Categories: Aviaţie

Grecia cumpara inca sase avioane Rafale

Anul trecut, într-un nou moment de vârf al tensiunilor cu Turcia, Grecia și-a anunțat intenția de a cumpăra 18 avioane Rafale F3R (12 aflate în uz și 6 noi) din Franța.

Dassault Rafale

A urmat semnarea unui contract în valoare de două miliarde și jumătate de euro, contract care includea pe lângă avioanele Rafale și achiziția de rachete aer-aer METEOR și MICA, rachete de croazieră SCALP și rachete anti-navă AM39 Exocet.

Anul acesta, pe 21 Iulie, primul Rafale a fost livrat Forțelor Aeriene ale Greciei, Grecia devenind primul client european al acestui tip de avion.

Recent, săptămânalul grecesc ProtoThema a informat că Atena ia în considerare suplimentarea comenzii cu încă șase avioane Rafale din Franța, în același timp purtându-se discuții pentru cumpărarea a douăzeci și două de avioane tip F-35A Lightning II din Statele Unite ale Americii.

Conform estimărilor făcute de către jurnaliștii greci în baza prețului de achiziție pentru cele doisprezece Rafale aflate în uz și a celor șase astfel de avioane noi, s-a estimat că suplimentarea cu alte șase omniroluri din același tip va costa Atena aproximativ opt sute de milioane de euro.

Zilele trecute, guvernul grec a confirmat intenția de a suplimenta comanda de Rafale cu încă șase avioane noi. Astfel, grecii vor echipa complet o escadrilă cu Rafale pe Baza Aeriană Tanagra.

“I announced the purchase of 18 Rafale. There will soon be 24. The first of them will fly in the Greek skies before the end of the year.”

A declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

“Excellent news: Greece has just announced its intention to acquire 6 additional Rafale. Together, we are moving forward to build real European autonomy.”

A reacționat pe Twitter ministrul Forțelor Armate Franceze, Florence Parly.

Hmmm, o țară membră NATO se înarmează contra altei țări membre NATO. Și nu de ieri de azi, aveți dreptate.

Dar noi? Noi, dintotdeauna cu potențiale pericole în juru granițelor, noi ce mai facem?

Anul Marinei s-a dus. Marina Română e bună doar pentru sabordat la intrarea în porturi și salvarea vieților marinarilor prin neimplicarea într-o luptă în care navele sub pavilion românesc ar fi bune doar în rolul de ținte cu echipaj.

Aviația noastră va fi curând sub nivelul celei bulgare, având în vedere dotarea în viitorul apropiat a Forțelor Aeriene Bulgare cu F-16 Block 70.

Forțele Terestre ale Armatei României ar trebui să dea timpul înapoi, separat de restul lumii, pentru a fi aduse la zi cu dotarea.

După decenii în care nu s-a făcut mare lucru, încercările de a face cât mai mult cu cei doi la sută – din care nu toți banii merg la înzestrare – nu-s suficiente. Nici dacă am aloca mai mult, precum în anii de dinaintea implicării noastre în al doilea război mondial, n-ar fi de ajuns.

Nu mai e timp.

Doamne ferește!

Iulian Iamandi

Resboiu

View Comments

  • Acum, sa ne apuce resemnarea si sa o lasam balta cu inzestrarea pentru ca nu o sa ne atace nimeni din moment ce noi nu ne-am inarmat atatia ani ca sa nu schimbam echilibrul militar din zona.

  • lucrurile is destul de simple. cu vreo 4 ani in urma, comandantul suprem al fortelor armate pe timp de razboi declara senin ca pe termen mediu nu se intrevede posibilitatea unui razboi in europa.
    chiar imi pare rau ca nu mai gasesc articolul cu pricina.
    acum, omul poate nu se gandea ca sudul europei va clocoti, ca n-avea cin' sa-l atace. ci se gandea la tarisoara sa .... (insert I.L. Caragiale dramatization here).
    probabil ca serviciile noastre (care cica dau informatii la aliati... ce-o insemna asta) aveau indicii temeinice despre acest fapt de viitor si nu l-au mai corectat pe vorbitor, deci cine suntem noi sa contestam?

    cat despre greci, ei nu sunt adevarati furnizori de securitate si au mult de muncit pana la acel statut, in ciuda faptului ca americanii vor baza navala intr-un port grecesc ceva.
    noi cand am pus boldul cu aegis la deveselu, am tras shanta, am dat stai-un-joc la toti si apoi am declarat macao.

  • sincer nu inteleg de unde vine superioritatea aia bulgara cand tu deja ai 17 avioane ei inca nu au niciunu,iar ultimul lor avion din primul lot va fi livrat in 2028,in plus in primul lor lot cumpara pt lupta BVR Amraam Aim 120 7 c racheta pe care noi o avem deja in dotare ,ce ar avea nevoie avioanele noastre in plus acum ar fi de o cooperare dintre Aerostar si Konsberg pt integrarea urmasei rachetei AN Penguin pe F16 ale noastre , ca doar o fi fost OCU inainte de 5.2 R

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

3 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

5 days ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

6 days ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

3 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

3 weeks ago