Numărând pe degetele personale n-a trecut mult de când ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ne-a liniștit și apoi noi românii am cerut trupe străine pe bătătura proprie.

Evident că îmi pun întrebări, ca un cetățean simplu din provincie. La noi, la Călărași, eram cu peștele mai mult și când vedeam MiG-uri ne bucuram încă de copii…

Stryker M1129 Mortar Carrier

Și acum vedem aceleași MiG-uri. Ca să fie clar.

Așa că, mă întreb, cum vine liniștea asta când la gard e ditamai criza Rusia (+Belarus + CSTO) versus Ucraina (cu sprijin dezbinat și mai mult îngrijorare occidentală). Și cum dracu vine liniștea asta, când la niște zile țara mea a cerut militari americani în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic.

Am vrut să scriu de atunci, de la mesajul de liniștire al ministrului Dîncu. Să mă cocoț pe blocul ăsta înalt din Militari și să dau din dește privind dinspre apele și aerul teritorial și până acilea, la Capitală.

Aerul e apărat cu nino-nino de MiG-uri 21 mai bătrâne chiar și decât piloții veterani care le zboară. Escadrila de F-16 nu prea pare operaționalizată, iar dacă de la LanceR-e am văzut lansări cu mai multe categorii de armament, din câte îmi amintesc avioanele F-16… Dar, mai bine să nu facilităm munca inamicului. Btw, numărul de MiG-21 LanceR și aproape LanceR este secret. Nu?

Antiaeriana e perfectă pentru un scenariu de what if cu întoarcere în timp, pe vremea celui de-al doilea război mondial. Acolo ar fi magnifice, raportat la prăpastia tehonologică dintre (tunurile de 57 de mm) rachetele noastre sol-aer și amenințările aeriene potențiale din zilele noastre.

Apa noroc că-i rece. Că veneau rușii chiar și înot, nestingheriți de tunurile de pe navele noastre. Unele tunuri fiind chiar mai bătrâne decât avioanele MiG-21.

Rachetele anti-navă… și de-or mai fi operaționale, sunt dolofane și din generația părinților noștri. Apă de ploaie.

Pe la pietoni și motorizați, iar e tristețe mare. Părinții noștri, chiar și bunicii uneori, știu la perfecție de la AKM la AG-7, la TAB-urile și tancurile din dotarea curentă.

Numai unele radare și mijloace “electronice”, ce sunt mai proaspete.

Și am zis doar de direcția în care mă uit, de aici de la mine de pe bloc și până la mare.

Sigur militarii francezi și americani, de vor fi dislocați mai înapoi prin țară, chiar și despre polonezii din Oltenia, nu-i văd apropiindu-se la timp de Balta Ialomiței și nici fără pierderi pe drum.

Apropos de militarii americani (și francezi) care urmează să fie cazați pe la noi prin bătătură… să fie primiți!

Iulian Iamandi