Se pare că în curând roboţii vor lupta alături de oameni împotriva altor oameni sau împotriva altor roboţi, astfel că războiul va avea alte reguli şi alte tactici impuse de dezvoltarea neobosită a tehnologiei.
Recent, U.S. Navy a anunţat faptul că un exerciţiu de zbor între o aeronavă fără pilot şi o aeronavă cu pilot a fost efectuat cu succes. În exerciţiu a fost implicată drona de tip X-47B, iar testele au fost făcute la bordul şi deasupra portavionului USS Theodore Roosevelt.
Exerciţiul a fost simplu din punct de vedere operaţional: drona X-47B a decolat de pe portavion şi a fost urmărită de avionul F/A-18 Hornet. Drona X-47B a apuntat apoi pe portavion, şi-a pliat aripile şi un operator de pe portavion a direcţionat drona astfel încât să-i facă loc şi avionului F/A-18 Hornet să apunteze la rândul său. Cu toate că exerciţiul pare unul simplu, el ne arată de fapt că poate să existe o colaborare şi o coordonare între avioane cu pilot şi avioane fără pilot şi că acestea, la rândul lor, se pot coordona şi cu un portavion, spre exemplu. Acest exerciţiu va fi util pentru dezvoltarea de operaţii viitoare, întrucât a arătat că este posibilă coordonarea cu succes în spaţiul tridimensional, cu maşinării care se deplasează cu viteze mari şi care apuntează pe o platformă solidă aflată în mijlocul unui ocean.
Drona X-47B are şi câteva porecle, dintre care o amintim pe cea de „Dorito”, datorită formei sale de pană, precum şi pe cea de „Cylon”, datorită „creierului” său robotic extrem de sofisticat. Spre deosebire de majoritatea dronelor care sunt dirijate la distanţă de către cineva, drona X-47B are o autonomie mult mai mare şi îşi calculează singură rutele de zbor. Ea a fost construită de Northrop Grumann, este „însufleţită” de un motor de tip Pratt and Whitney F100, are o lungime de 12 m şi o anvergură de 19 m şi poate zbura cu o viteză de 956 km/h la o altitudine de maximum 12200 m.
Mai jos se poate vizualiza o filmare făcută în timpul exerciţiului descris:
Sursa: www.popsci.com
– Adina Călin –
Ce sa mai aude cu AIR STRATO de la ARCA? 🙂
ce s-a auzit si pana acum :))))
Au iesit din nou la cersit donatii pentru motorul Executor din acre zic ca au construit cateva unitati fara sa fi testat nici macar una. ARCA ori au ceva in spate mai mare si sunt foarte secretosi, ori o dau urat de tot la cacealma ca sa adune bani de la fraieri.
Inclin spre varianta 2.
Relativ la articol, superba pasarea., sunt curios doar cat e de autonoma si cum se comporta in conditii de razboi electonic si bruiaj sever.