Ziua Marinei, pe lângă semnificaţia din tradiţia marinărească, reprezintă pentru noi ocazia de a ne reîntâlni prietenii marinari la cea mai importantă dintre sărbătorile lor.

Fregata Mărășești

Cu nerăbdare şi ochii pe ceas, ne-am prezentat la Ziua Marinei în două echipe.

Pe faleza din faţa Comandamentului Flotei s-a instalat Todor Ciupe, venit cu cercetaşii tradiţionali din unitatea Baden Powell (“Badea Paul”).

Adina şi cu mine, “cei mai primii”, am dat o tură de faleză şi apoi ne-am poziţionat “la scafandri”. “La scafandri” este locul nostru preferat, pentru că acolo îi întâlnim pe oamenii adâncurilor și Fulgerele lor.

Fulgerul 1, lansat în șarjă

În acea dimineață am ajuns înaintea lor. Înaintea zâmbetelor prietenoase, înaintea zâmbetelor de regăsire, înaintea zâmbetelor speciale… de speciali, de Forțe Speciale.

Am dat o tură și tocmai când credeam că și-au schimbat locul știut, au apărut unul după altul, fără zgomot, alunecând cu o eleganță militară peste vârfuri de apă încrețită ușor din tăietura chilei.

Regăsirea Adinei cu instructorii de la Cursul pentru jurnaliști de război, o pârăsc… a fost cu emoții din partea ei. Dar după primele strângeri de mâini, emoțiile au trecut și și-au zâmbit reciproc.

Am invidiat-o. Nu am reușit să ajungem anul acesta la Câmpia Turzii, să văd exercițiul tactic. Să-i văd pe Vulturii mei.

Poză, moment de trecere peste emoții:

Ziua Marinei

Oricât de mult sau de puțin ar trece din timpul scurs de atunci încoace și la orice ocazie s-ar întâmpla, reîntâlnirea cu cei care ne-au instruit este peste orice… Și știți de ce? Și pentru faptul că, așa cum se întâmplă acum… o poză nu putem pune aici, cu ei. Noi.. îi vedem, dar ei nu sunt.

Încă o poză, tot de trecere:

Om al Mării

Marea a fost cuminte, dar din port și până la fregata Mărășești am avut parte de o nouă experiență specială la bordul unui RHIB Fulgerul.

Hadeti la film:

Urcatul la bordul navei amiral, o altă experiență deosebită… de data asta cred că mi-a ieșit cel mai bine. 🙂

Tun AK-630 și fregata Regina Maria

După briefingul susținut de comandorul Tănăsie, comandantul fregatei Mărășești, ne-am bucurat de un tur al navei, după care ne-am poziționat într-un bord pe puntea heliport, la umbra suprastructurii.

Mai sus, în amonte, ca să mă exprim ca la Marină, cred că a fost primul cadru tras de Adina. Undeva, remarcasem (eh, eu am scos camera foto de abia după ce mi-am bucurat ochii cu detaliile navei) un dispozitiv de rezervă pentru ochirea cu AK-630… însă nu era artistică imaginea, așa cum  a surprins colega mea cadrul cu tun și Marie.

Batalionul 307 Infanterie Marina

O vreme le-am zis “ai lui Sweeper”, pentru ca Sweeper a facut armata la BIM. Acum, sunt “ai Adinei”. Da, la Cursul pentru jurnalisti de razboi, colega noastra i-a avut ca instructori si pe luptatorii din Batalionul 307 Infanterie Marina.

Infanteristi Marini si remorcherele 103, 104, 105

La babord am avut nu doar prezenta infanteristilor marini, ci si a celor trei remorchere intrate recent in serviciul Fortelor Navale.

Remorcherul 103 Vârtosul

Cu mare bucurie l-am văzut pentru prima dată “în carne și oase” pe Vârtosul, primul dintre cele trei remorchere nou intrate în serviciul Forțelor Navale Române.

Remorcherul 103 Vartosul si echipajul sau

Am zis “cu mare bucurie”? Cu foarte mare bucurie, bucurie foarte mare și pentru că Vârtosul este o navă cu un comandant și un echipaj prieten, oameni care duc mai departe tradiția și profesionalismul începute pe “Mândria Flotei”, SRS-575, navă despre care am mai vorbit pe siteul nostru.

Nava de interventie cu scafandri de mare sdancime Grigore Antipa

O altă mare bucurie pentru noi a fost prezența la babord a navei Grigore Antipa, navă specializată în intervenții cu scafandri de mare adâncime.

Tricolor

Ne place tuturor din redacție această frumusețe românească de o mie cinci sute de tone, construită în șantierul naval Mangalia pe la finalul anilor șaptezeci.

RHIB Fulgerul 1 si RHIB fulgerul 3

Evident, Fulgerele ne plac cel mai mult. Si am prins de data aceasta un cadru rar pentru noi. Alaturate, doua fulgere. Pardon, Fulgere.

P-3 Orion, americanul antisubmarin si de patrulare maritima, oaspete la Ziua Marinei 2016

Apropos de raritati…

P-3 Orion, americanul antisubmarin si de patrulare maritima, oaspete la Ziua Marinei 2016

Noi, cel putin, l-am vazut pe domnul cvadrimotor pentru intaia data… Impresionant. Impresionant, de fapt, e putin spus! Mare si capabil, a evoluat impunator prin calea obiectivelor camerelor noastre foto lasandu-ne muti pret de cateva zeci de secunde.

Precum la Marina, am putea spune asa: “Atentie, este ora!”, apoi… “… a fost P-3 Orion, liber la activitati!”.

Si, ca tot veni vorba de antisubmarin:

Lansare torpila antisubmarin de exercitiu

Lansare torpila antisubmarin de exercitiu

Lansare torpila antisubmarin de exercitiu

Cu momentul lansarii torpilei de exercitiu de catre un elicopter Puma Naval, incheiem prima parte a reportajului de la Ziua Marinei a anului pe care inca il desfasuram.

Adina Victoria Calin

Iulian Iamandi

Iulian Iamandi

View Comments

  • ca tot vorbim de marina:ce se aude cu modernizarea frecatelor?au trecut 50 de zile de la depunerea ofertelor.sa inteleg ca au pus din nou batista pe tambal ca in 2009?azi ar fi trebuit sa trimita raspunsurile de accept sau nu sau sa ceara o prelungire a perioadei de studiere a ofertelor.

  • muica ce mai numarati zilele alea de parca ati fi la puscarie...
    acuma de abia se aduna lumea din concediu, deci luna August nu se pune

    sau poate se face o 9 licitatie pt ca asta fu inconclusive :)
    si daca se intampla asta este clar din vina voastra, a astora care le numarati zilele, ca puneti presiune pe ei degeaba acolo in sistem

    in rest ce morman frumos de fieratanii de pe vremea conducatorilor iubiti

    bine ca au mai scornit acuma o atractie la circ, or sa dea cu torpila aia rosie de eXXXertzitzili in peisaj la fiecare parada a marinei, va fi atractia culminanta pe urmatorii ani, ca pe alea 16 autentice inca nu le comandara dar inca se gandesc la ele :)

    si sper ca pt flotila aia de remorchere se pregateste vreun comandor/amiral ceva, macar cu o stea acolo, ca e ditamai gruparea navala :)

  • Interesant articolul, fotografiile sunt o veritabila incursiune istorica in armamentul de pe vremea lui Ceausescu,de acum 30-50 de ani.Foarte instructiv!Oare submarinul acela muzeu,Delfinul, de ce nu l-or fi scos la o tura pin port? O chestie ramane totusi neclara: torpila aceea rosie are cumva si secera si ciocanul pe ea?

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

3 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

6 days ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

7 days ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

3 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

3 weeks ago