Categories: Armata Romana

Creste bugetul Armatei

Mircea Dusa si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că l-a informat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, asupra faptului că România va avea o creştere de 0,3% în 2014 şi că în 2016 va reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO privind asigurarea a 2% din PIB pentru Armată.

“Am avut discuţii cu privire la – şi aici a fost un subiect pe bună dreptate ridicat de secretarul general NATO legat de bugetul Apărării – România nerespectând în ultimii ani obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apărării în fiecare an. L-am informat pe secretarul general că vom avea o creştere de 0,3 procente anul viitor faţă de anul acesta şi în 2016 vom reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO”, a spus Băsescu, după întrevederea cu Rasmussen.

Articolul complet pe Money.ro

***

Pe lângă mai multe întâlniri pe care Secretarul General al NATO le are programate cu vârfurile clasei politice de pe malurile Damboviței, spre seară, acesta va participa la Universitatea din Bucureşti, la o ceremonie în cadrul căreia i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa… Momentul se anunță foarte emoționant, să ne pregătim, dară, batistele.

Scurt pe doi, declarația Președintelui vine ca o confirmare a spuselor lui Mircea Dușa, Ministrul Apararii. Acesta, deja se gandește cum ar putea să cheltuie cei 0,3% din PIB suplimentari: ba pe armament antinava si antiaerian pentru OPV-uri fregate, ba pe extraopțiuni la Pumele Navale, ba pentru baterii de Delfin. Cel puțin așa declara zilele trecute în Gazeta de Navodari. Să nu uităm că tot din suplimentarea asta până la pragul de 2% din PIB trebuie cumpărate si avioanele multirol…

Haidem mai bine, sa vedem ce iese…

– Marius Constantin –

Marius Constantin

View Comments

  • Povestea asta cu marirea cu 0,3% din PIB bugetul MApN pe an si atingerea unei alocari de 2% in 2016 este de asta toamna pe tapet, au aprobat-o si in CSAT bla bla, numai ca strategiile Ministerului Finantelor spun cu totul altceva, pana in 2016 bugetul MApN va fi de sub 1% din PIB, iar alea cred ca sunt mai importante decat ce traznai au hotarat aia in CSAT sau pe la MApN.

    Poate ca or sa dea ceva bani in plus, nu 2% in 2016(adica dublarea ponderii bugetului si cresterea de 3 ori in valori nominale), poate 0,cateva procente in plus, cea ce ar insemna cateva sute de milioane euro mai mult in 2016 fata de acum.

    Poate intr-un caz optimist pana in 2016 or sa reuseasca sa urneasca din loc multirolul, fregatele, TBT-ul si ici colo cate o chestie punctuala, un Duster, o salupa, niste pahare de whiskey(pe site-ul DpA printre programele de inzestrare ale MApN chiar figureaza achizitia unor seturi de pahare pt whiskey).

    Insa pierderile cauzate de blocarea majoritatii programelor de inzestrare din perioada 2005-2012/2013(depinde cum se finalizeaza cu multirolul anu asta), si problemele structurale ale bugetului Romaniei aparute in perioada 2005-2009(in special deficitul de la Fondul de Pensii), sunt atat de mari incat pe de-o parte chiar daca ai aloca cresterea asta de 0,3% anual, multi ani de acum incolo situatia va fi tot grava cu dotarea MApN, iar de pe alta parte nu ai cum sa maresti atat de mult bugetul militar din cauza problemelor bugetului national, find blocati intr-un cerc vicios, o marire substantiala a bugetului MApN, atingerea pragului de 2% nu o poti face decat pe termen lung, undeva la orizontul lui 2020, asta daca ai noroc si minte.

    20 de ani de acum incolo cred ca ne asteapta mai mult o armata cu o dotare simbolica/de improvizatie.

    Tancuri T-55 in rolul de cazemate usor inflamabile, noroc poate cu TBT-ul prin brigazi ca astea sa fie si mobile, brigazi din care cred ca or sa mai taie.

    Poate or sa mai ia ceva camioane/autobuze/masini teren noi, sa inlocuiasca macar o parte din Roman-uri/autobuze/Aro-uri.

    Artileria, noroc cu Bg 8 si LAROM-urile, poate sa ia ceva ATROM-uri in nr mic, asta daca nu se razgandesc si incep alt balet cu alta licitatie, deci alti ani, dar oricum asta e pe termen lung.

    Poate ceva pe la UAV-uri/mini-UAV.

    Aparare AA, Gepard/GDF-003/CA-94/95M, in rest cred ca Osa si KUB vor ramane pana in 2020, aici poate or sa aiba noroc cu mod.fregatelor si s-ar putea lipi si Fortele Terestre de cateva sisteme SHORAD comune cu alea de pe fregate, la Bg. 1 RAA insa situatia e grava, urmatorii mult 10-15 ani nu au sa le aduca altceva decat Volhov/HAWK, de fapt la cat de scumpe ar fi 4 sisteme Sling/Aster/Patriot care incep de la 1 mld in sus, slabe sperante sa le mai aduca ceva nou vreodata.

    F-16 e F-16, cu perspectiva luminoasa F-35, poate or sa mai ia cateva IAR-99/XT cu motor Viper-680.

    Elicopterele Puma, cel putin pana in 2030 or sa fie folosite la noi, in toate versiunile, L/M/SOCAT/N, poate sa cumpere cateva EC-135.

    La marina alea 2 Fregate modernizate, in mod mai mult decat sigur o sa isi cumpere nava aia de transport strategic, ca asta ne lipsea noua..poate dupa 2020 2-4 corvete noi, in rest planuri marete cu noi clase de fregate, nave fluviale( se vede treaba ca la astia se bea serios din paharele alea de s-au dotat cu ele anu trecut), si tot soiul de vechituri si nave inerte pe langa ele, dragoare, Delfinul, nave scafandrii, nave suport etc.

    De submarine nu isi mai pune nimeni problema nici in cele mai optimiste scenarii, noi avem in cap sa invadam Insulele Mauritius pe apa, d-aia ne trebui fregate, Mistral-uri.. fi-v-ar paharele de ras.

    • Ba o sa avem bani de toate astea de ai zis tu de ele......privatizam armata si am rezolvat treaba! :))))))))))))))

  • Acei 0,3% o sa ajunga pentru necesarul tactic (sau strategic dupa caz) de hartie igienica, vata hidrofila dopuri de urechi si 2 Fairbairn–Sykes.

  • Deci avem asa pe termen scurt:

    12 bucati F-16 cu echipamente aferente si reparatie capitala: 600-700 mil $ (vestea buna e putem plati in rate).
    Pachet armament F-16: 100-150 mil $ (cel mai probabil banii jos)
    Reparatie si modernizare fregate cam 300-350 mil $ (daca se negociaza pentru plata in rate e ok si se face totul in santiere romanesti)
    Reparatie Delfinul: de la 20 de mil $ de dolari a sarit la 30 mil euro (cf Dusa)- deci se va rapara ceva mai mult la el in afara de baterii. Daca se inlocuieste CICul submarinului mai costa ceva (sistemul BIUS sovietic e cam batran) asta daca nu intra in costul de 30 mil de euroi. Acum nu stiu nimic de sonarul de la bord, dar ar fi o idee sa fie inlocuit. Per total sa avem pregatiti 50-60 de mil de euro. Torpila avem dar sunt sovietice...poate luam altele. E ceva de cheltuie dar scoti cam 15 ani de viata operationala din el.
    Sistem anti-aerian Mistral/MICA VL: 300 de mil de euro.
    Sistem anti-aerian cu bataie lunga: 200-300 mil euro. Poate facem o combinatie cu EADS (desi mi-e teama ca iese un nou contract de securizare a frontierelor) si ne face un pachet integre V/Shorad/HISAM la 500 de mil de euro. Musai vb cu Hollande in Franta... si cu polonezii...

    De perspectiva:

    4 corvete/nave multifunctionale: 800 de mil - 1mld de dolari lejer.
    TBT-SAUR 3 - o necunoscuta - 250-400 de mil de dolari poate
    Vehicule 4x4 sa inlocuiasca ARO 240: Trebuie discutat serios cu Renault Trucks
    Alte 12 F-16: 300-400 milioane de dolari lejer.
    4 vanatoare de mine... Ramane de vazut.
    Neaparat 250-350 de tancuri - Mana a doua din Germania nu da gres, dar costa.
    MLI - 100-150 de bucati, costa ceva. Pot fi facute la noi - that's the good news.

    Ok singura mea intrebare e: Cine sare cu cascavalul?

    • Asta este o dorinta cu ce ai vrea tu sa se intample?

      Sau sunt lucruri despre care sti tu ca se discuta ori s-ar putea face?

      • TBT e in carti. Arma de asalt e. F-16 e pe vine. Fregatele musai acum 2013-2015. Delfinul la fel.
        Restul sunt adunate din programul vechi de inzestrare.

        • TBT o fi in carti, insa Saur 3 find o platforma in dezvoltare cu primul prototip construit in 2013 in mod inevitabil va mai trebui sa asteptam 4-5 ani pana cand se va putea trece la productia de serie.

          Arma de asalt, o fi

          F-16, da, macar asta.

          Despre Fregate asa se spunea, in urmatorii 4-5 ani ar trebui sa fie modernizate ambele, deci miscari ar trebui sa inceapa in curand daca s-ar respecta termenele.

          Delfinul..in 2023 Min. Apararii de atunci o sa faca o vizita de lucru in Constanta si o sa anunte ca ii pun baterii sau dinam de trotineta, nu va mai exista nici un Delfinul si nici submarine nu cred, a zis si Dusa asa la misto, aia in BFN care citeaza documente cum ar fi Strategia de Inzestrare 2011-2020 spun limpede ca Delfinul nu mai are nici un viitor, si nici submarinele in general nu cred, in schimb are viitor nava lu peste de transport strategic..

          Corvete, Vanatoare de Mine, Sist AA, dupa 2020 cel mai devreme.

          Tancuri, nu stiu de unde este numarul cu 250-350, 3 batalioane x 45 per batalion + 10/15 in scoala de la Pitesti ar insemna undeva pe la 150 tancuri, si oricum nu cred sa isi puna cineva la noi problema de tancuri noi, o sa ramanem cu TR-85M1/T-55 si cu asta basta, asta daca nu o sa hotarasca scoatarea din dotare a T-55 si desfintarea batalioanelor(in lipsa de bani o decizie in fond de bun simt), MLI-uri, obiectivul a fost atins, avem cam 100 MLI-84M1, iar altele nu cred ca vom vedea, chiar si astea este posibil ca pe termen foarte lung sa fie inlocuite de TBT-uri.

          Elicoptere noi, dupa 2030, la noi Puma este viitorul, poate cel mult sa ia astia cateva EC-135 sau IAR-330 dar mai mult de atat nu vad, poate doar RK-uri, modernizari, remotorizari, blindari, mai mult de atat nu vad.

    • @ George Visan astazi este foarte optimist, ce fumezi ca sa ajung si eu in starea ta?

    • ce le mai faci tu din condei, George... ai stofa de zisu in tine :D.

      "Apoi să le numărăm, coane Fănică; să le numărăm; două la prefectură.

      TIPĂTESCU

      Două...

      PRISTANDA

      Două pe piaţa lui 11 Fevruarie...

      TIPĂTESCU

      Patru...

      PRISTANDA

      (căutând în gând)

      Două la primărie...

      TIPĂTESCU

      Şase...

      PRISTANDA

      (acelaşi loc)

      Unul la şcoala de băieţi...

      TIPĂTESCU

      Şapte...

      PRISTANDA

      Unul... la şcoala de fete..."

  • Moaaaamaaaaa...ce de mai viseaza lumea pe aici...s-a schimbat cumva Țara peste noapte, sau am lipsit io prea mult din localitate... ce dreaq, oameni buni...cum mai macaie un politician ceva, le si haliti cu lingura mare...Hai sa revenim cu picioarele pe pamint, totusi...tot in Romania suntem, deocamdata...cam greu sa se schimbe ceva..

  • Creste,normal.Are si de unde.Economia duduie sub inteleapta obladuire a marilor carmaci.

    Aaa,pardon,abia acum am vazut.Basescu a declarat ca a informat.OK,pot sa cred ca a declarat.Cu putina imaginatie pot sa cred si ca a informat.In 2016,pot sa cred ca lucrurile vor fi reevaluate. :D

  • Banii vor veni cel mai probabil din redeventa (mica) care va fi platita de exxon/omv/etc pentru exploatarile din zona Marii Negre. Pe principiul reciclarii - noi va platim redeventa, voi cu banii cumparati armament de la noi (ceva second hand) si daca va mai ramane ceva ii bagati in bancile noastre.

Recent Posts

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

6 days ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

6 days ago

Bulgaria ar putea aloca 2,5 procente din PIB către Ministerul Apărării

Parlamentul Bulgariei dezvate ambițiosul plan de creștere a bugetului Apărării la 2.5% din PIB. Ministrul…

2 weeks ago

Rostec lucrează la un nou sistem mobil aruncător de proiectile incendiare

În viitorul apropiar, promit cei de la Rostec, miltiarii ruși vor fi dotați cu un…

3 weeks ago

Posibilă dronă maritimă recuperată din apele teritoriale ale României

În cursul serii de joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de…

3 weeks ago

China va dezvolta avionul J-15 într-o versiune pentru război electronic

Televiziunea de stat chineză a anunțat recent că se lucrează la dezvoltarea avionului multirol de…

4 weeks ago