Nu, nu-i 1 Aprilie. Vestea e pe bune și dată de agenții de presă rusești. Rusia chiar a propus Indiei dezvoltarea unui tanc nou bazat pe platforma T-14 Armata!

Tancul T-14 Armata

Tancul T-14 Armata

Ciudată treabă… T-14 nu este o platformă maturizată, tancul rusesc nici măcar nu a intrat de-abinelea în dotare, dar interesele sunt altele.

“Taking into account Indian military plans on starting the development of a new combat tank, in the framework of a recently held Russian-Indian intergovernmental commission on military-technical cooperation and Russian-Indian summit, Indian counterparts were offered new directions of cooperation, including the development of armored fighting vehicles based of the Armata platform and on customers’ technical inquiries.”

A informat Valeria Reshetnikova, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei.

Tancul T-14 Armata va intra în dotare în Armata Rusiei începând cu anul 2022 – apropos de ce ziceam mai sus.

Cât despre indieni, aceștia au bani: India a creat o RFI (Request for Information) în vederea achiziției a o mie șapte sute de Future Ready Combat Vehicles (FRCVs) pentru înlocuirea tancurilor rusești T-72M/M1 Ajeya.

Ce zice expertul de Facebook

Mulțumesc Observatorul Militar, chiar mă plictiseam neavând la ce șef (al altora) să mă uit urât. Mulțumesc zeului Babardales că am refuzat propunerile să Join The Force! Cu ce viteză aș fi luat-o la fugă la primul semn de căprărie…

Eh, e vorba despre bani aici. Rusia n-are destui și pare o fraiereală cu nadă aruncată indienilor. În cazul de față, Rusia nu mai poate duce singură un program complex cum ar fi tancul viitorului, care să înlocuiască T-14… care e viitorul tanc al lor.

Hârjoana veșnică dintre India și Pakistan a rămas în planul doi. Presiunea Chinei în zonă duce la cheltuieli suplimentare din partea indienilor. Poate chiar vor fi falimentați la un moment dat, după exemplul SUA/NATO vs. URSS/OTV.

Cât despre viitorul tanc, de-o fi să se concretizeze sub formă de concept măcar, sigur acesta va fi proiectat pentru a distruge o multitudine de ținte, de la cele clasice (tancuri, vehicule blindate, etc.) la drone și elicoptere. De asemenea, va sta foarte bine la protecțiile pasive și active. Dar, în mod sigur va fi echipat cu o stație de armament telecomandată și sisteme avansate de combatere a dronelor. Foarte probabil și cu o turelă fără echipaj.

Și încă ceva, că tot vorbim despre viitorul viitorului: AI.

Iar dacă va intra în dotare, sigur noul tanc va înlocui în timp nu doar tancurile T-72M/M1 Ajeya, ci și T-90S și Arjun. Aș paria, dar mai aștept să văd concretizată viitoarea țestoasă ruso-indiană.

T-72 Ajeya

T-72 Ajeya

Orizontul de timp? Ce mișto sună exprimarea asta…

Păi, prin 2035 ar putea fi în dotarea Indiei. Deci, e timp destul să nu iasă nimic sau ca indienii să se orienteze spre o platformă stabilă americană ori europeană cu care să înlocuiască T-72M/M1 mult mai repede și mai sigur.

Iulian Iamandi