Luptatori din DCSL se pregatesc pentru insertie acoperiti de o Puma SOCAT

Luptatori din DCSL se pregatesc pentru insertie acoperiti de o Puma SOCAT

Astăzi sărbătorim Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale. Dorim să urăm acestei arme speciale, atât prin termen cât şi prin pregătire şi misiuni, să aibe parte de misiuni reuşite şi îndeplinite în totalitate şi ca această categorie de forţe să se dezvolte tot mai mult după tot tipicul acesteia.

Din punct de vedere istoric, opiniile asupra apariţiei acestei arme sunt împărţite. Există autori care vorbesc despre sorgintea trupelor speciale ca venind de la Batalionul 1 de Tiraliori, devenit destul de repede Batalionul 1 Vânători, din 1860, înfiinţat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, unitate de infanterie uşoară, ce, pe front avea şi atribuţii de luptă în ambuscadă şi de hărţuire a inamicului, fiind, de altfel, mai mobilă decât infanteria de linie, considerată infanteria grea. Alte opinii merg pe considerentul ce enunţă că forţele de operaţii speciale au apărut odată cu grupele de cercetare patrulare ale unităţilor de infanterie din primul război mondial, sau ale aceloraşi grupe apărute în cadrul armei vânătorilor de munte din perioada interbelică.

Din punctul meu de vedere, şi al altora, se pare, istoria forţelor de operaţii speciale începe odată cu apariţia la 10 iunie 1941 a Companiei de Misiuni Speciale, prima unitate de paraşutişti din Armata Română, pe bazele căreia a fost creat Batalionul 4 Paraşutişti. Din punct de vedere organic, compania, şi apoi batalionul, au fost incluse atunci în cadrul Aeronauticii, în cadrul Flotila 1 Aerostaţie. Acest lucru nu trebuie însă să fie de mirare, deoarece primii care au utilizat paraşute în condiţii de luptă, în primul război mondial, au fost aerostierii.

Această companie avea organica unei unităţi de tip comando, iar membrii acesteia erau antrenaţi, pe lângă instrucţia de salt, în tehnici de sabotaj, luptă corp la corp, tehnici de rezistenţă etc.

Compania în sine a fost o unitate etalon, după cum spuneam şi mai sus, pe baza ei efectuându-se înfiinţarea batalionului şi existând în planificare extinderea acestuia la alte eşaloane, extindere ce, din păcate nu a mai avut loc din motive de aliaţi.

Chiar şi aşa, printre cei antrenaţi în această unitate, comandată de Maiorul Ştefan Şoverth, s-a aflat şi Generalul Grigore Baştan, cel care va ridica arma aceasta la noi culmi în cadrul Armatei Române.

Dumnealui, de altfel, îi aparţine şi următorul citat, dat la apariţia cărţii de memorii a maiorului Şoverth: “Aproape întreaga viaţă mi-am închinat-o miraculoasei umbrele şi multe din clipele de intensă şi deplină trăire le-am petrecut sub cupola ei ameţită de azur”.

Astfel, nu-mi rămâne decât să urez din nou La Mulţi Ani, tuturor membrilor Forţelor de Operaţii Speciale, indiferent de unităţi şi specializare şi oriunde s-ar afla! Misiune Uşoară!

 

– drd. Emil Boboescu –