Categories: Diverse

Bugetul MApN 2012-2015

Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2012-2015 a Guvernului României prevede alocări anuale pentru Ministerul Apărării de-a lungul acestei perioade de aproximativ 0,8% din PIB.

Astfel pentru anul 2012 Bugetul MApN se va ridica la suma totală de 4,96 miliarde RON(0,82% din PIB), dintre care mai bine de două treimi vor reprezenta cheltuieli de personal respectiv 3,5 miliarde RON, 594 milioane RON vor fi alocați pentru cheltuieli de bunuri și servicii (combustibili, lucrări de întreținere, achiziții diverse servicii ca de exemplu: pază, transport, catering, etc.), 251 milioane RON vor fi alocați pentru alte transferuri curente, 544 milioane RON vor fi cheltuiți pentru investiții, dintre care cheltuielile pentru bunuri de capital (achiziții de tehnică, modernizare de tehnică, investiții în lucrărări de infrastructură), vor fi de 524 milioane RON.

Pentru 2013 Bugetul MApN va reprezenta  5,25 miliarde RON (0,81% din PIB), dintre care  3,91 miliarde RON pentru cheltuieli de personal, 591 milioane RON pentru cheltuieli de bunuri și servicii, 277 milioane RON pentru alte transferuri curente, 402 milioane RON pentru cheltuieli de investiții dintre care 381 milioane RON pentru cheltuieli de capital.

În anul 2014 bugetul militar ar trebui să fie de 5,35 miliarde RON (0,83 % din PIB), din care 3,95 miliarde RON  cheltuieli de personal, 608 milioane RON pentru achiziții bunuri și servicii,  302 milioane RON pentru alte transferuri curente,  443 milioane RON pentru investiții dintre care 422 milioane RON pentru cheltuieli de capital.

Bugetul Armatei în 2015 ar trebui să fie de 5,45 miliarde RON (0,79 % din PIB), din care 4,05 miliarde RON pentru cheltuieli de personal,  608 milioane RON pentru bunuri și servicii,  307 milioane RON pentru alte transferuri curente, 434 milioane RON pentru cheltuielile de investiții dintre care 413 milioane RON cheltuieli de capital.

De-a lungul perioadei 2012-2015 Ministerul Apărării va beneficia în medie de resurse de 0,8 % din PIB, deci 5-5,5 miliarde RON (1,2-1,3 miliarde euro), din punct de vedere al procentului din PIB alocat apărării acest 0,8% din PIB este similar cu bugetele militare din perioada de criză economică post 2009, raportat la disponibilul de resurse este cu 50% mai mic decât bugetele militare din perioada de boom economic, cei 0,8% din PIB acoperă între o jumătate și o treime din angajamentele României față de NATO (vestitul 2,38% din PIB), iar în anul 2012 România cheltuie pentru apărare raportat la resursele existente de 5-6 ori mai puțin decât în 1989.

În interiorul bugetului militar se constată o creștere cu aproape 10% a cheltuielilor de personal în anul 2012 față de 2011 și de 20% în anul 2013 față de 2012, creștere determinată de reîntregirea salariilor din sectorul bugetar,pentru anii 2014-2015 aceste cheltuieli vor rămâne constante.

Concomitent cu creșterea cheltuielilor de personal se constată un declin cu 20% a cheltuielilor de bunuri și servicii și a cheltuielilor de capital în anul 2012 față de 2011 și o altă reducere tot de 20 % în anul 2013 față de 2012,urmată de o stabilizare în 2014-2015.

Structura bugetului este major deformată de subfinanțarea acestuia, cheltuielile de personal reprezintă 70% din totalul bugetului, aproape dublu față de nivelul firesc de aproximativ 40% care era prevăzut în vechile strategii bugetare construite în jurul bugetului de 2,38% din PIB, cheltuielile pentru bunuri și servicii sunt de 10-12 % din bugetul militar cea ce reprezintă de 2,5-3 ori mai puțin decât ponderea normală inclusă în vechile planuri construite în jurul bugetului de 2,38% și de 10 ori mai puțin în sume de bani, cheltuielile de investiții ale MApN vor reprezenta 8% din buget cea ce reprezintă  o pondere de 4 ori mai mica decât era prevăzut în cadrul aceluiași buget de 2,38%, și de 12 ori mai puțin în sume nete de bani.

 

Sursa : http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/strategbug/STRATEGIA_2013_2015_29mai2012_anexe.pdf

Victor

 

Victor

View Comments

  • Adica cel putin pana in 2015 vom fi un fel de albanezi. Noroc ca mai expira cate un lot de munitie si suntem obligati sa o folosim.

    Asadar, baietii de pe aici care vroiau sa vada la 1 Decembrie batalionul nostru cu leoparzi si leclerci vor trebui sa se multumeasca sa ne pozeze tot in TR-uri.

    • Domnu' panther , te rog frumos sa nu ii mai jignesti pe albanezi comparandu-i cu noi... Intimplator ma mai intilnesc cu ei p-acilea, pe la nisipurile de aur,si-s cu vreo 4 clase peste noi ca dotare si echipare. la mentalitate mai au de lucrat, in sensul ca-s muuuult mai balcanici decit noi. ;)

  • Io cand vad d-astea bat in lemn ca sa nu citesc de desfiintarea de unitati. Apropos, colegii, stie cineva ce se va intampla dupa retragere? Ca nu o sa instruim ANAlai si dupa ce se intoarce toata lumea acasa. Ce unitati se vor desfiinta?

  • Oho! Stati baieti, ca asta e doar un plan. Stiti bine ca de la noi se taie prima data cand e ceva... Prin 2014 o sa aducem bani de acasa ca sa platim tragerile.

  • Gretos! Ce sa comentezi la asa strategie? Asta-i buget pentru garzile patriotice!

    sa desfiintam armata si sa facem doar niste militii sau garzi patriotice!

  • Si cand te gandesti ca unii o dau pe diverse bloguri ca Romania va cumpara zeci de aparate F35 sau ca avem potentialul financiar sa cumparam bimotoare in genul Eurofighter sau Rafale, cand Romania nu are dupa ce bea apa.Este foarte frustranta actuala situatie.Nu mai repet cine sunt responsabili de actuala situatie economica si sociala in care se afla Romania.

    • Daca s-ar face achizitii inteligente cu offset inclus, Romania ar putea avea beneficii majore de pe urma achizitiilor de tehnica militara .

  • Daca s-ar fi respectat angajamentul luat la intrarea in NATO de alocare a 2,3% din PIB pentru armata, acuma eram departe .

    • S-ar putea sa fie nevoie ca 2-3 ani armata sa primeasca peste 4%, pentru a compensa anii in care nu s-a facut nimic! Insa fara crestere economica sustinuta de 4-5%, cam greu...

  • bugetul lui real madrid pentru ahizitia de noi jucatori e mai mare decat bugetul armatei pt investitii :))))))))

      • bugetul anual e de in jur de 400milioane euro
        ptr achizitii pun la bataie....fara numar(sa folosesc o expresie populara),cu toate ca anul asta unul din finantatori(caja madrid),o duce rau...si o sa primeasca bani(daca tanti merkel e de acord)
        oricum au avut perioade(cand l-au luat pe cristiano ronaldo,kaka si restul),cand au pus "la bataie",vreo 250 milioane

        • Sa nu uitam ca noi dam pe o bucatica de autostrada de 40-50km(bucuresti pitesti) 450 milionae de euro si nici macar nu e gata la timp , si nu sunt banii, pai 17 milioane de euro tre sa plateasca pe zi numai pentru intarzierile astea pe zi, intreb si eu curios unde se duc banii astia? Iar cad termin de facut autostrazile(nu cred ca prindem noi anul) ce o sa faca cu acei banii?

          • problema la noi ..la un pib de vreo 150 miliarde,e ca nu ai bani ptr toate
            mai ales ca nu putem depasi un deficit de 3 la suta(de altfel masura foarte buna)
            si deci ptr a face ceva iti trebuie coerenta
            bugetul e mic...nu da ptr experimente
            sistemele de arme ...sunt chestii foarte complexe..,trebuie sa ai coerenta ,un sistem de rachete sol aer ghidat radar nu e asa ca iau maine un s 400 si gata
            iti trebuie specificatie tehnica ptr a pregati operatorii ,inca din institutiile de invatamant...dupa aia sistemul are un radar de descoperire,unul de urmarire,rachete,vehicule,substante speciale...recipienti,transport...in fine doar ca sa exemplific...deci atunci cand decizi sa faci ceva nu il schimbi la 4 ani si nici nu costa 2 milioane ...chiar de-ti spun ei ca asa e
            ca sa fac o diferenta intre sistemele europene de calcul si cele americane
            e ca americanii calculeaza costurile integrat dezvoltare,operare curenta,reparatii...intre exercitii bugetare
            la europeni nu e la fel...datorita dispersiei furnizorilor,nu poti face asta integrat decat daca esti autosuficient...cu cati scazi in procent autosuficienta asta cu atat costurile sunt mai putin integrate
            din cauza asta costurile americanilor tind sa creasca mult ,ca dupa aia sa vina in jos
            prin traditie sistemele europene luate individual sunt mai sofisticate decat cele americane,dar si mai scumpe
            toate astea fiind date ...impreuna cu faptul ca magnificam mult anumite caracteristici..motiveaza indecizia politica la noi
            ar trebui putina coerenta si lucruri facute cu termene clare
            ia cazul italiei cum au operat f 16 ,tornado si acum ef 2000
            al spaniei cu mirage f1,f 18 si ef 2000
            al angliei cu tornado si ef 2000 si f 35 in viitor
            dupa aia exemplul frantei si al suediei....rafale e foarte bun,la fel gripen

  • Salarii si pensii, si ce firmituri mai raman, niste piscoturi AESA, niste cafele sol-aer si scobitori stealth...

    Deci inca o armata de 'bugetari' :) Noroc ca(inca) mai au tunuri si TABuri de la comunisti. Avioanele insa se cam termina.

    Dotare aviatie vax, dotare marina vax, dotare infanterie de pe vremea lui Impuscatu'...
    Ce pot sa le recomand eu, sa mai faca niste cateva zeci de generali, pt ca sa creasca puterea de lovire a armatei.

    Sa inteleg ca programele alea 'majore' (in curand majoratii vor iesi din campul muncii de batranete) de inzestrare, alea amanate dupa 2014, pt care niste idioti care publica un pdf pe net se aduna odata la doi ani ca sa le amane pe urmatorii doi ani, deci celebrele alea programe amanate dupa 2014 se amana dupa 2015? Haide domle, numa' un an?

    Sau poate nu inteleg eu ca o iau cu politica pasilor marunti.
    Anul asta cumparam 2 transportoare Iveco, 11 pusti de asalt, 3 tone de tabla pt corvete, zece dale de beton pt aerodromul modernizat pt...nimic...

    La anul, alte 2 pusti de asalt, 400 de suruburi pt corvete, 2 brosuri cu F16 (F16 for dummies - cum sa aterizezi lin daca n-ai avut kerosen pt decolare) si 4 cauciucuri pt un ATROM.

    Pana la urma nu ma prind ce inteleg aia de la putere, indiferent de culoare, ca practic toti au aceeasi culoare, ca vor sa mai faca cu Armata.

    Sa lase numai Regimentul de Garda si restul, la pensie tata :)

    • Pai daca tot iau un salar sau "pensie", macar sa-i frece in poligon la exercitii din alea cu "sarit, taras, inotat, alergat, iar sarit, sapat transee" si reluarea ciclului pana seara, si mai putin de tras cu arma sau RPG-ul, ca avem putina munitie de risipit!

      Intre exercitii, in zilele de pauza, la sapa si tarnacop la facut infrastructura: pat de drum, autostrada, cale ferata, poduri, plantari de arbori, igienizari, amenajari de albii, diguri si baraje, etc!

      De Revelion si 1 Decembrie, pot sa traga si cu tunurile alea model WW2! Nu mai des ca-i risipa! :) Iar cei mai norocosi vor fi lasati sa defileze de 1 Decembrie si ziua Armatei, Eroilor, Drapelului, etc.

      • Incep sa cred ca Voda Lapusneanu, cand zicea faza cu "popitu", cam avea dreptate, la fel cu celalalt mare si sfant voievod al nostru de-i "batea cu buzduganul peste falci" pe boierii "hulpavi" :)

        Ca sa nu pomenesc de al' mai dur, de l-o speriat si pe Bram Stoker :)

        Se pare ca doar asa se pot reaseza lucrurile pe un fagas cat de cat normal in tara asta... Dinspre UE n-am mari sperante, cel putin nu pe termen scurt!

  • Interesant de comparat cu "Viziunea PNL in domeniul apararii" (ca avem ministru de razboi PNL-ist), publicata de Resboiu pe acest blog.
    Am facut un copy/paste :) pana in 2015. Dau si link-ul, ca sa fiu in regula :)
    "Potrivit liberalilor bugetul militar aflat în momentul de față la un nivel de 1,31% din PIB ar urma să beneficieze de o creștere anuală de 0,30% din PIB , astfel încât în anul 2013 bugetul ar urma să fie de 1,31% din PIB (va fi primul an de guvernare așa că nu se pune), cea ce la un PIB de 145 mld Euro (potrivit prognozelor Comisiei Naționale de Prognoză), ar reprezenta 1,9 mld Euro, în anul 2014 bugetul militar a urma să fie de 1,6 % din PIB cea ce la un PIB de 157 mld Euro ar urma să reprezinte aproximativ 2,5 miliarde de Euro, în anul 2015 bugetul MApN ar urma să ajungă la 1,9% din PIB cea ce la un PIB de aproximativ 173 mld Euro va fi de 3,1-3,2 mld Euro".
    https://www.resboiu.ro/2012/04/02/viziunea-pnl-in-domeniul-apararii/

    • Eu sunt curios doar de o chestie minora , cum dracu de PIB-ul asta smecher de la noi creste in fiecare an pe vreme de criza si cand se darama totul in romania? Doar daca nu maresc desteptii aia de sus TVA-ul si impozitele (normal la aia saracii) ca doar nus prostii sa ia de la aia mai bogatii si care fac parte din partidul lor:)
      Oricum PIB-ul e doar ceva orientativ, el inseama defapt suma tuturor bunurilor si serviciilor produse intr-un an in tara , iar statului ii revine o parte (TVA si impozit)deci ii revine cam 30 -40 miliarde ,poate un pic mai mult sau mai putin (deoarece nu toate produsele au acelasi TVA) mancarea(painea si carnea ....) au un TVA minim in jur de 4% deci cam asta se cumpara del mai mult.....poate doar impozitele si TVA -UL pus pe produsele de lux, da ca avem si multii oameni bogatii si evazionisti, sa nu mai b de romi care fura pe afara si isi fac vile si isi cumpara masini de n k de euro, dar nu vor sa plateasca impozite...si ex pot continua, dar oricum eu nu inteleg ceva , atunci cand ungureanu l-a pus pe ala sa adune din evaziune nustiu cat la suta din PIB cam 2 miliarde de euro, dar a reusit sa scoaa doar 1 miliard, ala de ce asteapta sa ii spuna cineva de sus ca sa isi faca treaba , el tre sa faca asta tot timpul nu doar cand ii spune primul ministru, dar asa sunt astia invatati sa fie indrumatii ca copii de 2 ani...
      Si nu mai inteleg o chestie , pai ei pot imprumuta banii pt pensii, dar de ce nu imprumuta niste sume marunte pe langa cele pt salarii, si incearca sa modernizeze si sa retehnologizeze fabricile si uzinele care pot face un profit marisor , iar castigul ar veni in visteria statului( da dar nu e profitabil , nu mai pot baietii sa fure,aa.. asta e o problema) banii sunt doar ca cei de sus nu vor , ce zic ca astia daca au banii si o duc relativ bn (ca itr-o tara europeana normala) pai la urmatoarele alegeri nu mai merg smecheriile cu gameata si pixul, nici alea nu se mai fac in tara....da deci e mai mult o problema , clasa politica in general.........

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

5 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago