Categories: Aviaţie

Turcii au executat primele zboruri cu F-35

Maiorul Halit Oktay, dupa rpimul zbor cu F-35 (Foto via Anadolu Ajansi)

Un pilot turc, maiorul Halit Oktay, a executat primul zbor cu o aeronava F-35 Lightning II. Zborul a avut loc la Baza Aeriana Luke, in Arizona incadrandu-se, potrivit unui comunicat al Statului Major General al Armatei Turciei, in programul de instructie si antrenament pentru trecerea pe aceasta aeronava.

Anterior, in Iulie, Pentagonul anunta ca personal tehnic si navigant din Turcia beneficiaza de instrutie si antrenament pentru F-35 in Arizona. Spre sfarsitu lunii Iunie, in cadrul unei ceremonii la uzina Lockheed Martin din Forth Worth, Texas, Turciei i-a fost livrat primul exemplar din avionul de generatia a cincea.

Implicati in programul F-35 inca din 1999 turcii au investit in cercetare-dezvoltare 1.25 miliarde de dolari avand si o participare industriala destul de consistenta: firme ca ALP Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Lale Pratt & Whitney TAI producand diverse repere pentru F-35. Turcii intentioneaza sa obtina 100 de aeronave multirol F-35 in anii urmatori.

In urma unor incidente diplomatice (arestarea pastorului Andrew Brunson acuzat de legaturi cu grupari teroriste) si a achizitiei de sisteme sol-aer S-400 din Rusia, administratia Trump a propus iar Congresul a aprobat suspendarea livrarii de avioane F-35 catre Turcia. Livrarile ar putea fi reluate dupa ce Pentagonul va furniza un raport detaliat referitor la relatiile turco-americane.

Din cele 100 de avioane pe care turcii doresc sa le achizitioneze, 30 au fost deja aprobate, primul dintre ele fiind livrat pe data de 21 Iunie.

Via:

Defense&Aerospace

Marius Constantin

 

Marius Constantin

View Comments

    • AFP si tu crezi prostia asta ? pai rusii au facut 5 SUuri 57 si alea vai mama lor, aparat maximum gen4, in timp ce americanii au construit DEJA peste 400 de Feuri 35, aparat 5gen.
      E ca si cum ai spune "nu-mi da Rolls Royce masina? nu-i nimic iau Trabant revopsit si rebotezat altfel."

      Oricum in veci nu le vor da americanii turcilor F35, never.

      • "Oricum in veci nu le vor da americanii turcilor F35, never." -> Ups, pai le-au dat deja:

        "Din cele 100 de avioane pe care turcii doresc sa le achizitioneze, 30 au fost deja aprobate, PRIMUL DINTRE ELE FIIND LIVRAT pe data de 21 Iunie."

        Asa cat sa testeze niste radare de S400 pe el, s-a livrat deja...

        • Pe undeva este o greseala,nu cred ca turci au primit F-35. Dupa cum merge treaba nici nu vor primi....in fine,poate are vre' un accident sultanul sef si revin la sentimente mai bune. Da' nici asa...

        • Rasule numarul unu, otomanii au primit 0 ZERO F-35 pana acum, la livrare sunt neuronii tai scurtcircuitati. Turcul ( ca e unul deocamdata) invata sa zboare cu OZN-ul in SUA, Dupa cele 2 ruble ce ti-au permis sa-ti cumperi 20g de vodka ai luat-o pe carari.

  • Nu dați banii pe prostii (F-35) cumpărați jucării la copii 😀. În lumea paralelă în care trăiesc trolii ruși, avioanele de generația a cincea sunt în producție de serie, economia rusă este cea mai bananiera, pardon, puternică din lume, iar Putin apărătorul ortodoxiei mondiale și a democrației. Auzi AFX, sper să apuc ziua când veți rămâne cu 10 km2 în jurul cremlinului. Și turcii o să cumpere de la chinezi, pun pariu că aia introduc în serviciu un avion de generația 5 înaintea voastră.

  • Interesant de privit baletul asta al relatiilor turco-americane. Momentan vanzarea F35 spre turci este suspendata nu anulata. Pe de alta parte turcii care au propriile ambitii doresc in continuare un avion cu calitati superioare celor actuale. Evident ca vor dori urmatorul avion dupa F35 care dupa opinia mea este Su57. Chinezul J20 cred ca este un dragon de hartie. Speculand mai departe rusii i-au pierdut pe indieni ca parteneri si cofinantatori ai programului. Turcii cred ca vor ocupa acel loc daca vanzarea F35 catre ei va fi anulata.

    • Pai or sti ei indienii care-i buba cu Sucoiu, uite cum au motivat ei retragerea din acest program, declaratia oficiala : "India se retrage din proiectul SU 57 din cauza rămânerii în urmă a tehnologiilor rusești, A incapacitatii de a concura produsul american F-35" scrie Defence News .

      În raportul realizat de Comandamentul Forțelor Aeriene indiene se arată că : " aparatul de a cincea generație dezvoltat pe baza aeronavei de luptă Su-57 nu este suficient de „invizibil” (Stealth ), in plus proiectul nu prevede realizarea unui concept modular al motorului, ceea ce conduce la creșterea costului întreținerii avionului de lupta" consideră armata Indiei.

      Pe această bază, autorii raportului au propus autorităților din țara " să se retragă imediat din programul comun ruso-indian FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft)" al carui buget este estimat la zece miliarde de dolari.

      deci e varza.

      • Poate ca da, sau poate ca rusii pe langa faptul ca nu vor sa transfere prea multa tehnologie indienilor, indienii ar trebui mai intai sa invete sa se spele pe maini inainte sa puna mana pe electronica de aviatie. Apoi poate vor putea si ei sa absoarba ceva tehologie si nu sa se tot planga ca nu primesc ceva ce oricum nu pot sa integreze si sa stapaneasca...

        • De acord, indienii sa invete sa se spele pe maini, tu si siberienii tai sa invatati sa va spalati pe bot.

          • Te-au batut ceva colegi de etnie rusa cand erai la gradinita? :)) Nu de alta dar pari sa ai ceva sechele din copilarie...
            Sau poate pentru tine copilaria nu s-a incheiat si filmele "cu batai" sunt filtrul prin care vezi tu lumea care te inconjoara.
            Oricare ar fi varianta, bea un ceai, trage aer adanc in piept, altfel o sa iti plezeneasca vreo vena in cap intr-o zi la cat esti de pornit :))

            In rest, iti urez sa ajungi si tu intr-o zi la nivelul la care sa poti purta o conversatie online civilizata si coerenta.
            Iti urez succes in viata.

          • Mai "unu" esti aici sa ne arati maretia rusiei,realizarile ei tehnologice,adevarata cale a ortodoxiei si decadenta occidentului.
            Si tu ne injuri?
            Pfff....nici trolii rusi nu mai sunt ce erau.....

          • O, ce dragut din partea ta. Si eu iti doresc sincer sa castigi mai mult de 2 ruble cand dai din degete. Multa sanatate.

          • In zona mea nu exista de-ai tai. Nu m-au batut iubitii tai, ca-s din ala al dracu, cu coate ascutite si vorbesc cu perfectul simplu, dar fratii mei sunt si aia ardeleni, moldoveni, banateni, criseneni, maramureseni, bucovineni, basarabeni, dobrogeni, munteni, aromani, megleno-romani, istro-romani, ungaro-romani (aia care nu dau 2 lei pe propaganda, si sunt mai multi decat invers), lipoveni, tataro-romani, turco-romani, etc, adica Romani. Sa-ti desenez o harta? Ca doar un retard nu s-ar prinde de unde sunt. No, no ruskies in Prazburg.

  • Rusii sunt experti in a folosi cu succes arme care in presa sunt varza. Avionul asta nu cred ca va pune probleme binomului F22-F35 decat daca va fi produs in masa ceea momentan nu-i cazul. Dar ca varf de lance pentru formatii de Su30-Su34 va crea mari probleme fortelor echipate exclusiv cu avioane tip Gripen, F16, EF sau Rafale si sistemelor de aparare AA aferente.

  • Marele F 35!!!

    US military grounds its entire fleet of F-35 fighter jets in the wake of South Carolina crash

    Published time: 11 Oct, 2018 14:08
    Edited time: 12 Oct, 2018 08:49

    The entire fleet of F-35 fighter jets has been grounded to inspect the aircraft for suspected faulty fuel tubes, the US military said. The decision comes in the wake of a Marine Corps’ F-35B crash in South Carolina last month.
    The grounding order affects all variants of the advanced fighter jets, including the Air Force’s F-35A and the Navy’s F-35C. The engines of the aircraft will be checked for suspected faulty tubes and replacements made where necessary.

    The military say that the inspection process is expected to take up to 48 hours.
    The decision comes amid the investigation into the September 28 crash, which happened after the F-35B’s take-off from an air station in Beaufort.

    “The primary goal following any mishap is the prevention of future incidents,” said Joe DellaVedova, a spokesman with the Pentagon’s Joint Program Office, which oversees the F-35. “We will take every measure to ensure safe operations while we deliver, sustain and modernize the F-35 for the warfighter and our defense partners.”

    Foreign operators of the F-35, such as Britain or Israel, are also grounding their fighter jets for inspection, according to the JPO statement.
    The South Carolina crash – the first ever for the 5th-generation plane – ironically happened just a day after an F-35B successfully completed a mission in Afghanistan, an event that was reported by the Pentagon as a major milestone for the program. Luckily, the pilot of the crashed aircraft ejected and landed safely.

    Problems have been surrounding the expensive Lockheed Martin-produced aircraft for years. Touted as an unprecedentedly advanced fighting machine, combining stealth capabilities with vast sensor dataflow and integration with other weapon systems, it has notorious for being riddled with hundreds of “deficiencies,” even as the aircraft was drawing closer to going into full-scale production. Those include dozens of serious drawbacks that could potentially be life-threatening.

    The issues partially stem from the decision to design three different variants for different branches of the armed forces. The program is estimated to have a lifetime cost of over $1.5 trillion.

  • Nu intereseaza pe nimeni un comentariu lung si prost scris de unul ca tine, bre Igor. Incearca pe sputnik, acolo iti e locul.

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

2 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

5 days ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

6 days ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

7 days ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

3 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

3 weeks ago