Categories: Terestre

Rusia a propus Indiei dezvoltarea unui tanc nou bazat pe platforma T-14 Armata

Nu, nu-i 1 Aprilie. Vestea e pe bune și dată de agenții de presă rusești. Rusia chiar a propus Indiei dezvoltarea unui tanc nou bazat pe platforma T-14 Armata!

Tancul T-14 Armata

Ciudată treabă… T-14 nu este o platformă maturizată, tancul rusesc nici măcar nu a intrat de-abinelea în dotare, dar interesele sunt altele.

“Taking into account Indian military plans on starting the development of a new combat tank, in the framework of a recently held Russian-Indian intergovernmental commission on military-technical cooperation and Russian-Indian summit, Indian counterparts were offered new directions of cooperation, including the development of armored fighting vehicles based of the Armata platform and on customers’ technical inquiries.”

A informat Valeria Reshetnikova, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei.

Tancul T-14 Armata va intra în dotare în Armata Rusiei începând cu anul 2022 – apropos de ce ziceam mai sus.

Cât despre indieni, aceștia au bani: India a creat o RFI (Request for Information) în vederea achiziției a o mie șapte sute de Future Ready Combat Vehicles (FRCVs) pentru înlocuirea tancurilor rusești T-72M/M1 Ajeya.

Ce zice expertul de Facebook

Mulțumesc Observatorul Militar, chiar mă plictiseam neavând la ce șef (al altora) să mă uit urât. Mulțumesc zeului Babardales că am refuzat propunerile să Join The Force! Cu ce viteză aș fi luat-o la fugă la primul semn de căprărie…

Eh, e vorba despre bani aici. Rusia n-are destui și pare o fraiereală cu nadă aruncată indienilor. În cazul de față, Rusia nu mai poate duce singură un program complex cum ar fi tancul viitorului, care să înlocuiască T-14… care e viitorul tanc al lor.

Hârjoana veșnică dintre India și Pakistan a rămas în planul doi. Presiunea Chinei în zonă duce la cheltuieli suplimentare din partea indienilor. Poate chiar vor fi falimentați la un moment dat, după exemplul SUA/NATO vs. URSS/OTV.

Cât despre viitorul tanc, de-o fi să se concretizeze sub formă de concept măcar, sigur acesta va fi proiectat pentru a distruge o multitudine de ținte, de la cele clasice (tancuri, vehicule blindate, etc.) la drone și elicoptere. De asemenea, va sta foarte bine la protecțiile pasive și active. Dar, în mod sigur va fi echipat cu o stație de armament telecomandată și sisteme avansate de combatere a dronelor. Foarte probabil și cu o turelă fără echipaj.

Și încă ceva, că tot vorbim despre viitorul viitorului: AI.

Iar dacă va intra în dotare, sigur noul tanc va înlocui în timp nu doar tancurile T-72M/M1 Ajeya, ci și T-90S și Arjun. Aș paria, dar mai aștept să văd concretizată viitoarea țestoasă ruso-indiană.

T-72 Ajeya

Orizontul de timp? Ce mișto sună exprimarea asta…

Păi, prin 2035 ar putea fi în dotarea Indiei. Deci, e timp destul să nu iasă nimic sau ca indienii să se orienteze spre o platformă stabilă americană ori europeană cu care să înlocuiască T-72M/M1 mult mai repede și mai sigur.

Iulian Iamandi

Resboiu

View Comments

  • Nu cred ca este vorba doar de bani ci si de geopolitica. Rusia se chinuie sa tina India de partea ei (indienii au fost in trecut un client important pentru armamentul rusesc si raman in continuare una din pietele de armament cu potential mare).

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

5 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago