Categories: Marină

Crucisatorul Moskva va naviga in Marea Neagra inca zece ani

Vecinii și mai ale prietenii noștri ruși vor prelungi durata de exploatare a crucișătorului Moskva, navă care va executa misiuni în principal în Marea Neagră pentru încă zece ani.

Crucișătorul Moskva

Crucișătorul purtător de rachete Moskva (Ex-Slava) face parte din clasa Atlant (Project 1164) și are un deplasament de 12 500 de tone. Moskva a fost lansată la apă în anul 1979, intrând în serviciul operativ la începutul anului 1983. Crucișătorul este nava amiral a Flotei Mării Negre.

Lucrările de prelungire a ciclului de viață se axează în principal pe propulsia principală a navei, generatoarele turbinelor cu gaz, reductoarele, mecanismele de alimentare cu combustibil și alte elemente din complexul COGOG (Combined Gas Or Gas) capabile să dezvolte 121 000 de cai putere. Activitățile se desfășoară în Șantierul Naval Numărul 13 din Sevastopol și se vor finaliza în al doilea trimestru al anului curent.

Datorită lipsei de fonduri încă nu s-a decis o modernizare la scară mare a navei la Șantierul Naval Zvyozdochka precum a navei soră Mareșal Ustinov.

O sursă internă a declarat pentru presa rusă că nava are nevoie urgentă de modernizare a sistemelor vechi, mai ales a sistemului de stingere a incendiilor.

Crucișătorul Moskva dispune de un armament puternic format din 16 lansatoare pentru rachete navă-navă supersonice (2,5 Mach) tip P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) cu ghidare semi-activă radar și cu radar activ în faza terminală, care pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 550 de kilometri. Rachetele P-500 Bazalt au un cap de luptă de o tonă cu încărcătură cu mare putere explozivă sau nucleară (350 kilotone).

Pentru protecția împotriva avioanelor inamice, Moskva dispune de un armament principal anti-aerian format din opt puțuri verticale, fiecare cu câte opt celule, totalizând șaizeci și patru de rachete navă-aer S-300F (SA-N-6 Grumble) cu raza maximă de acțiune de nouăzeci de kilometri.

Artileria principală a navei este reprezentată de două tunuri tip AK-130 calibrul 130 de milimetri în turela prova. Tunurile au dublu rol, putând executa trageri împotriva âintelor de suprafață aflate la o distanță maximă de 23 000 de metri, și asupra țintelor aeriene aflate la o distanță maximă de 15 000 de metri (AK-130 poate fi utilizat și împotriva rachetelor, putând angaja acestă categorie de ținte de la o distanță maximă de 8 000 de metri).

Iulian Iamandi

Iulian Iamandi

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

4 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

3 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

3 weeks ago