Aviaţie

Rusii testeaza PAK FA cu radar AESA

T-50 PAK-FA

Cei de la Suhoi au demarat testele cu un prototip al T-50 (PAK FA) cu radar AESA la bord. Noul radar este instalat pe cel de-al treilea prototip, T-50-3.

În primele încercări la sol şi în aer au fost testate modurile aer-aer şi aer-suprafaţă, în paralel efectuîndu-se şi testele pentru canalele optice.

Noul sistem va permite avionului PAK FA să recunoască şi clasifice avioanele care evoluează în formaţie sau solo, de la mare distanţă, în acelaşi timp indicând armamentul recomandat pentru angajarea acestora. Pe lângă aceste capabilităţi sistemul va furniza comunicaţii şi contramăsuri electronice.

În acest an, în teste va intra şi prototipul al paltrulea – T-50-4.

Primul prototip zboară din Ianuarie 2010, iar al doilea din Martie 2011.

Conform planului, în 2013 vor fi livrate câteva avioane T-50 către unităţi pentru încercări, iar din 2015 va începe livrarea avioanelor din producţia de serie.

Ministerul rus al Apărării doreşte să achiziţioneze 60 avioane din acest tip, dar se urmăreşte ca pe termen lung să se cumpere 120 – 150 de bucăţi.

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

 

8 Comments

 • Pai cred ca este normal AESA fiind considerat drept cel mai avansat sistem de radar existent. Nu cred ca are legatura cu posibila lui vanzare pur si simplu ideea ca PAK-FA este cel mai avansat avion rusesc trebuie sustinuta si de echiparea lui corespunzatoare.

 • Fain de fapt ma steptam sa evolueze repede….cu echipamentul deoarece au testat cam tot ce aveau nevoie cu ajutorul lui Su 35 BM sunt tare curios cat de aprope de performantele F 35 sau F 22 va fi varianta AESA rusesca.
  Si inca ceva cat de repede vor avea radarele europene capacitatea de a praji celelate radare AESA din doatarea USA si Rusia.

 • SU PAK FA T50 este cel mai frumos avion realizat de rusi.Ar fi interesanta o confruntare aeriana clasica intre PAK FA versus F22, F35, Eurofighter, Rafale.

  • Eu as opta pentru varianta digitala, on-line. Realitatea presupune cel putin un asasinat. Si, dupa cum spuneam si aiurea, pina la realizarea masinii timpuli, mortul de la groapa nu se mai dezgroapa.

   • Poate fi si un exercitiu aerian comun la care sa participe toate aceste avioane.Nu este nevoie sa moara cineva intro lupta aeriana reala unde pilotul exploateaza avionul la maxim,si da din el tot ce are mai bun, ca este vorba de supravietuire.

    • Este vorba doar de imagine sau nu? rasboiul din pacate se duce cu victime si infirmi si morti si distrugere, asa pe site este frumos sa scrii ce face chestia aia si cealalta…dar realitatea este crunta.
     Acum tu crezi ca cineva va da toate cartile pe fata in caz de conflict?
     Nu crezi ca sunt tari care sa fie capabile de a faca R 77/RVV AE nefunctionale sau AIM 120 AMRAAM nefunctionale. Daca acum AIM 120 AMRAMM are un record operational de 58% ce se va intampla atunci cand sistemele de bruiaj avansate precum SPECTRA sau DASS sau cele rusesti de pe SU 35 BM vor lucra pe bune si nu pe canalele de training
     Ce crezi ca va mai trage un F 35 daca radarul AESA va fi “orbit” de un sistem similar celui instalat pe F 22.

     • Marius, iarasi ai dreptate.In mod real, in cadrul exercitiilor, nimeni nu isi arata cu adevarat potentialul real de lupta.Acesta va constitui surpriza intro lupta reala.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: