Operat-ion Serval, Mali

Operat-ion Serval, Mali

În urma unor discuţii în redacţie despre un aspect pe care l-am evidenţiat, înălţăm articolul acesta de la ce era – un comunicat, mai mult – la unul cu o importanţă mai mare şi îl aducem pe Master pentru a fi dezbătut.

*

Ieri, ministrul Mircea Duşa a declarat că România în calitatea sa de ţară membră a NATO şi UE are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme.

România, ca ţară NATO şi ca ţară a UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marţi, CSAT. Preşedintele a anunţat că va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire şi la nivel de ofiţeri de stat major. Dacă cei de la CE şi UE vor considera că trebuie să sprijinim tehnic şi logistic operaţiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marţi, după şedinţa CSAT”

Nu trageţi în ministru!

Da. Nu îl putem învinovăţi pe Mircea Duşa pentru această decizie, după cum nici nu îl putem lăuda.

Ce are ministrul cu… decizia? Păi, nu-i aşa? Duşa doar a executat. De fapt, doar a făcut publică soluţia.

Însă, parcă nu înţeleg o treabă. Noi pentru cine ne băgăm (şi) de data asta?

1. Pentru NATO?

2. Pentru UE?

3. Pentru Franta?

4. Gestul contează.

Şi, mai am o curiozitate: dintre cei 10 instructori şi ofiţeri de stat major, oare care va fi proporţia de piloşi/mituitori faţă de cei care chiar îşi vor face meseria de militar?

* Articolul a apărut ieri, pe subdomeniul Armata Română.

– Iulian Iamandi –