Geopolitica

Siria a fost vanduta si oamenii mari s-au inteles la pret

Siria, harta politica

Siria, harta politica

Cam asta a fost concluzia formulată de Iulian, pe linia de comunicații directe. Poate ar trebui să nu ne grăbim cu trasul concluziilor, deși dinspre Mediterana, vântul aduce un ușor iz de caft…

Dar, să vă prezint faptele:

Prin presă au apărut – brusc, subit, surprinzător sau cum vreți să spuneți – transcrieri ale unor discuții în spatele ușilor închise, între noul țar al Rusiei, Vladimir Putin și prințul Bandar bin Sultan, al Arabiei Saudite, căpetenie peste seviciile de informații saudite. Discuțiile, cu durată de aproximativ patru ore desfășurate acum trei săptămâni în vecinătatea Moscovei, au avut ca punct central petrolul.

Subiectul abordat indirect a fost – cum altfel? – Siria!

Scurt pe doi, Bandar bin Sultan s-a oferit să garanteze siguranța bazei navale de la Tartus, în cazul răsturnării regimului Assad. De asemenea a făcut amenințări voalate la adresa Rusiei, amintind – total dezinteresat – faptul că saudiții controlează anumite grupuri de ceceni și că Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci se apropie…

De asemenea a adus în discuție faptul că Rusia și Arabia Saudită produc însumat 40 milioane barili de petrol zilnic, adică 45 procente din producția glogală, insinuând că ar fi păcat ca producția de petrol saudit să crească brusc, ducând astfel la o scădere a prețului sub 112 dolari barilul (cât costă în momentul de față). Asta în condițiile în care economia rusă este în pragul recesiunii și se bazează pe un prag limită de 100 $/baril pentru finanțarea bugetului.

La o primă vedere Putin a rămas neimpresionat de aluziile sauditului declarând:”Poziția noastră față de Assad va ramâne neschimbată. Credem că Regimul Sirian este singurul în masură să vorbească în numele poporului sirian.”

Ce-i drept, de la data discuțiilor dintre Putin și Bandar bin Sultan, s-a mai schimbat câte ceva prin estul Mediteranei.

 – Marius Constantin –

 

 

15 Comments

 • Sauditii nu au ce sa garanteze, odata cu moartea regelui saudit sa vedeti distractie. Cu domnul din Catar rusii au rezolvat-o a dat puterea fiului. Dealtfel o miscare ff buna si la timp.
  In rest numai speculatii.
  P.S. Rusii planuesc politica externa pe 20-30 de ani. Sa vedem cu atacul Siriei ce va esi in orientul mijlociu.

 • Amenintarile voalate ale printului(seful servicii speciale)pot fi facute unor interlopi nu unui sef de stat.Nu cred in asa -zisa vanzare.

  • Amenintarile occidentale sunt pe fata. Normal ca se practica. 😀 Numai ca nu cred ca a fost atat de idiot sa-l ameninte pe Putin.Nu de alta dar poate teroristii cei rai trag cu rachete AT in vreo conducta saudita.

 • Cam din aceeasi sursa am citit si urmatoarele:

  <>

  “And as we had previously explained in great detail, the fight over Syria, being led by Saudi Arabia and Qatar and their lap-dog Western allies, has but one single objective: To break Russia’s hold on the European Union natural gas market which a pipeline through Syria would accomplish”

  Si ar mai fi asta:

  “With Putin’s previous order, and as we had reported on in our 17 May report “Russia Issues “All-Out War” Alert Over Syria,” and now combined with his new ordering of massive retaliatory strikes against Saudi Arabia, any attack on Syria is viewed by Russia as being an attack on itself.”

  Deci sa vedem ce iese.

  • Alte genii ale geopoliticii.De astia sunt precum patrunjelul-”3 la zece mii!!!”

   Daca vor conducta o fac comfortabil prin Turcia si Irak.Merge lejer pe uscat,nu pe fundul marii.

 • 1. ori e pe bune, si atunci colegul de mai sus are mari sanse sa aiba dreptate. Nu prea vad cum ar avea careva tupeul sa-l ameninte pe Putin.

  2. cel mai probabil, e o vrajeala gen europalibera.
  Adica, vezi tu wai cetatene, tot Putin e de vina ca-i Siria bombardata de occidentali!!!??!!!
  Logica implacabila, pe care o gasim din plin la gasca lui basescu, si cu care ne-am obisnuit.

 • Eu nu inteleg rationamentul unora chiar daca ar fi adevarat nu inteleg ceva
  gazele naturale nu sunt resurse regenerabile deci daca ai rezerve mari le pastrezi pt a putea sa le vinzi la un pret corect de ce sa investesti urias in ceva ca sa spargi un monopol si sa vinzi mai ieftin cind poti sa astepti in timp ca competitorul sa epuizeze resursele si tu sa vinzi la un pret normal sau chiar foarte mare deci e ceva curios poate sunt fortati sa faca asta din alte ratiuni sau pur si simplu e intoxicare .Iar cu amenintarea sa fim seriosi nu mai stie FSB (Kgb,Nkvd) meserie oare?

  • Pentru ca gazele sunt si ele o “arma”, iar uneori este folosita pentru a obtine avantaje geopolitice, adica mai neacademic spus, controlul unor teritorii. Si rusii folosesc gazele pentru a controla unele state, a se vedea Ucraina, sau pentru a dezbina altele, vezi UE. Nu intotdeauna pretul este cel mai important. Sunt si alte avantaje, chiar mult mai semnificative decat pretul.
   Daca Rusia are nevoie de bani acum, iar un altul spune ca va creste productia proprie, pe cale de consecinta va scadea pretul, atunci Rusia devine atenta..
   Nu spun ca asa s-a si intamplat, spun doar ca s-ar putea intampla.. Aceeasi logica se aplica si in cazul “amenintarii” cu gazele de sist..

   • Nu faci cand vrei ci cand poti. Poate nu isi pot permite sa astepte din simplul motiv ca au nevoie de bani acum, nu peste zece ani. Putin are nevoie de bani in mandatul sau, nu isi poate permite sa conserve gazele pana peste zece ani ca sa vina un nou presedinte si sa le vanda el “la pretul corect”..

 • Din toata povestea asta reiese un fapt sigur. Sauditii si cei din spatele lor (caci astia nu-si permit o politica de genul asta de capul lor) sunt disperati. Acum doi ani cand au inceput inlaturarea lui Assad toata media vuia ca e chestie de saptamani pana asta pleaca si astazi Assad e bine merci si castiga razboiul.
  Toate “evenimentele” din acest an au fost provocari pentru al sili pe Assad sa reactioneze si sa se gaseasca astfel un pretext pentru o interventie disproportionata ca in Libia. Provocarea avioanelor turcesti la nord soldate cu pierderea unui F4, bombardarea granitei de nord a Siriei de catre Turcia pe pretextul ca armata siriana a lansat obuze catre tara rahatului si baclavalei, atacul israelian la sud pe pretextul ca convoiul respectiv ameninta tara perciunatilor, US marines adusi la vest in Iordania, submarine ale US NAVY la rasarit in Mediterana, isteria cauzata de cucerirea orasului strategic Aleppo de catre loialisti, condamnarea lui Assad pentru alianta cu hezbollahul in momentul cand astia au cucerit unicul punct de tranzit al armelor catre rebeli care mai exista si in sfarsit fabricarea unui motiv in presupusa si improbabila folosire a armei chimice de catre Assad care nu avea de ce sa faca asta intr-ucat el oricum castiga razboiul si fara ea. Si in sfarsit speculatia ca un basibuzuc cu turban calare pe o camila vine sa-l cumpere pe Putin insusi! Disperare!
  Asa ca se incearca producerea unor dovezi care sa inchida gura lumii si sa se inceapa o actiune disproportionata in Siria peste ONU care sa loveasca (evident) doar pe loialisti. N-am nici un dubiu, tinta este chiar Assad asa cum a fost Ghadafi in Libia unde aviatia franceza a bombardat palatul astuia, desi asta nu avea parcate in gradina elicoptere sau mig-uri. Atunci omul a avut noroc, nu era in palatul sau dar a fost ucis fiul sau. Si in Siria Assad va fi tinta rachetelor de croaziera. Se va ataca chiar resedinta sa si pe urma se va afirma ca a fost un “accident nefericit” si neintentionat la fel cum s-a intamplat cu ambasada Chinei la Belgrad. Asa ca asta-i scopul isteriei pe termen scurt. Pe termen lung la tinta este Rusia insasi. Uite de ce Putin e imposibil sa fi acceptat mita basibuzucului.

 • Daca a avut loc o intelegere cred ca Rusia a acceptat-o de nevoie, nu ca si-ar face iluzii ca va fi respectat. Cred ca s-a pus multa presiune pe ea. Nimeni nu poate rezista presiunilor israelo-americane. Lumea va fi condusa de la Ierusalim.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: