Statele Unite ale Americii au pierdut în cadrul unei operaţii împotriva Al Qaeda pe teritoriul Yemenului un avion V-22 Osprey, un operator de forţe speciale, iar alţi trei luptători au fost răniţi.

V-22 Osprey

V-22 Osprey

Raidul a avut loc înainte de răsăritul soarelui şi s-a desfăşurat în partea centrală a Yemenului.

Statistic vorbind, aceasta este prima operaţie contrateroristă şi primul luptător pierdut în luptă confirmat, sub preşedenţia Trump.

“We are deeply saddened by the loss of one of our elite service members,”“The sacrifices are very profound in our fight against terrorists who threaten innocent peoples across the globe.”

A declarat generalul Joseph Votel, şeful U.S. Central Command.

Forţele speciale americane au asaltat o tabără Al Qaeda în provincia Shabwa, unde au angajat o luptă intensă în urma căreia au fost eliminaţi cel puţin 14 militanţi, a declarat un oficial american care nu a fost autorizat să vorbească public despre secretul misiunii.

În timpul luptei care a durat aproximativ o oră, a căzut la datorie un luptător, iar alţi patru au fost răniţi.

În cadrul operaţiei, forţele speciale americane au adunat laptopuri, telefoane mobile şi alte materiale ale militanţilor, capturi de mare interes pentru comandanţii americani în această rară operaţie la sol împotriva Al Qaeda în Peninsula Arabă, cunoscută ca AQAP. Forţele militare americane se bazează în mod tipic pe atacuri cu drone împotriva AQAP.

Legat de informaţiile care vor fi extrase din materialele capturate, U.S. Central Command, care se ocupă de supervizarea operaţiilor militare din Orientul Mijlociu, a comunicat:

“will likely provide insight into the planning of future terror plots.”

În timpul raidului un avion V-22 Osprey care asista operaţia a aterizat forţat în apropiere, un membru al echipajului fiind rănit.

Avionul, care fusese trimis să evacueze răniţii, nu a mai putut decola şi a fost distrus ulterior.

Din informaţiile locale, în timpul operaţiei au fost omorâţi numeroşi civili. Între aceştia, a căzut victimă şi sora în vârstă de opt ani a lui Anwar al-Awlaki, lider Al Qaeda născut american, omorât la rândul său în anul 2011 în urma unui atac cu dronă.

Oficialii militari americani au comunicat că nici un civil nu a fost omorât şi că rezultatele misiunii încă sunt analizate.

Sursa: Los Angeles Times

Iulian Iamandi