val la capitolul drone. Roboții militari turcești dau lupte grele prin războiul civil sirian, prin cel dintre Azerbaijan și Armenia, poate și prin Libia, chiar și vecinii noștri ucrainieni au comandat!

Prima pagină o țin vehiculele aeriene fără pilot, clar. Terestrele n-au prea emoționat încă lumea și nu zic doar de produsele Made in Turkey. Iar pe segmentul maritim nu-s decât câțiva roboți navali care să fi reținut atenția – hai, să zicem că dronele destinate descoperirii și neutralizării minelor au fost reținute de către public, cât de cât.

Taman d-aia, ULAQ iese în evidență.

Ca să încep cu începutul, ULAQ este definit ca fiind AUSV. Adică, pe românește, este Armed Unmanned Surface Vehicle.

Produsul ULAQ este rezultatul unui program intens cu activități de cercetare-dezvoltare desfășurat în ultimii ani de către ARES Shipyard din Antalya, respectiv METEKSAN Defence din Ankara.

Nu, nu l-au lansat – ca să răspund întrebării domnului din public – dar cică prototipul este finalizat. Lansarea este programată pentru luna Decembrie, așa că mai avem de așteptat un pic.

O chestiuță, apropos de prototip, sună într-un fel interesant prin vestea turcească: în Decembrie va fi lansat protipul care va fi prima platformă din… linia ULAQ.

Linia ULAQ. Anticipez că în viitorul apropiat vom fi din ce în ce mai invidioși pe turci, inclusiv pentru că Ankara va dispune de o familie de Armed Unmanned Surface Vehicle din astea. Cu mai multe lungimi și lățimi, dimensiuni care vor avea impact asupra deplasamentului și pescajului, bașca a armamentului și a altor sisteme care vor putea fi instalate la bord. Probabil – pentru că așa-i în prezent – turcii vor face aceste AUSV ULAQ modulare, în funcție de specificul misiunilor pe care le vor îndeplini la un moment dat.

Evident, ULAQ va fi oferit și la export, nu numai pentru categoriile de forțe turcești care operează și în mediul acvatic.

Vai, câtă glazură am băgat!

ULAQ

ULAQ

Să vedem ce și cum, alea interesante.

ULAQ este construit din materiale compozite avansate, poate atinge viteza maximă de 65 de kilometri pe oră, poate naviga preț de 400 de kilometri și are tot felul de chestii mișto: capabilități optice pentru zi și noapte, dotări care pot fi operate de pe vehicule, puncte de control fixe, platforme navale cum ar fi portavioanele (bau!) sau fregatele. Stați un pic, să apăs tasta Enter.

Cu toate cele enumerate, AUSV-ul ULAQ va fi utilizat în misiuni de ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), luptă de suprafață, război asimetric, escortare de nave, protejare a infrastructurii strategice.

Prototipul va fi lansat în apele Mării Mediterane. Neinteresant. Dar, interesantă este dotarea anunțată: patru celule cu rachete Cirit și două cu L-UMTAS, furnizate de către ROKETSAN – o altă companie turcească. Iar primele teste cu trageri sunt planificate imediat, în primul trimestru al anului următor.

Rachetele Cirit au calibrul de 70 de milimetri și sunt muniții ieftine, dar mai ales ghidate laser. Se pot achiziționa în trei variante: trei în unu (anti-blindaj, anti-personal, incendiar), doi în unu (anti-personal, cu îmbunătățiri, respectiv incendiar), termobaric (anti-personal și anti-structuri). Rachetele Cirit pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de opt kilometri.

Rachetele L-UMTAS au calibrul 160 de milimetri și sunt definite ca rachete anti-tanc ghidate, cu rază mare de acțiune.

Și nu doar sistemele de rachete sunt impresionante. AUSV-ul va fi echipat cu diverse sisteme de comunicații, bruiaj și război electronic, putând executa misiuni împreună cu forțe complementare cum ar fi UAV, AUAV și TUAV.

ULAQ nu este doar un vehicul telecomandat, ci și – mult mai important – un vehicul autonom care găzduiește… inteligență artificială.

Cele două companii, ARES Shipyard și Meteksan Defence, au comunicat că după primul prototip vor urma și alte USV-uri pentru operațiuni cum ar fi ISR, MCM, ASW, SAR și de luptă împotriva incendiilor.

La final, să citim interesanta declarație a lui Selcuk Alparslan, CEO al METEKSN Defence:

“We have once again understood the importance of the “Blue Homeland” defense, economic exclusive zone protection, protection of maritime borders of the Turkish Peninsula especially with recently emerging disputes.”

Ehe…

Iulian Iamandi