Noul camuflaj romanesc

Noul camuflaj romanesc

Dragi cititori! Dorim a semnala cu interes o nouă apariţie în ţinutele militarilor români ce ne-a trezit interesul. Este vorba despre proiectul unei noi ţinute de luptă propusă pentru forţele terestre, şi nu numai.

Realizată de către specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, această nouă ţinută se doreşte a corespunde cât mai bine cu nevoia de disimulare a combatanţilor în câmpul tactic.

Putem observa faptul că cercetarea acestei noi ţinute a fost axată pe următoarele paliere:

– materialul.

– camuflajul.

– ajustabilitatea pe corp.

Materialul ales a fost studiat şi supus variilor încercări şi teste. Conform sursei, după realizare, acesta a fost supus la mai multe teste specifice: rupere, întindere, uzură, acţiunea agenţilor exteriori – frecare, apă, uleiuri, substanţe chimice, raze ultraviolete, rezistenţa culorilor la spălare. “Materialul a fost testat în totalitate acum doi ani şi a trecut testele specifice – a precizat şeful Laboratorului de tehnologii pentru protecţia indirectă a forţelor din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, căpitan dr.ing. Cornel Todirică. Primele costume pe care le-am realizat le-am purtat chiar noi, la mai multe tipuri de activităţi”.

Camuflajul aduce un element de noutate deoarece putem observa utilizarea modelului “digital”. Acest model, conform sursei, este rodul elaborării unui program ce generează automat varianta de combinare a culorilor, în funcţie de imaginile din teren introduse în acesta. Elaborarea acestui program de către specialişti s-a întins pe o perioadă de patru ani. Datele folosite la elaborarea acestei variante au fost adunate de pe întreg teritoriul României.

În ceea ce priveşte ajustabilitatea ţinutei, este remarcat faptul că au fost introduse o serie de întărituri în zona coatelor şi a genunchilor. Totodată s-au aplicat o serie de modificări în ceea ce priveşte ergonomia costumului. Conform sursei citate, Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de beneficiar, introdus o serie de cerinţe, aplicate ulterior, în ceea ce priveşte numărul şi aşezarea buzunarelor, acum reduse şi puse oblic, pentru un acces mai bun în momentul purtării echipamentului, şi a fixării hainelor pe corp, folosindu-se materiale elastice pentru a preveni mişcarea efectelor în timpul desfăşurării activităţilor specifice. Totodată alegerea materialelor a avut în vedere asigurarea confortului purtătorului, pentru a nu deveni stânjenitor în timpul desfăşurării acţiunilor.

Este speranţa noastră ca această nouă ţinută să corespundă cât mai bine necesităţilor militarilor români, atât din punct de vedere al nevoii de disimulare cât mai bună în teren cât şi din punct de vedere al gradului de lejeritate cu care se poate mişca purtătorul. Nu ne putem decât bucura asupra faptului că există o asemenea preocupare de optimizare a acestor elemente ce, în viziunea noastră, poartă un grad destul de ridicat de importanţă în câmpul tactic.

Sursa preluării articolului:
Fortele Terestre

– Drd. Emil Boboescu –