European Border and Coast Guard Agency (FRONTEX) a suspendat misiunile de patrulare la Marea Neagră (JO MMO Black Sea 2023) după incidentul care a implicat interceptarea unui avion polonez de patrulare a frontierei de tipul L410 Turbolet de către un avion rusesc de vânătoare Suhoi Su-35.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Poloneze de Frontieră, Anna Michalska, a declarat pentru Agenția Poloneză de Informații Radio că zborurile au fost suspendate, dar că echipajul va rămâne în România.

După cum a informat și Ministerul român al Apărării, un avion polonez L410 Turbolet a fost interceptat de către un avion de vânătoare Suhoi Su-35 aparținând Rusiei deasupra Mării Negre în ziua de 5 Mai, în timp ce echipajul polonez efectua o misiune de zbor FRONTEX în cooperare cu Poliția de Frontieră a României.

Misiunea era una de rutină și se desfășura în spațiul aerian internațional, la aproximativ 60 de kilometri Est de spațiul aerian al României.

Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia.

Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.

Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.

Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră.

A informat MApN.

Presa poloneză precizează că avionul L410 Turbolet a fost interceptat de un Su-35 rusesc care s-a apropiat periculos de trei ori la distanțe de până la cinci metri cauzând turbulențe care au cauzat pierderea temporară a controlului aeronavei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Poloniei, Piotr Mueller, a declarat că interceptarea și manevrele agresive ale avionului rusesc au fost o provocare pre-planificată de către Moscova.

În perioada 19 Aprilie – 17 Mai, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operațiunii Multipurpose Martitime Operation (MMO) Western Black Sea 2023 sub coordonarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – FRONTEX.

La MMO Western Black Sea 2023, găzduită de România și coordonată de către FRONTEX, mai participă Polonia, Spania și Suedia precum și alte două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA).

Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară  anual, începând cu 2019.

Iulian Iamandi