Conform declaratiilor contraamiralului Christian Canova, al doilea in lantul de comanda EU NAVFOR, incasarile piratilor somalezi au depasit valori record in cursul acestui an…

Skiff somalez, cu piratii din dotare

Potrivit lui Canova, anul acesta piratii au obtinut 135 milioane $, in timp ce in 2010 veniturile din rascumparari au fost de 80 milioane. In ultimii cinci ani, sumele cerute de pirati ca rascumparare au crescut de 7 ori (in 2007 cereau 600000 pe fiecare nava capturata, iar anul acesta au cerut rascumparari de pana la 4.6 milioane $).

In momentul de fata somalezii au sechestrate 8 nave (cu un total de 200 persoane la bord) – in aceeasi perioada a anului trecut numarul navelor sechestrate era de 30. Numarul atacurilor a crescut cu 15 procente fata de anul trecut, dar rata lor de succes a scazut simtitor.

In 2010, unul din 4 atacuri era incununat de succes, in timp ce anul acesta rata de succes este de unu din 14. Principalul motiv pentru scaderea ratei de succes a atacurilor este EUNAVFOR: in permanenta, 6 nave europene patruleaza in largul coastelor Somaliei. Contributia EUNAVFOR la operatiunea Atalanta este asigurata de nave din: Franta, Italia, Germania, Olanda, Belgia si Spania.

Nave ale Flotei Ruse (Voyenno-Morskoy Flot), asigura rutele comerciale in largul Cornului Africii si in Golful Aden din 2008.

 

Sursa FOTO:
saveourseafarers

Sursa:
Rusnavy