Categories: Fortele Aeriene

RoAF vor participa la programul Euro-NATO Joint Jet Pilot Training

O delegaţie a Forţelor Aeriene Române s-a aflat, în perioada 5 – 12 iulie a.c., la Baza Aeriană Sheppard a Statelor Unite ale Americii. Delegaţia română, condusă de către comandorul Alexandru TRANDAFIR, şeful Serviciului Instrucţie din Statul Major al Forţelor Aeriene, a avut astfel ocazia să se informeze cu privire la programul de pregătire a piloţilor militari. 

Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) este unul din cele mai performante cursuri de formare a piloţilor din NATO, pregătind peste 350 de piloţi militari şi 75 de instructori anual, având în dotare peste 240 de avioane de tipul T-6 A Texan II şi T-38C Talon şi executând în medie 60000 ore zbor/an, respectiv, aproximativ 220 ore/pilot/an. 

Participarea Forţelor Aeriene Române la programul ENJJPT, pentru formarea unui număr limitat de piloţi şi instructori, va contribui în mod semnificativ la creşterea calităţii procesului de formare a piloţilor în E uro-NATO Joint Jet Pilot T raining Un nou pro gr am de for m a r e pen t ru piloţii militari rom â n i Căpitan-comandor Laurenţiu MITITELU Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi la ridicarea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO. Acest program poate contribui substanţial la facilitarea trecerii piloţilor români pe aeronava F-16, conducând la economii importante de resurse. 

Programul ENJJPT este realizat şi derulat de ţări NATO, la baza aeriană Sheppard/SUA, în cadrul 80th Flying Training Wing. Acesta a fost creat în anii 1973-1974 de un grup de ţări europene, Canada şi SUA, cu scopul de a reduce costurile instruirii, de a standardiza pregătirea piloţilor şi de a mări nivelul de interoperabilitate, fiind un program cu încadrare şi management multinaţional. Programul a fost demarat efectiv în anul 1984 în SUA la baza aeriană Sheppard / Texas, cu scopul de a atenua problemele generate de poziţionarea în Europa, în special în ceea ce priveşte restricţiile din spaţiul aerian şi condiţiile meteorologice nefavorabile zborului de instrucţie. 

ENJJPT cuprinde patru cicluri distincte de formare şi instruire: Undergraduate Pilot Training (UPT); Pilot Instructor Training (PIT); Introduction to Fighter Fundamentals (IFF); IFF Upgrade Instructor Pilot Training (IFF UIP). În cadrul ENJJPT sunt brevetaţi, în medie, 200 de piloţi/an după o perioadă de instruire de 55 de săptămâni. De asemenea, în fiecare an sunt pregătiţi aproximativ 80 de noi instructori, iar 150 de piloţi parcurg programul IFF.Totodată, membrii delegaţiei au efectuat o vizită la facilitatea Lockheed Martin – Mission System and Training, aflată la Fort Worth, în statul Texas. Aici au fost vizitate zona de instruire a personalului tehnic şi liniile de asamblare a aeronavelor F-35 şi F-16.   

sursa: Revista Cer Senin

– David Victor –

Victor

View Comments

    • Ce sa se auda? Treburile nu pot fi accelerate. Nu merge operationalizarea cu piloti descalecati de pe MiG si cocotati direct in F-16 si nici cu tehnicii schimbandu-si cheile rusesti cu altele americane.

      Trebuiesc facuti toti pasii din programul stabilit.

      • Eu marefer la altceva...nu la timpul de operationalizare. Daca ele vin mai bine dotate, cu ceva arme in plus e.t.c......sau vin la fel de coji ca in ziua in care ai batut palma? La asta ma refeream!

    • mda..sclavii aia de polonezi, cum vor ei sa cumpere si sa nu fabrice in regie proprie de toate...Da' uite ca ei cumpara pe bune rachete de croaziera JASSM in timp ce noi ne tot plangem ca nu se cumpara la export IAR-99/109/XT, sau T-55 pe steroizi.

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

5 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago