O noua tinuta de lupta

Noul camuflaj romanesc

Dragi cititori! Dorim a semnala cu interes o nouă apariţie în ţinutele militarilor români ce ne-a trezit interesul. Este vorba despre proiectul unei noi ţinute de luptă propusă pentru forţele terestre, şi nu numai.

Realizată de către specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, această nouă ţinută se doreşte a corespunde cât mai bine cu nevoia de disimulare a combatanţilor în câmpul tactic.

Putem observa faptul că cercetarea acestei noi ţinute a fost axată pe următoarele paliere:

– materialul.

– camuflajul.

– ajustabilitatea pe corp.

Materialul ales a fost studiat şi supus variilor încercări şi teste. Conform sursei, după realizare, acesta a fost supus la mai multe teste specifice: rupere, întindere, uzură, acţiunea agenţilor exteriori – frecare, apă, uleiuri, substanţe chimice, raze ultraviolete, rezistenţa culorilor la spălare. “Materialul a fost testat în totalitate acum doi ani şi a trecut testele specifice – a precizat şeful Laboratorului de tehnologii pentru protecţia indirectă a forţelor din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, căpitan dr.ing. Cornel Todirică. Primele costume pe care le-am realizat le-am purtat chiar noi, la mai multe tipuri de activităţi”.

Camuflajul aduce un element de noutate deoarece putem observa utilizarea modelului “digital”. Acest model, conform sursei, este rodul elaborării unui program ce generează automat varianta de combinare a culorilor, în funcţie de imaginile din teren introduse în acesta. Elaborarea acestui program de către specialişti s-a întins pe o perioadă de patru ani. Datele folosite la elaborarea acestei variante au fost adunate de pe întreg teritoriul României.

În ceea ce priveşte ajustabilitatea ţinutei, este remarcat faptul că au fost introduse o serie de întărituri în zona coatelor şi a genunchilor. Totodată s-au aplicat o serie de modificări în ceea ce priveşte ergonomia costumului. Conform sursei citate, Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de beneficiar, introdus o serie de cerinţe, aplicate ulterior, în ceea ce priveşte numărul şi aşezarea buzunarelor, acum reduse şi puse oblic, pentru un acces mai bun în momentul purtării echipamentului, şi a fixării hainelor pe corp, folosindu-se materiale elastice pentru a preveni mişcarea efectelor în timpul desfăşurării activităţilor specifice. Totodată alegerea materialelor a avut în vedere asigurarea confortului purtătorului, pentru a nu deveni stânjenitor în timpul desfăşurării acţiunilor.

Este speranţa noastră ca această nouă ţinută să corespundă cât mai bine necesităţilor militarilor români, atât din punct de vedere al nevoii de disimulare cât mai bună în teren cât şi din punct de vedere al gradului de lejeritate cu care se poate mişca purtătorul. Nu ne putem decât bucura asupra faptului că există o asemenea preocupare de optimizare a acestor elemente ce, în viziunea noastră, poartă un grad destul de ridicat de importanţă în câmpul tactic.

Sursa preluării articolului:
Fortele Terestre

– Drd. Emil Boboescu –

Emil Boboescu

View Comments

      • Am incercat chestii facute de aliati, adica ce au ei, nu modelul prezentat in poze, si pot sa zic ca e cu mult mai okay decat orice alte genunchere separate. Alea ori cad, ori iti sugruma piciorul. Eu as prefera sa faca doar niste buzunare cu velcro la genunchi si coate in care sa-ti poti pune protectie, eventual 2 seturi, ceva mai tare, cu care sa te poti arunca in genunchi in balastru si ceva mai soft, mai moale.

    • Aia cu camuflajul universal e un non-sens.Nu doar ca nu trebuie pus desertul la un loc cu codrii verzi de brad,dar si in conditiile de la noi ar trebui un camuflaj pt. fiecare anotimp.
      Partea cu costurile e o idee made in the USA si e la fel de futila.Trecand peste micul aspect ca vorbim despre vietile oamenilor,dpdv financiar se justifica sa suferi mai putine pierderi.Costa al naibii de mult un omulet,comparativ cu niste toale.Ai suferit 50 de pierderi mai putin,ai acoperit cu varf si indesat costurile cu achizitia.diferenta de cost la ceva produs in zeci-sute de mii bucati e infima.

      • Camuflaj universal nu prea se poate, adevarat, mai ales cand vorbim de extreme gen desert si paduri de brad.
        Doar daca vorbim de un camuflaj precum avea Predator ala in filme hehe, ala merge chiar peste tot. Am citit odata ca aia de la DARPA lucreaza la ceva de genu dar nu stiu cat de aproape sunt de realizare.

        Pentru iarna si zapada exista acele costume de camuflaj albe foarte simple si usoare si care se imbraca peste tinuta obisnuita.

        Tinuta asta noua pare chiar OK, si daca materialele sunt bune cred ca ar fi ceva foarte bun. Ar trebui si bocanci cat mai buni, si ceva care sa tina la ploaie, vant si umezeala (o scurta sau jacheta de Goretex, ceva de genu).
        Ar putea si sa o faca in doua modele, unul in culori ceva mai sterse si mai deschise si altul cu unele mai inchise, dar si un compromis din asta in care amesteca toate zonele tarii cred ca e acceptabil.

        In anii 90'-2000 existau doua modele in dotare, o tinuta "de padure" in culori mai inchise si una "de campie" cu un model de camuflaj diferit si in culori mai deschise.

        Cel din mijloc din poza asta poarta tinuta "de padure" de atunci

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Evolutia_echipamentului_vanatorului_de_munte.jpg

        Exista (de destui ani) si acele hamuri si veste de lupta pe care se pun incarcatoarele, baioneta, lopata mica, statia radio, nu se mai agata chiar totul la centura. Probabil din cauza de costuri nu s-au distribuit peste tot ori nu in numar suficient, si nu se poarta tot timpul.

        • Camuflajul care il aveam noi inainte sa trecem la dpm era destul de okay, seamana la nuante cu multicam-ul care isi face treaba in mai multe medii. Cauta sa vezi trialurile facute de us army natick. Poza care ai pus-o tu e propaganda. Si nu vorbesc din auzite ;)

          • Mersi de informatie, am cautat la repezeala ceva cu Natick aia, am vazut si un link unde ziceau unii ceva cum ca a fost un esec si ca n-au iesit deloc bine cu camuflajele alea.

            Poza pe care am pus-o e de propaganda, cred ca de la o prezentare la o aniversare, ceva de genu, si e veche de ani buni, am pus-o si sa se vada vechiul model.
            Si de aia am si zis ca nu s-a generalizat folosirea acelui ham (asta mi se pare ideea cea mai buna, se poata purta usor peste orice tinuta) sau a unei veste de lupta.
            Probabil din motive financiare, dar ele exista si unii le mai folosesc din cand in cand.

            Ideea cu doua modele de camuflaj a fost buna zic si eu, unul de "padure" si unul de "campie" dar si ceva amestecat poate fi OK. La o adica poti complementa cu o plasa de mascare sau vegetatie din zona. Treaba e sa si tina la umezeala, ploaie, vant, zapada, cred ca si asta e la fel de important ca si modelul de camuflaj

            Daca mai bagam si ceva tinute de camuflaj "urban" si "desert" (ca tot am fost si noi prin zone d-astea in ultimul timp) deja cred ca nu prea ne-am permite (financiar vorbind). Eventual doar pentru unele unitati, si tinute la magazie si date doar la nevoie, cum se mai poarta.
            Doar si acum se folosesc doua tinute, DPM de padure si de desert (nu mai vorbesc de camuflajul de iarna care exista din WW 2 cel putin si e mult mai simplu si ieftin).

          • Pt. razboaiele coloniale tinuta de desert tine loc si de camuflaj urban.Iar pt. lupta in mediul urban de pe la noi,un tricou si o pereche de blugi ajung :D

          • @Mihai

            Da, doar ca e cam ilegal dpdv al legilor internationale blablabla sa te imbraci in haine civile fara insemne hehe.

            Nu ca n-ai putea, dar pot aparea probleme pentru civili. De aia aveau si Garzile Patriotice uniformele alea

            Oricum nu prea are nimeni tinute speciale pentru lupta urbana, pentru ca e greu sa combini camuflaju cu ala de codrii verzi sau de jungla (zic si eu), asa ca avantajele sau dezavantajele sunt aceleasi.
            Iar noaptea sau prin zonele verzi din oras e foarte buna si uniforma militara. Aparate de vedere pe timp de noapte sa fie in dotare

  • Mai bine ne-ar peocupa camuflajul de iarna decat cel desertic.Si sa nu uitam ca realizam o uniforma militara care trebuie sa dea o anumita tinuta celui care o poarta.Eu nu vad nimic deosebit in poza care insoteste articolul.
    Armata Ucrainei isi schimba tinuta,deosebita este capela: https://pbs.twimg.com/media/B8_e-dTIEAAFMef.jpg

  • Hanoracul reversibil german ar trebui si acesta sa fie sursa de inspiratie ptr. echipare.Si nu inteleg de ce s-a scos centura,face parte din ceea ce se cheama eleganta militara.

  • Nu cred pana nu semnez pentru tinuta ca asta....si nu ma vad cu ea in mana. Noi nu primim ce trebuie nici acum....

  • Multi au renuntat la digicam.Merg mai degraba pe patern dedicat sau mai nou pe multicam.Am folosit cu succes multi de la sirbi si de la amerike si isi fac mult mai bine treaba decit un digi.parerea mea.

  • Eu cred ca problema culorii este una oarecum falsa, intai sa o avem ergonomica si din materialele care trebuie, apoi se pot face variatiuni pe aceasta tema in spe mii de culori.
    Pana la urma este mult mai importanta calitatea materialelor ales si aici ar trebui consultati cei care sunt specialistii adevarati si nu oiterii care fac achizitii.
    Nu pot sa nu ma ganesc ce faina mi s-a parut uniforma austriaca prin 2006 cand l-am vazut pe unul in drum spre casa, parea impermeabila, materiale de calitate si multe buzunare multifunctionale.
    Inca un lucru nu il inteleg eu prea bine de ce macar aici nu putem sa facem "sharing and pooling" ca pana la urma nu cred ca difera prea mult o iarba si padure din Slovacia sau Cehia fata de una din Romania.

  • Iar verdele asta e doar pentru padur,e deja ma dor ochii .Si l-am vazut si live.Si atunci m-au durut ochii.

  • Am citit articolul asta de vreo 2 ori si nu-mi dau seama care e stadiul proiectului. A fost omologata? E in curs de omologare? Va intra in productie?

    Apoi nu este singura tinuta de camuflaj noua aflata in teste pentru armata. Mai e si Multi Terrain Pattern-ul britanic aflat in teste la parasutisti/forte speciale. E cumva o competitie sau MTP va fi standardul fortelor speciale?

    Culoarea nu e o problema, numai cu vesta, ranita/rucsac in spate s-ar putea ca militarii romani sa fie confundati cu omuletii verzi ai lui Ivan de la distanta. E drept ca tinuta noastra are pete de culoare mai deschise decat cea a rusilor, unde verdele inchis e dominant. Dar de la distanta, siluetele ar putea fi similare. Indraznesc sa spun ca tinuta realizata de ACTTM e mai adaptata pentru lupta in stepa si campia central europeana decat cea utilizata acum de rusi, chiar daca in mod specific cei care au realiza-o au luat ca model culorile intalnite in relieful romanesc.

    Avand in vedere vocatia expeditionara a armatei romane din ultimii ani, varianta tropicala a acestei tinute unde e?

    Remarc totusi ca tinuta e „orfana”. Adica lipseste vesta antiglont, casca si accesoriile pentru transport.

    • Tinuta de desert nu e necesara,din cauza ca DPM e foarte bun.Al doilea motiv major e ca vocatia expeditionara a armatei romane s-a cam terminat de fix un an.
      Motivul nr.3 e ca un camuflaj de desert e mai simplu de facut,daca chiar apare nevoia.

      Tinuta rusilor e un indiciu cu privire la cum vad/vedeau mintile luminate de la ei teatrele de operatii ale armatei ruse.Adica zone fara stepa,dar cu paduri.Adica Caucazul si Extremul Orient.
      La rusi exista n-spe modele,din care unele folosite initial de spetsnaz dar mai apoi de toata lumea,sunt foarte bune pt. zona de campie si stepa.
      Iar cu pericolul confuziei,e ceva ce se intampla de sute de ani.Daca unii au uniforme albastre care sunt prafuite,se confunda lesne cu uniforme gri.Asta e viata.

      • Avand in vedere faptul ca ai inca trupe in Afganistan si ca ai trimis ceva militari in Africa, as spune ca nu s-a terminat. Pe termen scurt probabil nu vor mai fi desfasurari de trupe ca in Afganistan acum cativa ani - 2000 de militari, dar forte expeditionare la nivel de batalion vor mai fi trimise, asa ca o uniforma pentru climat tropica e necesara.

      • S-a terminat, dar inca se duce lume pe-acolo. Plus ca Romania, ca membru NATO ar trebui sa contribuie si ea cu ceva...si singurul lucru care inca il mai avem e personalul. Chiar traiesti cu impresia ca Orientul Mijlociu s-a linsitit si americanii n-o sa mai dea pe-acolo?

        • Armata romana face misiuni de COIN.Ceea ce presupune ocupatie.Americanii nu vor mai face nici o ocupatie 20 de ani de acum incolo.Eventual maruntisuri,gen instructori,consilieri si alta treaba de berete verzi.

          Da,lumea se duce in tot soiul de misiuni.Avem 1 om in misiune in Haiti.Dar misiunea armatei romane a redevenit,brusc si subit,apararea tarii.Din cauza de evenimente din vecini.

          Iar cu dezvoltat uniforma pt. desert,mare branza daca se face sau nu.Modelul actual e mai mult decat adecvat.E ceva de nisa.Si va fi o nisa mult mai mica in viitor.

  • Inteleg eu gresit? Adica Romania isi va putea customiza tinutele de lupta pentru mediul din orice misiuni externe?

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

5 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

3 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

3 weeks ago