Zilele trecute a fost publicat în Observatorul Militar un interviu în care alături de Marius, Iuliu și Andrei am vorbit despre Resboiu, despre cum am pornit acest proiect, despre motivația pornirii proiectului Resboiu, despre noutățile Resboiu în anul 2018 și… un pic despre noi.

Mulțumim domnișoarei sublocotenent Cornelia Bădin pentru răbdarea cu care ne-a intervievat (mărturisim că am fost foarte emoționați), mulțumim redacției ziarului Observatorul Militar pentru că ne-a oferit ocazia de a ne spune povestea, mulțumim Ministerului Apărării Naționale pentru foarte buna colaborare și mulțumim militarilor români pentru prietenie.

Vă invităm să citiți interviul, să vedeți și să înțelegeți ce și cum:

Resboiu la Spring Storm 2017, poligonul Capu Midia

Resboiu la Spring Storm 2017, poligonul Capu Midia

Există trei categorii de adulţi. Primii sunt cei care au avut marele noroc de a-şi putea transforma pasiunea într-un loc de muncă. Din cea de-a doua categorie fac parte cei care, absorbiţi complet de serviciu, îşi abandonează pasiunile. Şi mai sunt cei care, de dragul pasiunilor, fac sacrificii.

Mulţi au auzit despre Resboiu, un proiect de­marat de oameni pasi­onaţi de domeniul militar, care, benevol, se documentează, scriu articole şi stau alături de militari la marile exerciţii.

Echipa Resboiu este formată din Iulian Iamandi, coordonator, Andrei Tătaru, Iuliu Popovici şi Marius Constantin. Dar orice echipă ar fi incompletă fără fete:

Adina Călin ni s-a alăturat de mult timp, a muncit foarte mult pentru echipă şi este un fotograf foarte bun. A doua fată este Alina Dobre, un om foarte eficient pe partea de secretariat. Noi am avut nevoie de un om foarte eficient pe linia publi­cării comunicatelor de presă, pen­tru că noi ne documentam, urma să facem teren, dar aveam nevoie de cineva care să se ocupe strict de comunicatele de presă. Fata care ni se va alătura de anul acesta este Oana Pleşa, cu oarecare experienţă de radio. În proiectele viitoare îşi va face simţită prezenţa ca voce, explică Iulian.

Resboiu la Capu Midia

Resboiu la Capu Midia

Începutul, ca orice început, a fost greu. Iulian povesteşte:

Vreo şase ani a durat numai ideea. La un moment dat, împreună cu Alex Neagu, primul colaborator, eram într-un cenaclu de SF şi scriam, exersam, ne doream să devenim scriitori de SF. Am descoperit că avem pasiuni comune şi că amân­doi nu numai că citeam, la vremea respectivă, blogurile de afară, de profil militar, dar şi comentam, cu destul de mult succes. Timp de vreo şase ani am spus haide să facem şi noi cum fac americanii, pentru că ei erau cei mai numeroşi.

În 2009, prin noiembrie, undeva la două şi jumătate noaptea, mi-a venit ideea. Eu aveam un blog pe atunci. Am hotărât să se numeas­că Resboiu, să ţină şi de tradiţie, am pornit calculatorul la două şi jumătate noaptea, am făcut înre­gistrarea resboiu.wordpress.com şi dimineaţă îl aşteptam cu mare nerăbdare pe Alex să se logheze pe Yahoo Messenger, pe vremea aceea, şi să îi fac surpriza, să ne apucăm de ceva, să îi arăt că am făcut primul pas.

I-am dat linkul cu primul articol, a spus că este scris foarte frumos, era ceva vesel, în tot cazul, pe wordpress am fost mai veseli, eram şi mai tineri atunci. Alex a fost foarte încântat de ce a văzut şi a întrebat: Al cui este? Al nostru, acum am pornit proiectul Resboiu. Aşa am început. M-am bucurat foarte mult când am vă­zut că am avut 24 de cititori în 24 de ore, a fost o bucurie enormă. După care oamenii au început să ne găsească, să apară şi comenta­riile, să apară şi colaboratorii.

De Marius s-au rugat cititorii să devină colaborator, pentru că el era, la momentul respectiv, expertul în aviaţie. Marius a fost, la un moment dat, unicul nostru fotograf. Ca în orice echipă, oamenii vin, pleacă sau rămân.

La bază, membrii Resboiu nu sunt militari. Iulian este IT-ist, ca formare, şi lucrează în producţie publicitară, Marius este tehnician silvic, dar lucrează într-o corpo­raţie cu profil IT, iar Iuliu are o licenţă în arheologie.

Andrei este absolvent de transporturi, dar se ocupă de latura tehnică, deoare­ce, la jobul de zi cu zi, face acelaşi lucru: filmează, se ocupă de sunet, de lumini, este un spectru foarte larg de activităţi tehnice pe care poate şi ştie să le facă. Resboiu a venit ca o împlinire sufletească a mea, spune el. Am multe cunoştinţe legate de armată, îmi place, fiecare ajutăm armată în felul în care putem. Eu asta încerc să fac, spune el.

Resboiu la SAFA Boboc, BOBAS 2017

Resboiu la SAFA Boboc, BOBAS 2017

Am întrebat cum se împacă viaţa de zi cu zi cu o pasiune care necesită deplasări. Iulian explică:

Încercăm să fim minim doi, nu să ajungă un om care să şi filmeze, să şi fotografieze, să fie atent şi pe unde calcă, să nu piardă nimic, încercăm să ne completăm ca echi­pă, să mergem trei, cum am fost anul acesta. Marius a fost operator video, eu am fost fotograf principal, Iuliu fotograf secundar. Nu reuşim să fim în această formulă de fiecare dată.

Angajatorul meu a renunţat să îşi mai dea ochii peste cap când mă vede venind serios şi spunându-i că am două rugăminţi. De regulă, încep cu a doua. Îi spun: Am nevo­ie de nişte bani avans din salariu şi el răspunde: Ok, unde vrei să pleci mâine? Cu armata. Acoperim cu greu tot ce dorim să facem. Trebuie să alocăm două resurse foarte importante: resursa timp şi resursa bani. Resursa timp înseamnă o zi liberă, care se taie din salariu sau se recuperează prin ore suplimen­tare, ori o zi luată din concediu.

Iuliu completează: Mizăm foarte mult pe comunicarea Ministerului Apărării Naţionale, foarte impor­tantă pentru noi, pentru că aşa ne putem ţine la curent cu activităţile ce au loc în timpul anului şi pe care ne şi bazăm, ca să ne putem face calendarul activităţilor, pentru că ceea ce facem noi la Resboiu impli­că o parte statică, ceea ce înseamnă activitate de birou, de documentare şi scriere a unor articole, de încăr­care a lor pe site şi în grupul nostru de Facebook, şi activitatea în miş­care, din poligoane.

Comunicatele Ministerului Apărării Naționale ne spun exact unde se desfăşoară acti­vităţile, iar noi încercăm, în funcţie de timpul liber şi de resursele pe care le alocăm, să participăm la aceste activităţi.

În prezent, Resboiu înseamnă grupul de discuţii de pe Facebook, pagina de Facebook, canalul de Youtube şi site-ul.

Anul 2018 pen­tru noi va reprezenta înfiinţarea asociaţiei Resboiu, o organizare ju­ridică, acesta este principalul plan. Vor apărea două dezvoltări majore pe Youtube, două canale separate, unul cu military fiction, în engleză şi în română, şi celălalt military tech, cu două versiuni, în română şi engleză.

Pe băieţii entuziasmaţi de la Resboiu îi vom mai vedea prin poligoane. Ne vom saluta ca nişte buni prieteni. Ne vom lăuda fie­care cu cele mai bune cadre sur­prinse de aparatele noastre foto. Dar, mai mult decât orice, le vom admira în continuare pasiunea şi dăruirea cu care fac, aşa cum spunea şi Iuliu, acest voluntariat de suflet.

Sublocotenent Cornelia Bădin

Observatorul Militar