Armata Romana Fortele Aeriene Fortele Terestre

Vizita lui Macron ne(-ar putea) aduce elicoptere si rachete anti-aeriene

Airbus H215 Latin America Demo Tour

Airbus H215

In urma vizitei presedintelui francez la Bucuresti, in cea ce priveste cooperarea militar-industriala dintre cele doua tari, a fost semnata o prelungire contractului dintre Airbus Helicopters si IAR-Brasov, care printre altele prevede fabricarea in Romania in urmatorii 10 ani a unui numar de 50 de elicoptere H215, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa.

MISTRAL lansare de pe Capu Midia

Pe langa o posibilia achizitie de elicoptere H215M, lucru despre care se discuta de peste 3 ani, a mai fost semnat si un memorandum intre MBDA si Compania Nationala Romarm, intitulat: „Ground Based Air Defense System” pentru Forţele Armate Române, privind dotarea cu sisteme antiaeriene a Armatei Romane, lucru care ar putea implica, conform ministrului roman al economiei, producerea de rachete antiaeriane la Electromecanica Ploiesti , din nou, Romania si Franta au o lunga traditie in cea ce priveste discutiile pentru modernizarea apararii antiaeriane romanesti cu tehnica franceza, in 2009 cele doua parti au fost aproape de a incheia o intelegere pentru achizitia a 6 sisteme VL-MICA si Mistral contra unei sume de 250 milioane euro, iar in 2015 in publicatia Cer Senin editata de Fortele Aeriene Romane, se vorbea despre un interes pentru sistemul Mistral 3, care ar putea inlocui sistemele de artilerie antiaeriana S-60 si sistemele de rachete antiaeriene CA-94 si CA-95.

Printre programele prioritare de dotare a Armatei Romane, figureaza si dotarea cu un numar de 21 de sisteme antiaeriene SHORAD-VSHORAD, in valoare totala de 2,1 miliarde euro, unde Franta ar putea oferi sistemele VL-MICA si Mistral.

– David Victor –

30 Comments

 • Iohan se misca foarte-foarte bine pina acum, sincer il admir, are o mecla de Presedinte, o prestanta, sa continue tot asa si va fi bine, ai un conducator bun, modern, simpatic, toate portile ti se deschid.

  • Eu am o parere opusa – din toate vizite astea de prezidenti rezulta ca trebuie sa cumparam ceva (armament). Da` niste investitii ceva? ca pana una alta americanii macar au zis ca baga juma` de miliard in fabrica de tigari de la otopeni. Au zis si francezii de ceva? Extind productia la Dacia? sau la Michelin sau Lafarge?

 • Dacia a anuntat adineaori cifrele pe 2016….5 miliarde de euro cifra de afaceri, sute de milioane beneficiu, ce vrei mai mult, macar sa avem vreo zece companii d-astea, francezii deci investesc, investesc serios si nu in domenii aiurea ci in produse cu inalta valoare adaugata, au bagat sute de milioane si-n cer

  • Numai ca Dacia nu e investitie noua. “sute de milioane beneficiu” – probabil profit vrei sa zici. Profit care oricum pleaca din tara in marea lui majoritate. Deci ar avea loc de crestere. Si avand in vedere ca uzina lucreaza la capacitate maxima ce-ar fi sa extinda productia? ca si asa Lodgy si Dokker nu se fac la noi.

 • pardon… si-n cercetare, ei vor laserul acela, cel mai puternic din lume, deci se poate si la nivel de inalta tehnologie nu numai materie prima si confectii.
  Elicopterele astea pot fi utile in transport de trupe sau in domeniul civil, Geoana spunea ca Chinezii sint interesati sa cumpere o gramada special pentru supravegherea granitelor, zicea ca i-au cerut elicoptere chinezii deci ai putea avea o piata de desfacere.
  Au semnat si ei acum ca vrea Macron sa arate ca a facut ceva, s-a miscat, n-a plecat cu mina goala.
  Insa deja din Aprilie se stia tot despre contract.
  Macron s-a luat de poloneji azi in Bulgaria, si polonejii au ripostat, ca e arogant si alea.
  Grupu Visegrad e grav-ranit, Macron si Merkel il vor distruge.

  • Aia cu cercetarea ai dat-o de-a binelea in bara. Macar daca te refereai la Centru de Cercetare de la Titu.
   ” ei vor laserul acela, cel mai puternic din lume,” – adica pe romaneste?

   “Elicopterele astea pot fi utile in transport de trupe sau in domeniul civil,” – exact – cuvantul cheie este “pot”. Numai ca noi nu avem nevoie de ele acum. Deci sa-si plimbe “fabrica” unde vor ei si sa vina peste 10 ani cand vom avea nevoie de elicoptere.

   “Geoana spunea ca Chinezii sint interesati sa cumpere o gramada special pentru supravegherea granitelor, zicea ca i-au cerut elicoptere chinezii deci ai putea avea o piata de desfacere.” – chinezii nu se scrie cu litera mare decat daca esti mai de la rasarit. Iar “sint” a fost schimbat cu “sunt” de multi ani.
   Revenind la stire – or fi cerut chinezii da` nu cred ca sunt asa prosti sa nu fi stiut ca nu suntem producatori de elicoptere. Intre timp:
   https://www.airbushelicopters.com/website/en/press/Airbus-Helicopters-breaks-ground-on-first-helicopter-assembly-line-in-China_2116.html

 • ce nu-ntelegi Mihaie ?
  !
  uite chestia cu laseru :

  https://www.profit.ro/stiri/proiectul-celui-mai-mare-laser-din-lume-continua-mai-multe-firme-din-franta-vor-sa-furnizeze-sistemul-laser-de-la-magurele-16075039

  _________________________________

  un interviu din aprilie cu vicepresedintele “Airbus Helicopters” publicat de heliweb :

  ” This 15-year agreement puts IAR and Airbus Helicopters in the best position to meet the future needs of the Romanian Armed Forces as they look at renewing their fleets of medium and heavy multirole helicopters” said Olivier Michalon, Airbus Helicopters Senior Vice President, Head of Europe region :
  “Our goal of delivering superior value for our Romanian customers by offering the most complete line of products and services underlines Airbus’ unfaltering commitment to Romania.
  Each major Airbus business unit contributes directly to the strengthening of the European defence industrial base. Today Airbus already accounts for over 5,000 direct and indirect jobs in Romania, through its divisions, Helicopters and Defence and Space, Commercial Airplanes with Premium Aerotec, as well as industrial partners like Aerostar, Turbomecanica, Aeroteh, Aerofina, etc., making the company the largest aerospace investor in the country,” he added.

  Airbus Helicopters has been present in Romania for over fifteen years through its customer center, Airbus Helicopters Romania. The Romanian subsidiary attributing 75 percent of its annual work to export contracts. ”

  deci Franta e primul investitor in aeronautica romana, da de lucru la 5 mii de oameni si 75 la suta se duce la export…. ce mai vrei mai mult?!

  tot ii criticati pe franceji dar ei nu propun elicopterele alea de atac care ne lipsesc, alea le luam de la americani, ei propun un elicopter care poate transporta 24 de oameni, operativ si pe timp de noapte, cu arme de atac la sol, un aparat bun care chiar de nu-l luam noi tot nu pierdem vreun ban, il dam la export si tot se merita.

  Daca te opui sistematic cu un rationament tembel “nu, nu luam aia, de ce aia si nu alta” in veci nu iei nimic si-n veci n-ai nimic.

  http://www.heliweb.com/airbus-iar-romainia-new-agreement/

  • Bre, nu vrei sa bagi la cap ca rasul asta de “caramida” nu e elicopter militar? E bun pt MAI maxim, nu pt Armata Romana. Daca tot vrem Viper la atac atunci Venom e fara discutii varianta la transport, elicopter MILITAR de transport cu podea blindata plus comonalitate de 85% cu Viperul. E timpul sa nu mai facem compromisuri si sa nu mai luam toate rahaturile europenilor, mai ales cand au comportamentul asta de jegosi ingamfati. Sper sa le dam cu sutyl precum polonezii si sa facem la IAR tandemul Viper-Venom. Asta ar fi de vis si EFICIENT. Un numar mai redus de Black Hawk pt FOS de exemplu ar fi cireasa. Nu poti compara militarele americane cu civilul H215. E timpul sa avem pretentii, altfel dotarea tot proasta va fi. PS: Francezii vor vedea un os de rontait cand isi vor schimba atitudinea fata de noi, cum adta nu se va intampla, stiti voi ce os le dam sa roada.

  • “pardon… si-n cercetare, ei vor laserul acela, cel mai puternic din lume, deci se poate si la nivel de inalta tehnologie nu numai materie prima si confectii.” – eu totusi incerc sa scriu cat de cat inteligibil…..
   1) – “si-n cercetare” – pai investesc francezii in cercetare ca orice stat normal, da` nu inseamna ca investesc la noi/pt noi…
   2) – “ei vor laserul acela, cel mai puternic din lume” – francezii vor laserul de la Magurele? Pt ce sa-l vrea? Apoi cel mai puternic din lume nu e si nici nu va fi.
   Dar incurci unele lucruri – ca Thales a castigat contractul pentru unul din laseri de la ELI-NP nu inseamna ca Franta investeste in Romania. Inseamna ca o firma a castigat o licitatie. Putea sa fie din Germani/UK/US/Japonia…

   Despre elicoptere:
   ” This 15-year agreement puts IAR and Airbus Helicopters in the best position to meet the future needs of the Romanian Armed Forces as they look at renewing their fleets of medium and heavy multirole helicopters” – pai zice clar “puts AH in the best position to meet future” – adica de viitor. Mai pe romaneste sa astepte cand o sa ne trebuiasca – adica peste vre-o 10 ani. Acum n-au decat sa faca pt export.

   “deci Franta e primul investitor in aeronautica romana, da de lucru la 5 mii de oameni si 75 la suta se duce la export…. ce mai vrei mai mult?! – bre – inca nu-mi curge scuipat din gura. Mai ia odata si citeste ce zic ei acolo.
   “”Today Airbus already accounts for over 5,000 direct and indirect jobs in Romania” – asta n-ai decat sa i-o spui lu` Mutu… Cand ei ii aduna pe toti care au coloborat in viata asta cu Airbus si ii pun in aceeasi oala cu Airbus Helicopters….

   “tot ii criticati pe franceji dar ei nu propun elicopterele alea de atac care ne lipsesc, alea le luam de la americani, ei propun un elicopter care poate transporta 24 de oameni, operativ si pe timp de noapte, cu arme de atac la sol, un aparat bun care chiar de nu-l luam noi tot nu pierdem vreun ban, il dam la export si tot se merita.” – pai ce nu intelegi prietene ca elicoptere nu ne trebuie acuma? de nici un fel. Nici de atac nici de transport. Avem alte prioritati. Mai veniti peste 10 ani si mai discutam.
   “un aparat bun care chiar de nu-l luam noi tot nu pierdem vreun ban, il dam la export si tot se merita” – pai sa-l dea la export – cine-i tine? sa faci si 1000 de bucati si sa le exporte unde vor ei…

 • nush ce os le dai tu sa roada dar deocamdata rozi oasele lor, ale francejilor, ei te-au creat c-asa a vrut Napoleon III, ei te-au dus in carca sa stai demn in Europa, ei te ajuta cu subventii si investitii directe de MILIARDE, nu sta Franta in banutii tai, adineaori Renault a anuntat ca va mai da de lucru la alte citeva mii de bucuresteni de data asta.

  http://m.gandul.info/auto/un-gigant-auto-isi-face-sediu-de-zeci-de-milioane-de-euro-la-bucuresti-azi-a-fost-inaugurat-santierul-16708948

  elicopterele alea ar fi bune ca transport de trupe si de ce nu Ministeru de Interne, ca n-o fi sfarsitu lumii sa iei si tu 16 amarite de elicoptere pe care tot tu le faci la tine-n tara…. restu dai la export si-ti iei americane de atac, tre sa fii inteligent si sa ii ajuti pe liderii occidentali prietenosi ca ai nevoie de ei, tre sa arate si ei ca se misca pentru economiile lor….

  • Stai calm bre – ca nu te platesc atat aia sa faci acili sea icter. Nu suntem noi in Europa datorita lor. Cat despre miliardele alea investite in Romania – foarte bine – ce nu au facut si profit de pe urma lor sau ce?

   “elicopterele alea ar fi bune ca transport de trupe si de ce nu Ministeru de Interne” – deocamdata MAI are Mi-8/17 care sunt imbatabile dpdv al versatilitatii si pretului de operare scazut. Sa fabrice Airbus Helicopeter un H215 sa-l puna la testare si dupa aia sa vedem daca e mai ieftin de operat ca un Mi8/17.

   “ca n-o fi sfarsitu lumii sa iei si tu 16 amarite de elicoptere” – pai de ce sa iei cand nu-ti trebuie? Sa luam si 2 submarine Scorpene – ca doar n-o fi sfarsitul lumii. Si vreo 100 de amarate de PVP-uri. Ca doar nu e sfarsitul lumii. Si daca nu avem bani platim direct in Euro…..

   “elicoptere pe care tot tu le faci la tine-n tara” – e nu zau! ia explica-ne tu cum le faci la noi. Cam ce faci de la ele in Romania?

   “restu dai la export si-ti iei americane de atac” – bre – tot nu intelegi nimica, Nu Romania fabrica/asambleaza elicoptere, ci o firma privata. Deci firma privata sa vanda elicoptere la “export” ca pe intern nu e cerere. N-ar decat sa vanda unde vad cu ochii. Nimeni nu are nimic impotriva lor.

   ” tre sa fii inteligent si sa ii ajuti pe liderii occidentali prietenosi, ca ai nevoie de ei, t ” – pai daca-s prietenosi sunt prietenosi pana la capat. Nu numai daca le dam contracte usoare pe bani grei. Conditioneaza prietenia? Se cheama curvie….

   “tre sa arate si ei ca se misca pentru economiile lor” – pai sa arate – ce treaba avem noi? Vor sa faca bani pe spinarea noastra? nu merci!

  • Eu nu am mentalitate de sluga. Eu sunt aici datorita jerfei soldatilor romani. Francezii si UE in general corcti? Tu te auzi ce spui? “Luati 12 elicoptere si poate va bagam in Shengen”. Doar un exemplu de actualitate, in rest sunt mii despre “corectitudinea” astora. Rheinmetall, pai poate ai citit si ca cerea 450 de mil de euroi asa ca isi gasisera prostii, pt un produs ce inca nu exista. Chestia mirosea demult, nu poti face si Boxer “Agilis” si Piranha V. Nu am vazut picior de soldat francez la niciun exercitiu, un Rafale sau Mirage la politie aeriana, dar ei vor sa luam tehnica militara de la ei? Nu nene, luam de la aia ce iti ofera si garantii, nu de la aia ce te-ar da ursului pt 5 mc de gaz. Termin cu ce am inceput, eu nu am mentalitate de sluga, mi se rupe de Napoleon, klingonieni si reptilieni, pe mine ma intereseaza ce fac/facem acum si ce las/ramane in urma pt copilul meu. Deci daca e sa cumparam tehnica militara pai atunci sa fie MILITARA, nu niste autobuze cu elice bagate pe gat de unii ce nu dau 2 franci pe tine dar te-ar da pe 2 mc de gaz de la Muma Rossya.

 • tre sa-ncerci sa vezi totul intr-o perspectiva mai larga, Mihaie, dincolo de retorica gaunoasa ramin faptele… si ele sint subtiri, daca nu faci nimic in nici un domeniu nu vei avea nimic, zero achizitii.
  inclusiv elicoptere de transport.
  nu vezi ca astia nu fac nimic, se aude ca si Rheinmetall se carabaneste, pica si proiectu Moreni, nu luam nici elicopterele americane… si ramai cu buza-umflata.
  ce-i in mina nu-i minciuna, sa luam odata ceva ca parca totu e blocat.

  mai vorbim. vei vedea ca nu mai luam nimic.

  • Bre – lasa-ne cu SF-urile matale si vezi-ti de treaba. Nu veni sa ne canti in struna cat de buni sunt francezii si ce bine ar fi sa cumparam de la ei. Francezii mai curve asa de genul lor se mai retrag o data din Nato. Si dpdv militar am si uitat cand a fost ultima data cand Franta si-a ajutat aliatii mai mult decat declarativ.

   Pentru inzestrare avem alte prioritati decat elicopterele. De orice fel.

   Si foarte bine ca Metalu` de pe Rin se duce inapoi acasa – ca si aia au venit tot pe facut bani cu roaba. La inceput ca vezi doamne cumparati voi niste MLI-uri de la noi si dupa aia facem noi niste TBT-uri. Apoi ca sa punem bani cu ei de dezvoltare al unui TBT. Deci pana la urma au venit sa ce? Nici ei nu stiu exact, important e sa le iasa banii.

 • Franta te-a creat sarman ignorant, vezi cine era Napoleon III si ce-a facut pentru Neamu asta.
  Bine, sa plece si nemtii si francejii, sa se carabaneasca toti, asa e, valea.
  Capra raioasa tot ea tine coada sus….

  • Daca imi este adresat mesajul atunci te atentionez sa ai grija la limbaj ca te bag unde cu greu mai intri, dar eu sunt insistent de felul meu si iti fac loc. Lasa-ti frustrarile acasa.

  • Ete domne` unde erau creatorii nostrii. Pana sa ne fi creat Napoleon al III lea era acilea intuneric. Vid. Nici materie nici fotoni nu gaseai. Si cata multe altele au facut ei pentru neamul (cu N mare ca de….) asta. Si sa fi facut? acum ce? platim creatiile si facaturile inapoi sau ce vrei sa zici? vezi poate au loc pentru d-astia ca tine la Institutul France/Ambasada….
   Sa plece toti care-s pusi pe capatuiala. Ai facut “fabrica” de elicoptere – pai fa frate elicoptere. Cand ne-or trebui o sa te anuntam.
   Ai infiintat o companie mixta – germano-romana – foarte bine. N-a dat MApNu` bani la ATTCMCTCM ala pt proiect – o sa va dea acum voua sa-i tocati vre-o 2-3 ani si dupa aia sa vina cu un rahat pansat care sa coste mai mult ca un Boxer.
   Sanatate si noroc.

   Nici francezii nici nemtii nu se plimba p-acilea prin tarile astre “create” de uni si altii sa dea cu reassurance-ul si altele. Deocamdata suntem noi la nemti la armata “UE”.

 • nu nu vorbeam cu tine pavlyk, nu mai comentez, faceti cum vreti, eu cred ca tre sa acceleram si sa luam orice ni se propune, sa avem ceva concret, elicoptere avioane rachete sau tancuri… orice, acum despre Franta, citez din Cuza, 21 octombrie 1865, din Scrisoarea pentru Imparatul Frantei, protectorul Romaniei, Napoleon III :

  “Cînd Maiestatea Voastră a purtat armatele sale în Crimeea, popoarele dunărene au aclamat drapelul francez cu entuziasm. Eu am fost convins, în ce mă priveşte, că o idee mare, o idee napoleoniană, a inspirat această glorioasă faptă. Am întrevăzut un scop multiplu, demn de Franţa, demn de cel căreia EA i-a încredinţat destinele sale: a respinge proiecte ameninţătoare pentru echilibrul european, a reînvia Orientul prin principiul naţionalităţilor si a arunca în această lume veche seminţele fecunde ale progresului. Tratatul de la Paris a venit curînd să confirme speranţele noastre. Constituirea politică a Moldovei şi Valahiei şi viitorul poporului român vor primi serioase garanţii.

  Am fost destul de fericit să realizez unirea, visul secular al românilor, pentru a restitui ţării mele a cincea parte din teritoriul său uzurpat de călugării străini; am făcut dintr-un milion ţărani clăcaşi, un milion de proprietari şi cetăţeni. Am promulgat coduri, copiate după Codul lui Napoleon, care stabilesc realmente egalitatea tuturor în faţa legii şi drepturi egale pentru toţi în familie, care impun căsătoria civilă şi pun, frîu divorţului. Am dat drept de proprietate străinilor. Administraţia justiţiei, care lasă mult de dorit, s-a ameliorat sub influenţa Curţii de casaţie. Reorganizarea finanţelor noastre, supusă la încercări pe care le cred premature, n-a putut răspunde aşteptărilor mele; Curtea de conturi şi Casa de consemnaţiuni vor asigura reuşita reformelor devenite foarte urgente. Am făcut instrucţiunea primară obligatorie şi gratuită, am instituit sistemul zecimal, am creat spitale, şcoli pe care Maiestatea Voastră imperială a binevoit să le onoreze cu încurajările sale.
  alegerea mea, Principatele Unite nu posedau decît patru sau cinci mii de puşti ruseşti, datînd din timpul domniei împărătesei Caterina şi vreo zece tunuri fără valoare de provenienţă turcă, rusă şi austriacă. Praf de puşcă, proiectile, gloanţe nu ne veneau decît din Austria; nu puteam trage nici un foc de puşcă fără permisiunea sa. Am astăzi şaptezeci de mii de puşti ghintuite cumpărate în Franţa; douăzeci şi cinci de mii de puşti neghintuite, pe care le datoresc generozităţii Maiestăţii Voastre imperiale, au fost distribuite comunelor, în care am constituit un serviciu de gardă care dă populaţiei rurale obişnuinţa armelor pregătind-o pentru orice eveniment, pentru apărarea căminelor lor. Artileria mea numără şaptezeci şi două de tunuri ghintuite, construite în Franţa, după modele franceze. Acolo unde n-am găsit decît trei mii de oameni abia, daţi exclusiv de către clasa ţăranilor, prost înarmaţi, prost echipaţi, obişnuiţi numai cu comandamentele ruseşti sau austriece, am astăzi douăsprezece mii de grăniceri, opt mii jandarmi pedeştri şi călare şi o armată regulată de douăzeci de mii de oameni, recrutaţi din toate clasele societăţii, bine înarmaţi, bine echipaţi, susceptibilă a fi mărită prin rezervele noastre duble la triplul efectivului sau normal, şi formată la marea şcoală a principiilor militare ale Franţei.

  Orice spirit imparţial va recunoaşte că, de şase ani, România a văzut realizîndu-se transformări mari şi fericite. Aceste transformări nu s-au realizat numai prin eforturile mele şi nu exagerez deloc expresia gîndului meu, raportînd toate succesele puternicii protecţii a Maiestăţii Voastre imperiale. La fiecare oră grea a domniei mele, m-am simţit susţinut de mina Franţei şi m-am obişnuit să cred, Sire, că am fost unul din modestele instrumente ale acestei mari politici, de care se leagă, sper, viitorul ţării mele. Toate actele mele au fost măsurate cu această convingere şi cu datoriile pe care mi le impuneau. Maiestatea Voastră imperială nu va fi uitat că am primit şi urmat cu exactitate sfaturile sale în momentul în care războiul Italiei a trezit aspiraţii atît de arzătoare în Europa orientală. Contînd tot pe sprijinul Maiestăţii Voastre imperiale am îndrăznit eu să stabilesc, pe Dunăre, principii politice, fonda instituţii sociale care au tăiat o prăpastie între România şi vechii săi protectori şi care au deschis ţării mele calea progresului.

  Voi fi fericit, Sire, să accept orice aranjament pe care Maiestatea Voastră imperială îl va socoti favorabil intereselor României, de a-mi da concursul la orice combinaţie care ar fi onorată de sufragiul Maiestăţii Voastre imperiale şi care ar răspunde de viitorul ţării mele.
  Voi intra cu plăcere în viaţa privată lăsînd un tron pe care nici nu l-am visat, nici căutat, pe care nu l-am datorat decît stimei compatrioţilor mei şi pe care nu l-am acceptat, de la început decît ca o penibilă povară. Nu-mi va rămîne nimic de dorit, Sire, dacă retragerea mea poate consolida independenţa României, da garanţii reale prosperităţii mele şi să-mi asigure stima Maiestăţii Voastre imperiale.
  Încrederea fără rezerve pe care o arăt Maiestăţii Voastre imperiale o va aduce pe a sa, îndrăznesc să sper.
  Numai împăratului Napoleon trebuie şi vreau să-i cer un sfat. Răspunsul vostru, Sire, va fi, nu mă îndoiesc, o nouă dovadă a constantei Voastre solicitudini pentru ţara mea şi vin cu o profundă încredere, în această împrejurare solemnă, să solicit puternica protecţie a Maiestăţii Voastre imperiale pentru poporul român. Vă rog, Sire, să primiţi expresia respectului şi devotamentului cu care sînt al Maiestăţii Voastre imperiale
  Sire, prea umil şi prea plecat servitor, A. I. Cuza“.
  Alexandru Ioan Cuza(1859-1866) este considerat întemeietorul României moderne.

  ———————–

  ttp://m.adevarul.ro/locale/alba-iulia/cuza-imparatul-napoleon-iii-lea–scrisoatrea-trimisa-domnul-unirii-urma-150-ani-1_54c34be5448e03c0fde88914/index.html

  • Ok, nu-mi era adresat, nema problema. Eu despre acest elicopter mi-am spus parerea, nu pt Armata Romana, pt alte institutii romanesti poate merge, asta daca Airbus si “lobby-ul” mai taie din nesimtire. PS: Nu mai compara Franta si conducatorii ei din trecut cu Frankistanul si “emiratii” de azi. Mare diferenta.

  • Ai gresit bre blogul. Nu e de istorie si nici nu se fac elogii francezilor ca nu datoram nimic. Daca e pe datorie si francezii le datoreaza americanilor.

   “faceti cum vreti” – bre – acilea discuti cu oameni normali/obisnuiti. Nu suntem nici ministrii ai apararii/economiei.

   “eu cred ca tre sa acceleram si sa luam orice ni se propune” – tu te auzi ce tampenii zici? Iei si un rahat numai ca ti se ofera? Te uiti ce bani ai, vezi ce-ti trebuie si iei ce poti.

   “sa avem ceva concret, elicoptere avioane rachete sau tancuri” – ceva concret avem. O sa luam ce o sa ne permitem. Ca si franceji au taiat de la aparare…

   “acum despre Franta, citez din Cuza” – nu uita ca nea Cuza cam uitase ca a fost ales si incepuse sa-i placa jobul……

   • Europa de astazi nu poate fi conceputa fara Franta secolelor 18 si 19.La fel si noi,de la limba pe care o vorbim la obiceiurile politice si culturale.Apoi cel mai important eveniment din istoria contemporana a Romaniei e intrarea in UE,iar asta fara Franta mai greu..nici istorie nu e voie pe aici?!?

 • nu ma lua cu bre, rogu-te, sau alte apelative similare.
  ai ceva de butonat fa-o simplu direct fara bascalie, para-mi-se era un raspuns la ironia ta “cite multe altele au facut ei francejii pentru neamu romanesc”, neamu cu minuscula sau majuscula prea putin conteaza.
  ti-am raspuns deci foarte simplu : ti-au facut Tara. Uite ce au facut francejii pentru tine, ti-au zis “hai ma sa-ti facem si tie o tara, ce parere ai ti-ar place?”.
  si ti-au facut tara.
  ei francejii.

  • “nu ma lua cu bre, rogu-te, sau alte apelative similare.” – se vede ca habar nu ai unde te afli. Trolleaza bre in alta parte….

 • tu trollezi… cu ce anume trollez, ca am spus unele adevaruri?… si da, am habar unde ma aflu by the way, insulti, acuzi, ironizezi aiurea, faci niste afirmatii, ma interpelezi cu comentarii “ce-a facut Franta pentru romani?” si “Franta e curva dintotdeauna” si-ti raspund cu un citat din Cuza care demonstreaza ca Franta lu Napoleon 3 a vrut Unirea Principatelor, ea l-a racolat pe Cuza la Paris si l-a facut intemeietorul tarii, contestezi asta sau ce?!

  io vreau doar sa luam in sfirsit ceva, de la nemti de la francezi englezi sau americani prea putin conteaza, sa ne echipam in sfirsit cu ceva… ce e rau in asta?!

  • Iti zisei bre ca trollezi. Deviezi de la subiect si duci discutia in alta parte care are prea putina legatura cu topic-ul …. Apoi nu esti in stare sa vi cu argumente la ce te intreb si o tot ti cu istoria de la `pasopt incoace.

   “io vreau doar sa luam in sfirsit ceva” – pai luam bre – ba un camion, ba o barca, ba un remorcher, poate niste F-16. In rest dupa programele de inzestrare.

   “de la nemti de la francezi englezi sau americani prea putin conteaza, sa ne echipam in sfirsit cu ceva… ce e rau in asta?!” – pai nu e rau da` nu inseamna ca daca are unu` ceva de vandut TREBUIE sa si cumparam.

 • bine bre, mai butonam… si de nu mai luam nimic sa nu “vi” sa te lamentezi, s-o “ti” tot asa tare pe felie nu si nu sub nici o forma nimic in veci de la curve frantuzesti nemtesti sau americane.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: