Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 21-22 septembrie, o vizită oficială în Republica Moldova. Programul a inclus întrevederi cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și comandantul Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, respectiv participarea la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional anual „Scutul de foc”.

Agenda discuțiilor a vizat analiza situației regionale de securitate, evaluarea cooperării militare bilaterale, precum și angajamentele celor două  armate în cadrul organismelor internaționale.

Ministrul Anatolie Nosatîi a apreciat contribuția țării noastre la procesul de reformare a armatei din Republica Moldova, reiterând că România rămâne, și pe această linie, un partener strategic valoros. Oficialii au apreciat relațiile de cooperare dintre forțele armate române și moldovene, în special în domeniul instruirii. Exercițiile comune constante și participarea militarilor din Republica Moldova la stagii de pregătire în România reprezintă vectori ai intensificării colaborării dintre cele două instituții ale apărării. În context, generalul Petrescu a menționat că Armata României va continua să sprijine efortul de modernizare, ridicare a capacității operaționale și a nivelului de interoperabilitate al Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Șefii Apărării au identificat perspective practice privind instruirea forțelor în baza planului de cooperare al Comisiei militare mixte româno-moldovene. Generalul Petrescu a evidențiat faptul că solidaritatea și coeziunea dintre militari se realizează, în primul rând, prin exercițiile desfășurate în comun. „Instruirea forțelor și dialogul permanent la nivelul statelor majore reprezintă priorități pentru echipa de comandă a Statului Major al Apărării. Avem un parteneriat strategic care are rezultate excelente. Alături de colegii din Republica Moldova apărăm aceleași valori, avem obiective comune. Planurile noastre vor fi duse la îndeplinire”, a afirmat șeful Apărării din România.

Un obiectiv important al vizitei l-a constituit participarea la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului „Scutul de Foc”. Evenimentul major de instruire a reunit militari din Republica Moldova, România și din Statele Unite. Antrenamentul multinațional a urmărit, în principal, creşterea interoperabilității între trupele participante pentru executarea operațiilor militare de stabilitate și sprijin al păcii. Șeful român al Apărării a declarat că „e a doua oară când particip la seria anuală a Scutului de foc. Exercițiul este un indicator al progresului în domeniul instruirii comune româno-moldovene. În continuare, voi fi prezent la secvențele principale din programul de instruire a forțelor.  Îmi voi menține angajamentul de a fi alături de militari pentru a susține efortul pe care îl depun în poligoanele naționale și multinaționale de instrucție.”

Biroul de presă