Maiorul Halit Oktay, dupa rpimul zbor cu F-35 (Foto via Anadolu Ajansi)

Un pilot turc, maiorul Halit Oktay, a executat primul zbor cu o aeronava F-35 Lightning II. Zborul a avut loc la Baza Aeriana Luke, in Arizona incadrandu-se, potrivit unui comunicat al Statului Major General al Armatei Turciei, in programul de instructie si antrenament pentru trecerea pe aceasta aeronava.

Anterior, in Iulie, Pentagonul anunta ca personal tehnic si navigant din Turcia beneficiaza de instrutie si antrenament pentru F-35 in Arizona. Spre sfarsitu lunii Iunie, in cadrul unei ceremonii la uzina Lockheed Martin din Forth Worth, Texas, Turciei i-a fost livrat primul exemplar din avionul de generatia a cincea.

Implicati in programul F-35 inca din 1999 turcii au investit in cercetare-dezvoltare 1.25 miliarde de dolari avand si o participare industriala destul de consistenta: firme ca ALP Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Lale Pratt & Whitney TAI producand diverse repere pentru F-35. Turcii intentioneaza sa obtina 100 de aeronave multirol F-35 in anii urmatori.

In urma unor incidente diplomatice (arestarea pastorului Andrew Brunson acuzat de legaturi cu grupari teroriste) si a achizitiei de sisteme sol-aer S-400 din Rusia, administratia Trump a propus iar Congresul a aprobat suspendarea livrarii de avioane F-35 catre Turcia. Livrarile ar putea fi reluate dupa ce Pentagonul va furniza un raport detaliat referitor la relatiile turco-americane.

Din cele 100 de avioane pe care turcii doresc sa le achizitioneze, 30 au fost deja aprobate, primul dintre ele fiind livrat pe data de 21 Iunie.

Via:

Defense&Aerospace

Marius Constantin