Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit luni, 8 ianuarie, cu ministrul apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, Yuriko Backes, și cu șeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, Brașov.

 

Întrevederile au avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliați au efectuat-o la trupele luxemburgheze din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocat în facilitatea românească de pregătire.

 

Agenda întâlnirilor bilaterale a vizat situația de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de  Vest, cu accent pe continuarea acordării sprijinului pentru Ucraina și Republicii Moldova, precum și o analiză a stadiului relațiilor bilaterale de cooperare în domeniul militar și perspectivele de îmbunătățire a acestora, atât în dimensiunea bilaterală, în special în domeniul instruirii comune și a apărării cibernetice, cât și a proiectelor comune din cadrul NATO și UE. 

 

Schimbul de opinii pe tema situației de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest a scos în evidență nevoia continuării eforturilor de sprijin pentru Ucraina, țară parteneră care se confruntă de aproape doi ani cu agresiunea ilegală și neprovocată a Federației Ruse. 

 

În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile multidimensionale depuse de România pentru sprijinul țării vecine încă din primele zile ale declanșării invaziei ruse, precum și hotărârea guvernului de la București de a continua acest sprijin. Angel Tîlvăr a subliniat importanța sprijinirii procesului de instruire a militarilor armatei ucrainene, reliefând, în acest context importanța Centrului European de Instruire F-16 inaugurat la Fetești, la sfârșitul anului trecut, unde se pot pregăti piloți români dar și din țări aliate și partenere, inclusiv Ucraina. În context, cei doi oficiali au analizat modalitățile concrete prin care cele două țări pot colabora pentru sprijinirea instruirii piloților ucraineni în cadrul Centrului.

 

În ceea ce privește stadiul actual al relațiilor militare bilaterale, ministrul apărării naționale a mulțumit omologului luxemburghez pentru contribuția importantă a Marelui Ducat la dezvoltarea Grupului de Luptă de la Cincu, un element important al posturii de descurajare și apărare din regiunea Mării Negre, aceasta fiind o dovadă a solidarității și unității aliate. De asemenea, a fost reiterată invitația pentru participarea militarilor luxemburghezi la exercițiile de instruire găzduite de România.

 

„România găzduiește unul dintre cele mai mari contingente luxemburgheze dislocate în afara granițelor, în ultimii ani, aceasta fiind o dovadă a unei cooperării excelente în cadrul unui proiect esențial pentru postura aliată de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. Apreciem relația foarte bună de cooperare pe care o avem cu toți aliații care participă la Grupul de Luptă al NATO din țara noastră – Franța, Belgia și Luxemburg. Împreună depunem eforturi pentru dezvoltarea continuă a acestuia, inclusiv a infrastructurii”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

 

În context, ministrul român a propus omologului său ridicarea substanțială a nivelului colaborării militare, prin încheierea unui acord de cooperare bilaterală, propunere apreciată de către partea luxemburgheză. 

 

„Cred că a venit timpul să dăm un imbold cooperării militare dintre România și Luxemburg. Rezultatele excelente obținute în acest domeniu până acum, precum și potențialul important oferit de prezența contingentului luxemburghez la Cincu ne dau perspectiva aprofundării acestor relații prin încheierea unui acord de cooperare militară bilaterală care să ofere o bază juridică solidă în beneficiul ambelor părți. Suntem interesați inclusiv de aprofundarea componentei de apărare cibernetică a colaborării noastre bilaterale în domeniul militar, în care Luxemburg are realizări de vârf”, a arătat ministrul Tîlvăr. 

 

Cei doi miniștri au discutat și despre importanța Summit-ului NATO de la Washington, care va avea loc în acest an, Angel Tîlvăr subliniind necesitatea menținerii unei prezențe aliate consolidate în regiunea Mării Negre, precum și importanța creșterii sprijinului pentru partenerii vulnerabili din zonă, în special a Republicii Moldova. 

„România acordă o mare importanță sprijinirii parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Prin poziționarea în proximitatea zonei de conflict, R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chișinăul are cea mai mare nevoie”, a arătat Angel Tîlvăr. 

 

Generalul Gheorghiță Vlad a remarcat că prezența militarilor luxemburghezi în țara noastră reprezintă un mesaj foarte important al unității statelor NATO în fața deteriorării situației regionale de securitate. „În ultimul an, relațiile militare bilaterale au cunoscut o intensificare accelerată, rezultat și al instruirii comune. Grupul de Luptă reprezintă o componentă importantă a prezenței militare aliate pe flancul estic. Detașamentele franceze, belgiene și luxemburgheze, care constituie structura multinațională, au fost incluse în procesul de instruire al Armatei României. În continuare, sunt planificate antrenamente și exerciții pentru creșterea capacității comune de reacție, precum și a interoperabilității Grupului de Luptă cu capabilități ale Forțelor Terestre Române. Coeziunea trupelor aliate cu cele naționale reprezintă atât un obiectiv al pregătirii comune, cât și o premisă a acțiunii solidare în cadrul apărării colective”, a afirmat șeful Apărării din România.

 

Biroul presă