T-38A_Aircraft_In_Flight

O delegaţie a Forţelor Aeriene Române s-a aflat, în perioada 5 – 12 iulie a.c., la Baza Aeriană Sheppard a Statelor Unite ale Americii. Delegaţia română, condusă de către comandorul Alexandru TRANDAFIR, şeful Serviciului Instrucţie din Statul Major al Forţelor Aeriene, a avut astfel ocazia să se informeze cu privire la programul de pregătire a piloţilor militari. 

Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) este unul din cele mai performante cursuri de formare a piloţilor din NATO, pregătind peste 350 de piloţi militari şi 75 de instructori anual, având în dotare peste 240 de avioane de tipul T-6 A Texan II şi T-38C Talon şi executând în medie 60000 ore zbor/an, respectiv, aproximativ 220 ore/pilot/an. 

Participarea Forţelor Aeriene Române la programul ENJJPT, pentru formarea unui număr limitat de piloţi şi instructori, va contribui în mod semnificativ la creşterea calităţii procesului de formare a piloţilor în E uro-NATO Joint Jet Pilot T raining Un nou pro gr am de for m a r e pen t ru piloţii militari rom â n i Căpitan-comandor Laurenţiu MITITELU Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi la ridicarea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO. Acest program poate contribui substanţial la facilitarea trecerii piloţilor români pe aeronava F-16, conducând la economii importante de resurse. 

Programul ENJJPT este realizat şi derulat de ţări NATO, la baza aeriană Sheppard/SUA, în cadrul 80th Flying Training Wing. Acesta a fost creat în anii 1973-1974 de un grup de ţări europene, Canada şi SUA, cu scopul de a reduce costurile instruirii, de a standardiza pregătirea piloţilor şi de a mări nivelul de interoperabilitate, fiind un program cu încadrare şi management multinaţional. Programul a fost demarat efectiv în anul 1984 în SUA la baza aeriană Sheppard / Texas, cu scopul de a atenua problemele generate de poziţionarea în Europa, în special în ceea ce priveşte restricţiile din spaţiul aerian şi condiţiile meteorologice nefavorabile zborului de instrucţie. 

ENJJPT cuprinde patru cicluri distincte de formare şi instruire: Undergraduate Pilot Training (UPT); Pilot Instructor Training (PIT); Introduction to Fighter Fundamentals (IFF); IFF Upgrade Instructor Pilot Training (IFF UIP). În cadrul ENJJPT sunt brevetaţi, în medie, 200 de piloţi/an după o perioadă de instruire de 55 de săptămâni. De asemenea, în fiecare an sunt pregătiţi aproximativ 80 de noi instructori, iar 150 de piloţi parcurg programul IFF.Totodată, membrii delegaţiei au efectuat o vizită la facilitatea Lockheed Martin – Mission System and Training, aflată la Fort Worth, în statul Texas. Aici au fost vizitate zona de instruire a personalului tehnic şi liniile de asamblare a aeronavelor F-35 şi F-16.   

sursa: Revista Cer Senin

– David Victor –