IAR-99. În medalion, Locotenent Colonel Vagner Stefanel

IAR-99. În medalion, Locotenent Colonel Vagner Stefanel

Proiectat integral în România, avionul subsonic de antrenament reactiv avansat şi atac la sol IAR-99 a executat primul zbor la data de 21 decembrie 1985, de pe aeroportul Craiova, la comenzile prototipului înmatriculat S-001 aflându-se locotenent-colonelul Ştefănel Vagner, pilot de încercare la Centrul de Încercări în Zbor, unitate bazată pe aerodromul craiovean. 

Mai multe informaţii despre IAR-99, pe siteul www.aripi-argintii.ro.

La zi aniversară, oare ce ar fi potrivit să spunem? Nu de inspiraţie duc lipsa în acest moment, dar.. am nişte supărări. Sunt multe de spus şi mai ales multe de nespus.

Rezumându-mă doar la aspectele pozitive, IAR-99 este un avion iubit. Iubit mult. Imperfect, dar iubit.

Să facem o urare de la mulţi ani? Nu. Eu nu doresc avioanelor IAR-99 o carieră lungă. Atât, consider că a fost de ajuns. Este momentul să ne luăm rămas bun de la IAR-99 şi să îl înlocuim cu un produs nou, mai performant şi mult mai fiabil din start decât iubitul ’99.

Şi vreau ca înlocuitorul să fie unul românesc.

Practic, după posibilităţi, şansele cele mai mari le are o evoluţie a acestui tip. Sper ca proiectul IAR-XT să nu moară şi mai ales, sper, să fie o evoluţie cât mai performantă.

Cât mai mult ore de zbor prietenilor şi prietenelor de la Boboc şi Bacău şi zboruri fără incidente!

Asta cred că ar fi, de fapt, cea mai potrivită urare la zi aniversară.

P.S.: Nu pot să închei acest articol fără să mă gândesc la oamenii deosebiţi ale căror nume sunt strâns legate de IAR-99.

Condoleanţe familiei şi apropiaţilor Comandorului Aurelian Cojocaru.

Multă sănătate Locotenent-Comandorului Relu Ioana.

Iar lui John, îi dorim să instruiască numeroase generaţii de piloţi care să ne bucure prin evoluţiile lor acrobatice pe la viitoarele spectacole aviatice.