Ziua Marinei, pe lângă semnificaţia din tradiţia marinărească, reprezintă pentru noi ocazia de a ne reîntâlni prietenii marinari la cea mai importantă dintre sărbătorile lor.
Cu nerăbdare şi ochii pe ceas, ne-am prezentat la Ziua Marinei în două echipe.
Pe faleza din faţa Comandamentului Flotei s-a instalat Todor Ciupe, venit cu cercetaşii tradiţionali din unitatea Baden Powell (“Badea Paul”).
Adina şi cu mine, “cei mai primii”, am dat o tură de faleză şi apoi ne-am poziţionat “la scafandri”. “La scafandri” este locul nostru preferat, pentru că acolo îi întâlnim pe oamenii adâncurilor și Fulgerele lor.
În acea dimineață am ajuns înaintea lor. Înaintea zâmbetelor prietenoase, înaintea zâmbetelor de regăsire, înaintea zâmbetelor speciale… de speciali, de Forțe Speciale.
Am dat o tură și tocmai când credeam că și-au schimbat locul știut, au apărut unul după altul, fără zgomot, alunecând cu o eleganță militară peste vârfuri de apă încrețită ușor din tăietura chilei.
Regăsirea Adinei cu instructorii de la Cursul pentru jurnaliști de război, o pârăsc… a fost cu emoții din partea ei. Dar după primele strângeri de mâini, emoțiile au trecut și și-au zâmbit reciproc.
Am invidiat-o. Nu am reușit să ajungem anul acesta la Câmpia Turzii, să văd exercițiul tactic. Să-i văd pe Vulturii mei.
Poză, moment de trecere peste emoții:
Oricât de mult sau de puțin ar trece din timpul scurs de atunci încoace și la orice ocazie s-ar întâmpla, reîntâlnirea cu cei care ne-au instruit este peste orice… Și știți de ce? Și pentru faptul că, așa cum se întâmplă acum… o poză nu putem pune aici, cu ei. Noi.. îi vedem, dar ei nu sunt.
Încă o poză, tot de trecere:
Marea a fost cuminte, dar din port și până la fregata Mărășești am avut parte de o nouă experiență specială la bordul unui RHIB Fulgerul.
Hadeti la film:
După briefingul susținut de comandorul Tănăsie, comandantul fregatei Mărășești, ne-am bucurat de un tur al navei, după care ne-am poziționat într-un bord pe puntea heliport, la umbra suprastructurii.
Mai sus, în amonte, ca să mă exprim ca la Marină, cred că a fost primul cadru tras de Adina. Undeva, remarcasem (eh, eu am scos camera foto de abia după ce mi-am bucurat ochii cu detaliile navei) un dispozitiv de rezervă pentru ochirea cu AK-630… însă nu era artistică imaginea, așa cum a surprins colega mea cadrul cu tun și Marie.
O vreme le-am zis “ai lui Sweeper”, pentru ca Sweeper a facut armata la BIM. Acum, sunt “ai Adinei”. Da, la Cursul pentru jurnalisti de razboi, colega noastra i-a avut ca instructori si pe luptatorii din Batalionul 307 Infanterie Marina.
La babord am avut nu doar prezenta infanteristilor marini, ci si a celor trei remorchere intrate recent in serviciul Fortelor Navale.
Cu mare bucurie l-am văzut pentru prima dată “în carne și oase” pe Vârtosul, primul dintre cele trei remorchere nou intrate în serviciul Forțelor Navale Române.
Am zis “cu mare bucurie”? Cu foarte mare bucurie, bucurie foarte mare și pentru că Vârtosul este o navă cu un comandant și un echipaj prieten, oameni care duc mai departe tradiția și profesionalismul începute pe “Mândria Flotei”, SRS-575, navă despre care am mai vorbit pe siteul nostru.
O altă mare bucurie pentru noi a fost prezența la babord a navei Grigore Antipa, navă specializată în intervenții cu scafandri de mare adâncime.
Ne place tuturor din redacție această frumusețe românească de o mie cinci sute de tone, construită în șantierul naval Mangalia pe la finalul anilor șaptezeci.
Evident, Fulgerele ne plac cel mai mult. Si am prins de data aceasta un cadru rar pentru noi. Alaturate, doua fulgere. Pardon, Fulgere.
Apropos de raritati…
Noi, cel putin, l-am vazut pe domnul cvadrimotor pentru intaia data… Impresionant. Impresionant, de fapt, e putin spus! Mare si capabil, a evoluat impunator prin calea obiectivelor camerelor noastre foto lasandu-ne muti pret de cateva zeci de secunde.
Precum la Marina, am putea spune asa: “Atentie, este ora!”, apoi… “… a fost P-3 Orion, liber la activitati!”.
Si, ca tot veni vorba de antisubmarin:
Cu momentul lansarii torpilei de exercitiu de catre un elicopter Puma Naval, incheiem prima parte a reportajului de la Ziua Marinei a anului pe care inca il desfasuram.
Adina Victoria Calin
Iulian Iamandi
ca tot vorbim de marina:ce se aude cu modernizarea frecatelor?au trecut 50 de zile de la depunerea ofertelor.sa inteleg ca au pus din nou batista pe tambal ca in 2009?azi ar fi trebuit sa trimita raspunsurile de accept sau nu sau sa ceara o prelungire a perioadei de studiere a ofertelor.
muica ce mai numarati zilele alea de parca ati fi la puscarie…
acuma de abia se aduna lumea din concediu, deci luna August nu se pune
sau poate se face o 9 licitatie pt ca asta fu inconclusive 🙂
si daca se intampla asta este clar din vina voastra, a astora care le numarati zilele, ca puneti presiune pe ei degeaba acolo in sistem
in rest ce morman frumos de fieratanii de pe vremea conducatorilor iubiti
bine ca au mai scornit acuma o atractie la circ, or sa dea cu torpila aia rosie de eXXXertzitzili in peisaj la fiecare parada a marinei, va fi atractia culminanta pe urmatorii ani, ca pe alea 16 autentice inca nu le comandara dar inca se gandesc la ele 🙂
si sper ca pt flotila aia de remorchere se pregateste vreun comandor/amiral ceva, macar cu o stea acolo, ca e ditamai gruparea navala 🙂
Interesant articolul, fotografiile sunt o veritabila incursiune istorica in armamentul de pe vremea lui Ceausescu,de acum 30-50 de ani.Foarte instructiv!Oare submarinul acela muzeu,Delfinul, de ce nu l-or fi scos la o tura pin port? O chestie ramane totusi neclara: torpila aceea rosie are cumva si secera si ciocanul pe ea?