Istorie alternativă

What if: Muta petrolul!

Harta cu tarile "producatoare" de petrol

Haideţi să ne jucăm puţin la hartă: oare cum ar fi dacă petrolul ar fi prin alte locuri decât cele unde stă cuminte la muls, in prezentul nostru?

Cum ar fi dacă în 193x ar fi fost descoperit petrol pe sub frontiera dintre Yugoslavia şi Grecia?

Dar dacă în 1982 se lăsa cu o păruială argentiniano-braziliană pentru o cantitate imensă de petrol de pe sub fundul apei?

Ori, cum ar fi fost ca Japonia să găsească petrol în apropierea insulelor, prin anii ’30 şi să dezvolte tehnologia necesară extragerii? În ce fel ar fi fost influenţat viitorul Japoniei?

Şi, de ce nu? Cum ar fi fost dacă pe sub Peninsula Arabă nu s-ar fi găsit nimic-nimic?

Etc. Variante… oho! Sunt destule posibilităţi!

Fiecare este liber să îşi aleagă o variantă proprie şi să se joace un pic cu alterarea istoriei.

8 Comments

 • Cum ar fi dacă în 193x ar fi fost descoperit petrol pe sub frontiera dintre Yugoslavia şi Grecia?
  In cazul acesta (IN OPINIA MEA) Romania nu mai reprezenta un real interes atat pt Germania nazista cat si pt URSS si astfel ne pastram neutralitatea. Iar ca urmare ar fi pastrarea Moldovei de peste Prut precum si pastrarea Tezaurului.

  • Probabil Italia ar fi atacat prima data Yugoslavia dinspe Nord si dinspre Albania, daca Y. nu ar fi intrat in Axa. Si in mos sigur, Italia ar fi stat mai bine cu combustibilul.

  • Cred ca interesul URSS pentru Basarabia nu are legatura cu petrolul.Ei ar fi vrut teritoriul ala oricum pentru simplul motiv ca il considerau al lor in baza tratatului de pace din 1812.

  • nu inteleg cum ar fi pastrat tezaurul?, nu s-ar fi petrecut revolutia si bolsevicii lui Sverdlov si Lenin nu ar fi pus miina pe putere?

   • tezaurul a fost trimis in Rusia datorita situatiei in care se afla Romania..pe vremea cand doar Modova mai era intreaga(WW2)…nicidecum din cauza comunismlui..cezi ca daca eram comunisti si eram prieteni cu URSS0ul le dadeam sa ne pazeasca tezarul???

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: