Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au avut o întâlnire cu ministrul de stat britanic pentru Forțele Armate, Leo Docherty, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.
Agenda a inclus subiecte privind relațiile de cooperare militară, asigurarea securității euro-atlantice, precum și elementele defensive aliate care vor sta la baza pregătirii viitoarelor decizii de la Summit-ul NATO de la Washington, din luna iulie.
Cu acest prilej, secretarul de stat a reiterat importanța Parteneriatului Strategic cu Marea Britanie, fiind transmisă aprecierea pentru contribuția Londrei la structurile multinaționale din țara noastră și pentru participarea la misiunea de poliție aeriană întărită/eAP din România, în sprijinul consolidării posturii de descurajare și apărare de pe flancul estic aliat. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost subliniat faptul că marcarea a 75 de ani de la înființarea NATO are loc pe fondul unui mediu de securitate impredictibil, care continuă să definească agenda strategică și să aibă impact atât asupra securității euro-atlantice, cât și a unității, intereselor și valorilor Alianței.
„Aceste evoluții complexe ale mediului de securitate reclamă unitate și determinare aliată pentru demonstrarea credibilității și abilității NATO de a descuraja și apăra împotriva unor amenințări și provocări simultane“, a spus Simona Cojocaru.
Referitor la securitatea din regiunea Mării Negre, secretarul de stat a precizat că în contextul războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, această zonă rămâne de importanță strategică pentru întreaga securitate europeană și euroatlantică. Mai mult, a reliefat importanța continuării acordării sprijinului pentru Ucraina și pentru ceilalți parteneri din regiune, cu accent pe Republica Moldova.
Șeful Statului Major al Apărării a evidențiat buna colaborare dintre armatele română și britanică, cu precădere pe linia implementării măsurilor aliate de întărire a posturii de descurajare și apărare. „Sprijinul și cooperarea susținută oferite de trupele din Regat au avut o contribuție semnificativă în gestionarea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre. Sunt încrezător că relațiile militare bilaterale vor continua să se dezvolte, iar oportunitățile de instruire în comun, indiferent dacă vorbim despre misiuni în sprijinul păcii ori exerciții multinaționale, ne vor ajuta să ne consolidăm capacitatea de apărare, națională și aliată”, a punctat generalul Vlad Gheorghiță.
Biroul de presă
Leave A Comment