MEADS

MEADS

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vizitat în această săptămână sediul Lockheed Martin din Washington DC, prilej cu care s-a întâlnit cu doamna Nancy Ziuzin Schlegel, vicepreşedinte Washington Internaţional Business Development şi cu directorii unor programe militare pe care această companie le dezvoltă.


Liderul liberal a susţinut că există o excelentă cooperare între România şi SUA în domeniul militar, iar faptul că ţara noastră a optat, spre exemplu, pentru avionul F16 atunci când a trebuit să aleagă un avion multirol pentru Forţele Aeriene, arată puternica dimensiune a cooperării în sectorul securităţii dintre cele două ţări. Lockheed Martin este compania care produce avioanele F16 , până în prezent fiind livrate 4544 aparate, România fiind al 28-lea client.


PNL susţine într-un comunicat: “Creşterea bugetului pentru Apărare în România, pe care PNL o susţine fără reţinere, poate reprezenta o oportunitate si pentru întărirea cooperării economice a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite”.


În opinia PNL, cooperarea cu firme americane din domeniul apărării poate să aducă investiţii pentru industria de apărare din România, noi locuri de muncă şi parteneriate tehnologice de substanţă.


Punctele de interes ale întâlnirii avute de Crin Antonescu la sediul Lockheed Martin au fost prezentările navelor de luptă pentru zona litorală sau a noului sistem antirachetă cu rază medie(MEADS), pe care Lockheed Martin îl dezvoltă împreună cu alte companii din Germania şi Italia, a sistemului de supraveghere AEGIS, care va fi instalat în cadrul sistemului antirachetă de la Deveselu.

In ultimul paragraf al textului sunt mentionate o serie de produse pe care cel mai probabil LM le considera pretabile pietei din România.

Sistemul MEADS este unul dintre acestea, recent Ministerul Apărării emițând un RFI pentru sisteme anti-aeriene cu rază lungă de acțiune, în contextul crizei din Ucraina, Lockheed Martin se așteaptă la o impulsionare a cererii de sisteme MEADS, în mod evident impulsionarea cererii va fi susținută de statele aflate în proximitatea crizei ucrainiene.

Navele LCS fiind alte produse pe care Lockheed Martin le oferă României, în ultimii ani au fost promovate intens atât la expozițiile de tehnică militară cât și în publicațiile de profil.

Sursa: Ziarul Bursa

– David Victor –