Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a primit miercuri, 28 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, vizita ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.
Agenda discuțiilor a vizat aspecte de actualitate și evaluări privind războiul din Ucraina, precum și stadiul sprijinului acordat Ucrainei în format multidimensional, incluzând ajutor umanitar, politic, diplomatic și economic.
A fost reiterată poziția României privind caracterul inacceptabil al deciziei Rusiei de a susține organizarea de referendumuri în regiunile ocupate, ministrul român al apărării evidențiind susținerea fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean.
Oficialul român a reasigurat partenerul de implicarea deplină a României în sprijinirea Ucrainei, exemplificând cu asigurarea sprijinului celor peste 2,3 milioane de refugiați care au intrat pe teritoriul statului român de la declanșarea războiului, funcționarea hub-ului umanitar de la Suceava încă din luna martie a acestui an, cât și prin suportul acordat în criza exportului de cereale.
Biroul de presă
Din pacate, oricare are fi rezultatul final al conflictului ucrainean, pentru noi nu va fi prea bine. Daca Rusia castiga este evident de ce anume nu va fi bine si despre asta s-a tot discutat.
Insa se vorbeste mai putin in spatiul public romanesc si despre care ar fi consecintele geopolitice a unei victorii a Ucrainei. O Ucraina iesita victorioasa si care si-ar recupera teritoriile in intregime, ar constitui impreuna cu Polonia, un pol de putere in partea noastra de lume care va fi greu de ignorat si de care va trebui sa tine seama.Economic politic si militar chiar zona noastra va incepe sa fie dominata de tandemul Polonia-Ucraina. Polonia a incercat si in trecut sa se comporte ca o putere regionala insa ii lipsea masa critica de populatie care sa o faca sa conteze. In tandem cu Ucraina insa, un eventual echivalent modern al statutului polono-lituanian din evul mediu, ar fi o tara cu aproape 90 de milioane de oameni, fiind comparabila demografic cu Germania sau Franta.