Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu ministrul Apărării Naționale din Georgia, Juansher Burchuladze, și a avut întrevederi cu șeful Forțelor Armate Georgiene, generalul-maior Giorgi Matiashvili, precum și cu alți oficiali militari de rang înalt ai armatei georgiene, pe timpul vizitei oficiale efectuate, în perioada 12-14 decembrie, la Tbilisi.

Agenda de discuții cu ministrul Juansher Burchuladze a vizat analiza situației de securitate, o atenție deosebită fiind acordată regiunii Mării Negre. De asemenea, cei doi oficiali au apreciat tendința ascendentă a relațiilor bilaterale dintre cele două armate, precum și contribuția pe care țara noastră o are în procesul de cooperare dintre NATO și statul georgian.

Întrevederile cu șeful Forțelor Armate Georgiene s-au axat pe acțiunile de cooperare bilaterală, în special pe cele din domeniul educației și instrucției. Exercițiile anuale TROJAN FOOTPRINT și JUNCTION STRIKE rămân, în continuare, platforme de antrenament ale reprezentanților români și georgieni. De asemenea, evenimente de instruire precum exercițiul NATO-GEO 2022, derulat în această primăvară lângă Tbilisi, contribuie la creșterea interoperabilității și îmbunătățirea răspunsului militar la crize umanitare.

Programul generalului Daniel Petrescu a mai inclus vizita în Baza Forțelor pentru Operații Speciale din zona Vashlijvari și întâlniri cu reprezentanți ai NATO în Georgia din cadrul „NATO Core Group” și „Joint NATO-Georgian Training and Evaluation Center”. De asemenea, șeful Statului Major al Apărării a adus un omagiu eroilor georgieni, depunând o coroană de flori la monumentul din Piața Eroilor din Tbilisi.

 

Biroul de presă