Siria, harta politica

Siria, harta politica

Cam asta a fost concluzia formulată de Iulian, pe linia de comunicații directe. Poate ar trebui să nu ne grăbim cu trasul concluziilor, deși dinspre Mediterana, vântul aduce un ușor iz de caft…

Dar, să vă prezint faptele:

Prin presă au apărut – brusc, subit, surprinzător sau cum vreți să spuneți – transcrieri ale unor discuții în spatele ușilor închise, între noul țar al Rusiei, Vladimir Putin și prințul Bandar bin Sultan, al Arabiei Saudite, căpetenie peste seviciile de informații saudite. Discuțiile, cu durată de aproximativ patru ore desfășurate acum trei săptămâni în vecinătatea Moscovei, au avut ca punct central petrolul.

Subiectul abordat indirect a fost – cum altfel? – Siria!

Scurt pe doi, Bandar bin Sultan s-a oferit să garanteze siguranța bazei navale de la Tartus, în cazul răsturnării regimului Assad. De asemenea a făcut amenințări voalate la adresa Rusiei, amintind – total dezinteresat – faptul că saudiții controlează anumite grupuri de ceceni și că Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci se apropie…

De asemenea a adus în discuție faptul că Rusia și Arabia Saudită produc însumat 40 milioane barili de petrol zilnic, adică 45 procente din producția glogală, insinuând că ar fi păcat ca producția de petrol saudit să crească brusc, ducând astfel la o scădere a prețului sub 112 dolari barilul (cât costă în momentul de față). Asta în condițiile în care economia rusă este în pragul recesiunii și se bazează pe un prag limită de 100 $/baril pentru finanțarea bugetului.

La o primă vedere Putin a rămas neimpresionat de aluziile sauditului declarând:”Poziția noastră față de Assad va ramâne neschimbată. Credem că Regimul Sirian este singurul în masură să vorbească în numele poporului sirian.”

Ce-i drept, de la data discuțiilor dintre Putin și Bandar bin Sultan, s-a mai schimbat câte ceva prin estul Mediteranei.

 – Marius Constantin –