Vecinii și mai ale prietenii noștri ruși vor prelungi durata de exploatare a crucișătorului Moskva, navă care va executa misiuni în principal în Marea Neagră pentru încă zece ani.

Crucișătorul Moskva

Crucișătorul Moskva

Crucișătorul purtător de rachete Moskva (Ex-Slava) face parte din clasa Atlant (Project 1164) și are un deplasament de 12 500 de tone. Moskva a fost lansată la apă în anul 1979, intrând în serviciul operativ la începutul anului 1983. Crucișătorul este nava amiral a Flotei Mării Negre.

Lucrările de prelungire a ciclului de viață se axează în principal pe propulsia principală a navei, generatoarele turbinelor cu gaz, reductoarele, mecanismele de alimentare cu combustibil și alte elemente din complexul COGOG (Combined Gas Or Gas) capabile să dezvolte 121 000 de cai putere. Activitățile se desfășoară în Șantierul Naval Numărul 13 din Sevastopol și se vor finaliza în al doilea trimestru al anului curent.

Datorită lipsei de fonduri încă nu s-a decis o modernizare la scară mare a navei la Șantierul Naval Zvyozdochka precum a navei soră Mareșal Ustinov.

O sursă internă a declarat pentru presa rusă că nava are nevoie urgentă de modernizare a sistemelor vechi, mai ales a sistemului de stingere a incendiilor.

Crucișătorul Moskva dispune de un armament puternic format din 16 lansatoare pentru rachete navă-navă supersonice (2,5 Mach) tip P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) cu ghidare semi-activă radar și cu radar activ în faza terminală, care pot lovi ținte aflate la o distanță maximă de 550 de kilometri. Rachetele P-500 Bazalt au un cap de luptă de o tonă cu încărcătură cu mare putere explozivă sau nucleară (350 kilotone).

Pentru protecția împotriva avioanelor inamice, Moskva dispune de un armament principal anti-aerian format din opt puțuri verticale, fiecare cu câte opt celule, totalizând șaizeci și patru de rachete navă-aer S-300F (SA-N-6 Grumble) cu raza maximă de acțiune de nouăzeci de kilometri.

Artileria principală a navei este reprezentată de două tunuri tip AK-130 calibrul 130 de milimetri în turela prova. Tunurile au dublu rol, putând executa trageri împotriva âintelor de suprafață aflate la o distanță maximă de 23 000 de metri, și asupra țintelor aeriene aflate la o distanță maximă de 15 000 de metri (AK-130 poate fi utilizat și împotriva rachetelor, putând angaja acestă categorie de ținte de la o distanță maximă de 8 000 de metri).

Iulian Iamandi