Categories: Marină

Piraterie: bilant de sfarsit de an

Conform declaratiilor contraamiralului Christian Canova, al doilea in lantul de comanda EU NAVFOR, incasarile piratilor somalezi au depasit valori record in cursul acestui an…

Skiff somalez, cu piratii din dotare

Potrivit lui Canova, anul acesta piratii au obtinut 135 milioane $, in timp ce in 2010 veniturile din rascumparari au fost de 80 milioane. In ultimii cinci ani, sumele cerute de pirati ca rascumparare au crescut de 7 ori (in 2007 cereau 600000 pe fiecare nava capturata, iar anul acesta au cerut rascumparari de pana la 4.6 milioane $).

In momentul de fata somalezii au sechestrate 8 nave (cu un total de 200 persoane la bord) – in aceeasi perioada a anului trecut numarul navelor sechestrate era de 30. Numarul atacurilor a crescut cu 15 procente fata de anul trecut, dar rata lor de succes a scazut simtitor.

In 2010, unul din 4 atacuri era incununat de succes, in timp ce anul acesta rata de succes este de unu din 14. Principalul motiv pentru scaderea ratei de succes a atacurilor este EUNAVFOR: in permanenta, 6 nave europene patruleaza in largul coastelor Somaliei. Contributia EUNAVFOR la operatiunea Atalanta este asigurata de nave din: Franta, Italia, Germania, Olanda, Belgia si Spania.

Nave ale Flotei Ruse (Voyenno-Morskoy Flot), asigura rutele comerciale in largul Cornului Africii si in Golful Aden din 2008.

 

Sursa FOTO:
saveourseafarers

Sursa:
Rusnavy

Marius Constantin

View Comments

  • Poi cu atatia bani sa tot te faci pirat...oricum riscul e imens..daca te prind(scz expresia) ai belit carasu...vazusem pe youtube ce le-a facut un distrugator rus unei ambarcatiuni a piratilor..nu s-au chinuit sa ii captureze..au pornit tunurile alea mici si au inceput sa traga pana au vazut artificii iesind din barca..daca gasesc linkul il uploadez..

        • ba nu e "bascalie"....rusii nu sunt ca noi europenii sau ca americanii ca vai hai sa-i salvam in speranta ca alta data nu o s-o mai faca...nu...asta e atitudine gresita...cum au actionat ei e cel mai corect...

          • e corect ca statele care au bani sa fi cumparat de la guvernul tau dreptul de a pescui si tu sa fii obligat sa pescuiesti la 50 m de mal?

          • fiecare tara are capacitatea de a se dezvolta..cum de Africa de Sud a putut si ei nu?...si-au facut-o cu mana lor prin ani buni de razboi civil si coruptie..aproape ca la noi..ne mai lipseste razboiul civil si suntem declarati oficial Somalia 2

          • imi place mult "interpretarea"istoriei in viziunea ta,africa de sud a fost protectorat englez ,la fel ca hong kong ,india s a pana la sfarsitul sec 19,de aia s-a dezvoltat si imi place ca pui romania in acceasi oala,multi romani ar trebui sa mai scoata capul din manipularea politica,plangerea de mila si sa vada ca oaia lor nu e chiar asa de neagra,si nu pune o tara cu identitate nationala de sute de ani pe acceasi treapta cu una care a trecut printr-un razboi civil ptr a si-o gasi

          • Pai...asta e un montaj, din mai multe filmulete cu/despre Marina Rusa, printre care si distrugerea unui skiff somalez...
            Se abordeaza skifful, se aresteaza piratii si apoi se distruge ambarcatiunea...Simplu!
            Ce vedem acolo e "fanboysm" pur!
            ;)

        • nu puneam in discutie moralitatea actiunii rusilor , eu vorbeam "pe partea economica", ii dai una si gata , impresia e ca s-a tras cu diferite arme spre aceeasi ambarcatiune.

          • Pai...in functie de gravitatea situatiei(a se citi "dimensiunile tintei") se pot folosi tunurile de 100, 76.2 sau 30. Cel mai adesea se folosesc cele de Ak-630, avand in vedere ca trag cu cea mai ieftina munitie...

      • tare filmuletul au pus ak630 si tunurile sa faca coregrafie ,in timp ce faceu practica de tir cu tot ce aveau la indemana...oare ar face la fel si cand vad un arleigh burke sau pun motoarele la maxim in directie inversa

      • Asa da. Asa le trebuie, si nu-nteleg de ce plang unii de mila piratilor. Astia-s niste indivizi care ies cu arma-n mana sa ia ce nu-i al lor.
        Si uneori, daca au "norocul" sa dea peste ivani, isi primesc ce trebuie. Ce atata deranj cu arestari, abordaje si alte de-alea? Au arma-n mana, ce daca ailalti au niste arme "oleaca mai mari"?

        "Cine scoate sabia, de sabie va pieri".

        Iar sa-i bagi la puscarie, inseamna sa le asiguri cursuri universitare de piraterie, pe banii altora (eventual ai victimelor).

        Sincer ma enerveaza atitudinea asta a occidentalilor, de a-i corcoli si pupa in cur pe toti infractorii, ucigasii, cocalarii si toata spuma asta. 99% sunt irecuperabili. Cel mult, sa fie buni pentru munca fortata. Dar nu renteaza.

  • Da, este clar, asta e diferenta intre barbarism si civilizatie. Oamenii nu au auzit de somatie, proces, judecatori, procurori, avocati, sentinte, etc. Exact ceea ce se intampla azi in rusia, putin cornoratul sef isi bate joc de stundenti si profesori care protesteaza penru fraudarea alegerilor. Urmeaza sa bage omon -ul in capusuri.Americanii le distrugeau armele si barcile si pe ei ii predau autoritatilor, parca asta suna mai normalnai.

    • pe mine ma amuza ca baieti care plang dupa bietii talibani (si alte neamuri) ca ii omoara imerialistii americanii cu cruzime (nu ca n-ar face-o) , acum ii lauda pe rusi ca-i scufunda pe unii care fac foamea , pentru ca pestele pe care il mancau de sute de ani a ajuns prin hipermarketurile din occident(si asia , deci si rusia).

    • Tie ti-ar conveni sa-ti omoare un coleg o maimuta de-aia si pe urma sa vezi ca e arestat si tratat ca pe un VIP la bord cu mancare pat etc.?
      Dupa parerea mea astia ar trebui pusi la perete si facut c le-a facut hitler evreilor...aceste maimute bananiere nu au respect pentru viata...ei atata stiu..trebuie sa omor ca sa devin milionar in euro din rascumpararile de la firmele petroliere ce detin navele..

      • Pe amaratii aia ii numesti maimute fara respect pentru viata altora? Vrei niste nume de civilizati care nu mor de foame dar au aceeasi lipsa de respect pentru viata altor oameni?

        • Nu vreau sa incep o divergenta cu tine..daca erai atent faceam referire la piratii somalezi nicidecum la populatia Somaliei si in special la populatia Africii..nu sunt rasist..pur si simplu nu pot fi de acord cu activitatea acestor pirati...

        • NU SUNT RASISIT..am folosit termenul "maimuta bananiera" la acel colectiv numit "pirati somalezi"..acele persoane nu au pic de respect fata de viata...(LA ACELE PERSOANE M-AM REFERIT)...nu am nimik cu populatia Africana..ci ii respect pentru traditiile si obiceiurile lor...si plus de asta as dori sa imi exprim parerea vis-a-vis de atitudinea europenilor fata de acei pirati somalezi(acele persoane nongrade) care este una de prea blanda..acele persoane nu merita sa traiasca..si sper sa nu vad vre-un comentariu in care sa puna si talibanii in aceiasi oala...e cu totul o alta discutie cu ei(talibanii)

      • am lucrat stii,cu o maimuta din aia fara creier si lasand la o parte inhibitiile si complexele adunate de-a lungul unor 21 de ani cat avea ,inhibitii si complexe care dealtfel le avem si multi dintre noi ,ptr ca am avut o viata mai dificila ca altii,avea un simt extraordinar al datoriei,corectitudinii si muncii,nu facuse scoala si in consecinta nu stia sa citeasca,asociind formele cuvintelor ,invatase de unul singur sa citeasca,desigur cu greseli si ca sa inchei,tinea evidenta unei magazii de piese,accesorii,subansamble de karturi de vreo 300 de repere.nu fac multi "civilizati"asta

        • Si eu cred ca avem uneori o atitudine de superioritate nejustificata in raport cu alte natiuni si popoare, apropo am cunoscut oameni din Congo si din Camerun cu care m-am inteles excelent, si nu cred ca face bine o astfel de abordare, acum si daca ma uit la dotarea unor tari....la aviatie spre exemplu nu stiu daca Romania se poate compara cu Etiopia, nu spun ca pilotii nostri nu sunt mai buni dar avioanele?!

        • nu cred ca "maimute" se refera musai la nationalitate sau rasa. Cel putin nu asta-i criteriul pe care l-as alege eu.
          Maimute sunt de toate culorile si vorbesc toate limbile. Ceea ce au in comun e comportamentul.

    • Putin asa comjnist cum il vezi a reusit sa tina rusia pe linia de plutire...a marit de 4 ori salariul minim pe economie de cand e sef al statului...si bun...sa spunem ca il dau jos...au ei pe cineva mai bun ca el?...si sincer si romanie i-ar trebui unul ca putin..cineva care sa puna piciorul in prag...

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

4 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

7 days ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

3 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

3 weeks ago