T-50 PAK-FA

Cei de la Suhoi au demarat testele cu un prototip al T-50 (PAK FA) cu radar AESA la bord. Noul radar este instalat pe cel de-al treilea prototip, T-50-3.

În primele încercări la sol şi în aer au fost testate modurile aer-aer şi aer-suprafaţă, în paralel efectuîndu-se şi testele pentru canalele optice.

Noul sistem va permite avionului PAK FA să recunoască şi clasifice avioanele care evoluează în formaţie sau solo, de la mare distanţă, în acelaşi timp indicând armamentul recomandat pentru angajarea acestora. Pe lângă aceste capabilităţi sistemul va furniza comunicaţii şi contramăsuri electronice.

În acest an, în teste va intra şi prototipul al paltrulea – T-50-4.

Primul prototip zboară din Ianuarie 2010, iar al doilea din Martie 2011.

Conform planului, în 2013 vor fi livrate câteva avioane T-50 către unităţi pentru încercări, iar din 2015 va începe livrarea avioanelor din producţia de serie.

Ministerul rus al Apărării doreşte să achiziţioneze 60 avioane din acest tip, dar se urmăreşte ca pe termen lung să se cumpere 120 – 150 de bucăţi.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.