Anul trecut, într-un nou moment de vârf al tensiunilor cu Turcia, Grecia și-a anunțat intenția de a cumpăra 18 avioane Rafale F3R (12 aflate în uz și 6 noi) din Franța.

Dassault Rafale

Dassault Rafale

A urmat semnarea unui contract în valoare de două miliarde și jumătate de euro, contract care includea pe lângă avioanele Rafale și achiziția de rachete aer-aer METEOR și MICA, rachete de croazieră SCALP și rachete anti-navă AM39 Exocet.

Anul acesta, pe 21 Iulie, primul Rafale a fost livrat Forțelor Aeriene ale Greciei, Grecia devenind primul client european al acestui tip de avion.

Recent, săptămânalul grecesc ProtoThema a informat că Atena ia în considerare suplimentarea comenzii cu încă șase avioane Rafale din Franța, în același timp purtându-se discuții pentru cumpărarea a douăzeci și două de avioane tip F-35A Lightning II din Statele Unite ale Americii.

Conform estimărilor făcute de către jurnaliștii greci în baza prețului de achiziție pentru cele doisprezece Rafale aflate în uz și a celor șase astfel de avioane noi, s-a estimat că suplimentarea cu alte șase omniroluri din același tip va costa Atena aproximativ opt sute de milioane de euro.

Zilele trecute, guvernul grec a confirmat intenția de a suplimenta comanda de Rafale cu încă șase avioane noi. Astfel, grecii vor echipa complet o escadrilă cu Rafale pe Baza Aeriană Tanagra.

“I announced the purchase of 18 Rafale. There will soon be 24. The first of them will fly in the Greek skies before the end of the year.”

A declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

“Excellent news: Greece has just announced its intention to acquire 6 additional Rafale. Together, we are moving forward to build real European autonomy.”

A reacționat pe Twitter ministrul Forțelor Armate Franceze, Florence Parly.

Hmmm, o țară membră NATO se înarmează contra altei țări membre NATO. Și nu de ieri de azi, aveți dreptate.

Dar noi? Noi, dintotdeauna cu potențiale pericole în juru granițelor, noi ce mai facem?

Anul Marinei s-a dus. Marina Română e bună doar pentru sabordat la intrarea în porturi și salvarea vieților marinarilor prin neimplicarea într-o luptă în care navele sub pavilion românesc ar fi bune doar în rolul de ținte cu echipaj.

Aviația noastră va fi curând sub nivelul celei bulgare, având în vedere dotarea în viitorul apropiat a Forțelor Aeriene Bulgare cu F-16 Block 70.

Forțele Terestre ale Armatei României ar trebui să dea timpul înapoi, separat de restul lumii, pentru a fi aduse la zi cu dotarea.

După decenii în care nu s-a făcut mare lucru, încercările de a face cât mai mult cu cei doi la sută – din care nu toți banii merg la înzestrare – nu-s suficiente. Nici dacă am aloca mai mult, precum în anii de dinaintea implicării noastre în al doilea război mondial, n-ar fi de ajuns.

Nu mai e timp.

Doamne ferește!

Iulian Iamandi