Categories: Geopolitica

Occidentul este impotent in calea gruparii “Davai Ceas”

Davai ceas-ii

Reactiile romanesti fiind apa de ploaie, haideti sa vedem ce spune un cunoscut blogăr american de profil militar:

Ukraine. Where are we now?

I’ve been watching the issues in Crimea/Ukraine and suffice it to say I’m not impressed.

1.  The United States has been proven to be impotent.

2.  The EU, UK and NATO has been proven to be impotent.

3.  This action is accomplished.  Anything the US/UK/EU does from this point on is meaningless.  The deed is done.

4.  The Chinese are taking notes and will act.  The same issues that prevent our aiding the Ukraine apply to Taiwan.  I expected them to take some of the smaller islands first.  I now think thats wrong.  I expect a push on Taiwan to occur first and then a move on the disputed islands.

It is enough to say that US foreign policy is in shambles…even more worrying?  The most powerful nation on this planet is being led by a group of naive neophytes.

Sa batem in lemn.
– Iulian Iamandi –

 

Iulian Iamandi

View Comments

  • Occidentul o fi el impotent, da' concret ce-ar putea face? In afara de fantezia cu "le declaram razboi rusilor si mergem peste ei".

    E clar ca nimeni, nici chiar Rusia si China, nu doresc razboi. Ocuparea Crimeei este mai mult o renegociere in forta a pozitiilor strategice. Rusia a spus clar de-acum cateva luni bune ca renuntarea la Crimeea nu se discuta, acum Putin isi pune cartile pe fata. Cine e nebun sa-l atace? Nimeni! Asa cum nici Putin nu cred ca e sinucigas sa se duca pana la Kiev, pentru ca actuala conducere va intra in razboi. Iar odata pornit razboiul e foarte greu de anticipat cum se va termina, ce aliante se vor rupe si ce aliante noi se vor forma.

    • Occidentul nu o sa intre militar absolut deloc in Crimeea, cel putin nu daca Rusia nu duce lucrurile mai departe pt. ca exista doar dezavantaje:
      - Ucraina ar ramane cu o provincie rebela
      - Cetatenii rusi majoritari din UA ar fraterniza cu rusii si ar lupta contra NATO si chiar daca prin absurd NATO ar castiga ar ramane multe frustrari si probl pe termen lung
      - Nu mai vorbesc de costurile materiale, militare si umane care ar fi enorme, Rusia nu e Irak sau Iugoslavia
      - Puntile politice Est-Vest ar fi rupte definitiv
      Sa vedem si avantajele pt. Occident ale neinterventiei:
      - Ucraina se va departa complet de Rusia pt. ani buni de-acum inainte, n-ar fi exclus sa intre chiar in NATO si/sau UE
      - Rusia ramane cu o provincie cu potential de pericol avand o insemnata populatie musulmana
      - Din pct. de vedere militar Rusia nu castiga nimic, ramane cu porturile pe care oricum le avea, intr-un lac inchis cu acces controlat de Turcia(NATO)
      Singura pierdere majora pe termen scurt si mediu pt Occident va fi scumpirea sau indisponibilizarea gazului rusesc care nu e o probl asa de mare in plina expansiune a tehnologiei gazelor de shist.
      Repet, culmea e ca Rusia cumva chiar era normal sa intre in posesia Crimeii doar ca acest lucru trebuia sa se intample normal, cu referendum, samd.

  • Pai daca Crimea e a lor de ce sa nu o tina? Ucrainieni sunt acolo vreo 25%. Pana mea, Ukraina sa inghita. Crimea nu e a lor si nu a fost niciodata. La fel cum nu e nici Bucovina de Nord si Sudul Basarabiei + alte zone din Slovacia si Polonia.

    Eu ma bucur pentru ei ca s-au saturat de coruptie si minciuni si au intreprins revolutia asta curajoasa, dar ce ar trebui sa faca UE sau SUA? Sa intre in razboi cu rusii pentru ca Ucraina sa isi pastreze crimeea care oricum nu e a lor si populatia dominanta este rusa/surofona?
    De ar baga Rusii trupele la kiev atunci ar merita o interventie Nato dar nu este cazul si nici nu va fi.

    • Mergand pe logica asta, de ce n-ar intra ungurii cu trupe in Har-Cov, ca doar acolo peste 60% din populatie e maghiara. Sau de ce nu s-ar duce mexicanii in Texas si, mai nou, California?

      • felicitari pentru perspicacitate, chiar ma intrebam cat o sa dureze pana cand o sa compare cineva crimeea cu tinutul secuiesc.

        ca noua tinutul secuiesc ne-a fost dat de austro-ungari cadou, la fel cum au dat sovieticii cadou crimeea ucrainenilor.

        apropo, secuii nu sunt maghiari.

        • Nu, ma, exista un Gheorghe si o Marie care au acte de proprietate pe un teren din Covasna din anul 570.

          Sau altfel spus, noi suntem niste aia carora li se cuvine totul, descendenti directi din daci si romani, din primii neanderthal, din Adam si Eva chiar, iar restul sunt niste fraieri care ne prigonesc pe noi, romanii cei alesi.

          Si sa nu uit, Insula Serpilor e pamant romanesc inca de cand nu existau romanii iar in Cadrilater a copilarit ganditorul de la Hamangia inainte de a o lua usor spre nord in cautarea plajelor de nudisti.

  • S-ar putea sa vedem un troc - rusii raman in crimea iar americanii dau cu bombardeaua la sirieni

    • @mihai: trocul e ca rusii raman cu Crimeea si pierd tot restul Ucrainei. Si credibilitatea internationala pe care o agonisisera in 20 de ani. Si bani. Deja Banca Centrala a Rusiei a vandut doar azi 2% din rezervele de aur pt a mentine rubla. Actiunile Gazprom au scazut 14% intr-o singura zi iar per total bursa de la Moscova cu 10%. Totul pt. un spectacol gratuit si grandoman. Timpul va arata ca Putin comite o tampenie majora zilele astea. Culmea e ca de fapt Rusia e indreptatita cumva sa ia Crimeea si istoric si etnic vbind doar ca putea sa o faca normal si nu ca aia scapati de la fara clantza.

      • judeci emotional, stelian. e wishful thinking ce scrii.
        pro-rusii tocmai sunt pe cale sa preia controlul in donetsk chiar acum si nu cred ca se vor multumi cu doar atat.

        povestea cu bursa s-a intamplat si-n 2008 cand au intrat in georgia, fara vreun efect major. banca centrala a rusiei e in top 5 ca rezerve, au lichiditati.

        sa nu ne facem iluzii, vor inainta cat vor putea.

      • "Actiunile Gazprom au scazut 14% intr-o singura zi iar per total bursa de la Moscova cu 10%"

        Or sa creasca la loc, stai linistit. Nu e ca si cum Gazpromul produce iPaduri pe care daca nu ai bani de mancare, pur si simplu nu le cumperi. Iar odata cu "parbusirile" astea de pe bursa, a crescut pretul petrolului, si rusii or sa se compenseze de acolo. Si or sa se mia compenseze imediat cand or sa dubleze pretul la gaze pentru Ucraina. Pentru aia de vest evident.

      • ptr moment caile sunt destul de limitate
        chestia e ca unii ce nu vor sa inteleaga e ca una e sa te joci cu barcute prin siria
        si alta e sa arunci in aer toata europa
        dupa ww 2 ,dupa ...
        nu e nici kosovo ,nici iugoslavia etc
        peste faptul ca 3 sau 4 au dat garantii ptr o tara ptr a renunta la arsenalul nuclear
        ca o idee ,ptr cei ce sustin altceva
        ce se va intampla cu acele tari ce negociaza ptr a nu incepe programe nucleare sau vor sa renunte la cele in curs??
        miza e mare
        crimeea ,oricum era a rusiei ,cred ca se facea pe cale politica ,autonomie marita etc
        numai ca belicismul spionului a dat peste cap si omul vrea sa arate ca are muschi
        aici as vrea sa-i vad pe cei ce fac apologia "istetimii" politicii externe rusesti si serviciilor de spionaj
        una peste alta ,e de bine ,..spectacolul e servit
        nato ,daca vrea sa pastreze un pct de credibilitate ,...trebuie sa mute ceva nebuni sau cai in fata
        adica ,baze cu soldati pe la noi pe la polaci ,astfel risca sa se piarda toata munca facuta in ultimele decenii
        asta ,peste toate parerile si parerucile lui putin

    • Nu cred ca se va intampla asta. Rusii oricum au Crimea iar de pica Siria...Rusia in maxim 5 ani intra in faliment. Siria e "veriga lipsa" dintr-o conducta de gaz ce vine din Irak si trece prin Turcia direct in inima batranei Europe. De aia il iubeste Putin asa tare pe Assad. ;)

  • Situatia este absolut jenanta si de prost gust, in respectiva peninsula Crimeea traieste si o importanta populatie vorbitoare de limba turca, de ce nu poate sa invoce si Turcia apararea intereselor vorbitorilor de limba turca!

    • Asta ar mai lipsi, ca in rest avem de toate... :)

      Dar, n-ar strica putina presiune pusa (si) de catre Turcia. In afara de ei si de Polonezi, orice alte declaratii ale presedintilor de prin zona il fac pe Putin sa rada.

      • Cred ca Polonia este frectie daca se intinde peste granitele ei nu o mai scapa NATO din ghearele rusilor.

    • Turcia o sa faca treaba asta, mai asteapta un pic. Urmeaza ultimul razboi al turcilor. Bagati popcornul la microunde si asezati-va confortabil :)

      • Turcia este membra NATO, si deci nu poate initia actiuni militare unilateral, fara acordul aliantei.

        • Ei na, si crezi ca NATO nu ar da in freza la rusi in momentul asta daca ar putea? Pai NATO ar face dar nu are tupeu, sau daca are, costurile depasesc beneficiile. In schimb turcii condusi de cozile lor de topor americane sunt carnea de tun perfecta. Au si ei o clasa politica la fel de pupatoare ca si a noastra.

        • Si miza nu e pe Turcia in final, americanii or sa bage Turcia la inaintare doar ca sa ii slabeasca pe rusi si sa pregateasca intrarea in scena a Chinei. Doar nu isi imagineaza cineva ca orezarii se inarmeaza in asa hal pentru japonezi. Ce sa ia de pe aia? Sushi, manga?

          • Foarte bine spus. Eu cred ca e scenariul facut de Rusi ca sa atace Turcia. Daca o sa cada Siria, Rusia nu are de ales.

          • Am si eu o intrebare.Cam care ar fi raportul de forte conventional intre Rusia si Turcia?Luand in considerare si terenul.

          • Eu am spus ca Rusia va ataca Turcia. Raportul e de 2.5:1
            Tehnologic vorbind....e cam 1:1 situatia pentru ca rusii nu pot ataca cu toata armata in special peste Marea Neagra. Intr-un conflict real tinand cont de capacitatea si mobilizarea de forte ale Rusiei, pe termen lung Turcia iese cam sifonata, asta in cazul in care NATO nu o va ajuta, ceea ce cred ca se va si intampla.

          • Intrebarea era capcana. De unde 1 la 1,mon cher,rusii au mai putine forte de uscat decat turcii.Rusia nu e pregatita sa atace pe nimeni capabil sa se apere cat de cat.
            Ca sa nu discutam de ce teren e in zona aia.

  • Tovarasul putina este o intruchipare ceva mai discreta a corciturii dintre hitler si stalin! Parerea mea este ca Rusia are enorm de mult de pierdut, tehnologia lor se bazeaza mult pe componente vestice si un eventual embragou ii va duce in pragul colapsului! Stiu ca au la mana gazul dar as fi curios cum ar reactiona rusnacii daca de maine toate vizele catre restul lumii le-ar fi anulate si ar avea nevoie de altele noi sa bantuie prin lume (stiu, si turismul ar avea de suferit)? Oare rusul de rand l-ar mai iubi atat de mult pe demnul urmas a lui Stalin? Situatia este complicata dar macar o sa demonstreze lumii cum stau apele cu toate relatiile de securitate sau NATO..... Scutul anti racheta de la Deveselu nu este acolo sa ne protejeze pe noi ci pe ei, pe papusarii care trag sforile!

  • militar ,nu cred ca se va putea face nimic
    si nici nu cred ca se vadori
    dar "act of war" ,asta la modul soft ,a facut pe multi sa inteleaga (ma refer la politicieni occidentali) ,cu cine se sta la masa la conversatii
    la modul de planificare va exista un inainte si un dupa episodul asta
    condimentat cu infipt stegulete militare in harta
    doar ptr a marca terenul
    sa speram ca pretul si disponibilitatile de gaz vor fi
    apropo de what if
    pariem ca suhoiul stealth o sa iasa la nivelul cu penele vechi si ciufulite

  • Scutul antiracheta este si el o carte in negocierile strategice dintre rusi si americani,pe care fiecare al supraliciteaza si al supraestimeaza in functie de situatie.
    Acest scut chiar si cand va fi operational nu va fii in stare sa intercepteze evetualele rachete ruseti,daor poate pt avertizare/observare cu radere,dar aceste lucru oricul al fac mult mai bine deja satelitii de spionaj ( cum spune intr-ul documentar "putina",el spunea vezi doamne ca mare tragedie pt rusia amplasarea acstui scut),pt ca un eventula atac rusesc se bazeaza pe sute de rachete nucleare cu capete multiple.
    Dar americanii ne arunca cu praf in ochii cu scutul,rusii se vaita si negocierile tot intre ei se duc,problema noastra sunt politicienii corupti(asta e marea problema fratilor)

    • Scutul ala e facut ca pe interceptorii respectivi sa pot monta capete de lupta nucleare, nu numai kill-vehicles. De fapt e o arma de atac.

      Tehnologia americana de interceptat balistice nu merge cum ar trebui, se chinuie de ani buni cu Israelul sa devolte un ABM calumea si tot nu le iese, inca mai au probleme la interceptat rachetele palestinienilor din Gaza, alea de $50, nu mai vorbim de MIRV-urile rusesti.

      E clar ce e cu "scutul", iar daca imediat dupa operationalizarea lui rusii or sa lase o groapa mare in locul bazei de la Deveselu, nu ar trebui sa surprinda prea tare pe nimeni.

      • Mai mai cata forta pe rusii astia. In primul rand sistemul ala desi e destinat interceptarii rachetelor balistice, gandeste-te ce poate face cu aviatia Rusiei. Si daca Rusia ataca o baza militara americana? o sa mai ramana doar siberia ocupata de chinezi.

        • Asa sa te gandesti ca pe americani nu ii intereseaza altceva decat banul. Daca o sa le iasa mia ieftin sa ne lase de izbeliste, fix asta or sa faca.

          Sa nu crezi ca daca rusul vin cu tancul in Romania, americanul se baga pentru noi.

          • Hm, poate ca pentru ei or sa faca ceva... Acuma vad ca deja incep sa se agite (nu prea tare totusi), cica au hotarat sa de a bani la moldoveni. Probabil se tem ca o sa pateasca si in Moldova ce au patit in Ucraina.

        • Bre,vaz ca bantuie razboinicii atomici.Numarul focoaselor nucleare e stabilit prin tratat,verificat si controlat reciproc.Nu exista dat tepe si alte tertipuri de astea.

          Rachetele alea nu au nevoie de focoase nucleare pt. simplul motiv ca triada nucleara exista si e bine mersi.

          • pai cum naiba sa pui o nucleara pe un sm3? asta e de mintea gainii - cum indesi elefantu`n sandero

          • @stelian - eu stiam ca sm3 are un warhead foarte usor (unii ar zice cateva kg) pe cand nuclearas asta are 130 (si e usoara). Cam ce raza ar mai avea sm3?

          • @mihai: capul ala "cinetic" in sine e usor (cum spuneai cateva kg) dar el are un sistem de ghidare si accelerare destul de complex, un fel de treapta a III-a. Din ce surse am gasit eu, are in jur de 60-70kg. Oricum, nu planuieste cineva sa puna nukes pe SM-3 singurul lucru pe care am vrut sa-l spun e ca nuke-urile actuale sunt suficient de miniaturizate incat sa incapa in rachete A-A sau sol-aer.

          • Mda, am vazut cat de bne e stabilit prin "tratat". Ia intreaba "tratatul" cate are Israelul de exemplu. O sa iti spuna ca zero.

            La fel cu China, oficial ne merge bine dar neoficial Pentagonul avea ceva rapoarte acu vreo 2-3 ani in care ziceau ca orezarii baga la greu la sapat tuneluri si nu stie nici dracu ce fac in el. Si ca se presupune ca numarul de warheaduri ale orezarilor sunt mult peste ce declara ei ca au.

          • Israelul nu a semnat NPT.Si nici nu au vreo arma testata.

            Ce fac chinezii e treaba lor,nu sunt in START III.Dar indiferent de cate focoase ar avea,e irelevant.Americanii si rusii pot distruge planeta de 2 ori.Asta e o reducere,acum 30 de ani puteau sa o distruga de 5-6 ori.

  • Mai trebiue spus ca Romania nu mai poate face nimic in acest conflict,cel mult este sa ne luptam sa pastram Romania in actulalele granite si sa facem tot ce putem mai bine pt comunitatile de romani care traiesc in alte tari.
    Norocul nostru acum este ca suntem in UE SI NATO,si sa ne rugam sa nu se destrame aceste aliante.....ca daca?!,atunci suntem pierduti pt suntem in "KURU GOL" la toate capitolele: militar,economic,nu mai avem nimic.

  • Pai ucraina credeti ca ar vrea sa cedeze crimeea?!....nu!,dar nu are cu ce sa o recupereze(se pare ca in tot acest timp nici macar nu a fost a lor,rusii au controlat situatia acolo tot timpul)

  • la nivelul asta suntem, doamnelor si domnilor.

    armata rosie se plimba prin crimeea ca la ea acasa, pro-rusii incep sa ocupe orase in est iar ministrii de externe ai ue dicuta...semantica:

    "EU foreign ministers are discussing whether to call Russia’s seizure of Crimea an “invasion” or a “clear violation of sovereignty and territorial integrity” of Ukraine.
    The decision will have a major bearing on how the EU approaches its biggest foreign policy challenge since the Balkans war of the early 1990s.
    EU foreign ministers will warn Russia that unless it pulls back then sanctions will follow."

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10672417/Ukraine-live.html

    asta este o importanta lectie pt Romania. o sa devin foarte ostil cand mai aud vreun idiot spunand sa fim linistiti ca ne apara nato sau ue.

    pana se trezesc aia, o sa avem rusii la turnu severin.

    • Dupa cum zice si Ovi_Spring, s-ar putea ca la un moment dat sa ne vedem in camuflaj si sa nu mergem la pescuit sau airsoft. Poate intr-o zi vor intra politicos sa se pupe pe obraji cu cetatenii rusi de prin Delta.

      @all, apropos de tema discutiilor noastre... suntem cititi cu google translate .ua. Cred ca sunt curiosi si ei sa vada ce zic romanasii, vecini si prieteni.

      • ce zic romanasii? sa ne dea inapoi bucovina si sudul basarabiei.

        ar fi un inceput bun.

        (with sugar on top, angel smile hehe).

          • eu de 2 zile spun asta... daca rusii ataca si partea mai de est a ucrainei or sa cam concentreze tot ce au mai nou acolo... inclusiv cele 10 oploturi atat laudate :)))! Deci ar fi bine sa le o tragem pe la spate cu acelasi pretext al rusilor... Daca am putea si pana la cetatea alba ar fi perfect.

          • Nu mai au pentru ce. Cu bulgarii ramasi in Dobrogea umpli doua autobuze. N-are cine sa-i sustina la fata locului.

          • atunci hai pest e sarbi - luam si vojevodina
            ce natie de reintregitori suntem :))))
            smardoi de cartier :))))
            Nu se schimba nimica - ramane asa cu a fost stabilit - trebuie sa existe tampon - Belarus, ucraina, marea neagra...
            ce atata ue, nato, flower power samd...

          • Lasati-o balta cu revendicarile teritoriale. Chiar si in situatia in care Romania ar primi acele teritorii de la Ucraina, ele ar veni la pachet cu un anumit numar de ne-romani. Statul roman abia e in stare sa gestioneze unele porniri ale minoritatii maghiare... si mai vrem inca pe atatia minoritari? Hai sa fim realisti. Nu trebuie decat sa negociem cu partea ucraineana ca drepturile vorbitorilor de limba romana din Ucraina sa fie respectate. Se poate cu putin efort.

          • Chiar daca ce au facut sovieticii dupa ww2 este ilegal, nu vom avea sustinere internationala daca ne luam regiunile istorice inapoi
            Rusia ar putea sa intervina sa 'elibereze' zonele cu populatie rusa si nu cred ca atunci vom putea face mare lucru singuri
            Poate daca Rusia continua invazia si UE/NATO intervine sa apere Ucraina

          • Pai cred ca prima data se pune problema daca Romania vrea sa aiba in componenta asemenea teritorii cu populatie rusa sau ucraineana majoritara. Un Cernauti ar merge dar sudul Moldovei nu prea vad cum ar merge. Ar fi doar o noua Gagauzie, o problema in plus.

          • Asa este; dar visul tuturor nationalistilor romani este ca Romania sa fie din nou mare si macar aparent prospera cum a fost in vremea interbelica... din pacate multi tind spre jingoism si uita ca un razboi este un dezastru economic si politic pentru zona unde se petrece
            Incercam sa arat (si pe alte posturi) ca, luand in considerare informatiile oficiale, un posibil razboi ar fi lung cu efectele tipice proportional negative asupra Romaniei, pe langa lipsa de suport al populatiei cucerite si a ne-recunoasterii internationale a teritoriilor respective
            Eu cred totusi ca aceasta situatie e o forma de negociere geopolitica: UE nu intervine in Ucraina special ca cei de la noua conducere sa simta arsita si sa cedeze in fata unor tratate/acorduri comerciale pe placul NATO/Rusia

          • "UE nu intervine in Ucraina special ca cei de la noua conducere sa simta arsita si sa cedeze in fata unor tratate/acorduri comerciale pe placul NATO/Rusia"

            E foarte probabil ca aia care se bazeaza ca or sa semneze ceva cu actuala conducere sa aiba surpriza ca nu or sa mai aiba cu cine sa le semneze. Posibil ca cei din Kiev sa se trezeasca cu o contra-revolutie in care oamenii care nu si-au mai primit salariile si pensiile de luni de zile sa vina personal la Kiev sa le ridice.

          • Niet.Prin Foc Si Sabie.Fain filmul,mai faina cartea.

            Tare imi e ca la 360 de ani de la Tratatul de la Pereiaslav,ucrainenii or sa schimbe din nou ''partenerul strategic''.Pe termen mediu si lung,daca nu dam faliment,noi,ungurii,polonezii,Ucraina ce mai ramane,poate si bulgarii&sarbii am crea cea mai cea alianta.

            Nu de alta dar nemtii par a fi nitel magari in toata daravera.Volodea vorbeste cu Angela,a doua zi rusii intra in Crimeea.Azi Volodea vorbeste iar cu Angela despre nu stiu ce grup de lucru OSCE.Rusii ameninta ca-i sparg pe soldatii ucraineni incercuiti daca nu se predau pana maine la dimineata.

            Astia 2 iar par ca vor sa ne traga teapa,tuturor astora din Est.

          • Ah asa este le-am vazut pe amadoua si nu mai stiam de unde sa iau imaginea eram un pic confuz
            . Sienkiewcz rules :)))

          • Un fel de federatia Ruso - Germana cu ANghela si Putin fuhreri?
            Cred ca jumatate de Romania ii asteapta pe astia si nu ar sari sa se apere cu arma in mana pentru ca nu au de ce si pentru ca Statul Roman le-a furat visele de mai bine in tara lor.
            Majoritatea viseaza sa munceasca in Germania munci mai prost calificate de multe ori dar "sa faca un ban", altii viseaza sa lucreze la Moskova, si u au nicio speranta in Romania asa ca....o sa ne-o traga elor din est cu acordul nostru tacit.

      • Dacă într-o zi Delta va răsuna de pupături rusești, în exact aceeași zi toți politicienii români vor începe să vorbească în limba lui Putin și să înjure în cor hotdogul și hamgurgerii pentru că sunt cancerigeni și-s unealta perfidă a dușmanilor americani.
        ...iar armata va jura imediat credință ru...Pardon! Care armată?!

    • Domnilor,pareti a avea ceva scoala.Imi ziceti si mie ce sex au ingerii?Ca nu s-a mai pus problema asta de cand stateau osmanii la portile Constantinopolelui in 1453 si-mi pare un bun moment sa reluam dezbaterea.

      Alergare,orientare,dormit in mijlocul naturii,ceva tir mai mult sau mai putin sportiv,ceva canale de trimis familionul ''dincolo'',ceva rezerve de tot ce poate fi util,un Tigr(e tot un SVD) in 7,62x54 ''de colectie''.

      Asta ni s-ar potrivi,adaptat la context.

      ''Pentru paraşutişti, războiul a însemnat primejdie, îndrăzneală solitudine.Cei mai expuşi dintre toţi, cei mai curajoşi, cei mai singuratici au fost cei aiFranţei libere.Lovituri îndrăzneţe în Creta, în Libia, în Franţa ocupată ; lupta pentru eliberare în Bretania, în Franţa Centrală, în Ardeni; avangardă zvârlită din înaltul cerului în' marea bătălie de pe Rin ; iată ce au făcut, jucând totul pe ocarte, de altminteri abandonaţi în mijlocul liniilor duşmane. Iată unde şi-aupierdut morţii şi şi-au cules gloria.Scopul a fost atins, victoria cucerită. Acum, josnicia să se desfăşoare!^ Ei privesc cerul fără să pălească şi pământul fără să roşească.

      C. de Gaulle''

      Cine nu crede la fel,se poate duce de pe acum la origini,sa nu ma mai chinui eu sa-l trimit.

Recent Posts

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

1 week ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

1 week ago

Bulgaria ar putea aloca 2,5 procente din PIB către Ministerul Apărării

Parlamentul Bulgariei dezvate ambițiosul plan de creștere a bugetului Apărării la 2.5% din PIB. Ministrul…

2 weeks ago

Rostec lucrează la un nou sistem mobil aruncător de proiectile incendiare

În viitorul apropiar, promit cei de la Rostec, miltiarii ruși vor fi dotați cu un…

3 weeks ago

Posibilă dronă maritimă recuperată din apele teritoriale ale României

În cursul serii de joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de…

4 weeks ago

China va dezvolta avionul J-15 într-o versiune pentru război electronic

Televiziunea de stat chineză a anunțat recent că se lucrează la dezvoltarea avionului multirol de…

4 weeks ago