Radio România Constanța confirmă – citând saitul canadian 45enord – sosirea avioanelor canadiene în România.

CF-18 Hornet Canada

CF-18 Hornet Canada

Iaca vestea:

Forțele armate canadiene (FAC) trimit aproximativ 135 de militari și patru avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviației regale canadiene la Constanța, în România, pentru a lua parte la activitățile poliției aeriene a NATO din septembrie până în decembrie 2017, informează, joi, site-ul de știri 45enord.ca.

Această misiune se înscrie în cadrul operațiunii REASSURANCE și reprezintă contribuția Canadei la măsurile de asigurare și disuasiune ale NATO. Forța operațională aeriană (FOA) în România va consolida capacitatea Forțelor Aeriene Române pentru menținerea integrității spațiului aerian, informează Agerpres.

Activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO fac parte din măsurile de asigurare și disuasiune ale Alianței începând din 2014. Aceste măsuri demonstrează hotărârea colectivă a aliaților de a proteja populațiile și teritoriile țărilor membre NATO.

Forțele armate canadiene sunt angajate față de principiul apărării colective al Alianței, care este punctul central al tratatului fondator al NATO. Militarii noștri sunt bine antrenați și hotărâți să contribuie la activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO care asigură integritatea spațiului aerian al aliaților noștri”, a declarat generalul-locotenent Steve Bowes, comandantul Comandamentului Operațiunilor Interarme ale FAC.

„(…) Forța noastră operațională aeriană în România este mândră să participe la activități de apărare colectivă care sprijină activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO”, a explicat la rândul său locotenent-colonelul Mark Hickey, comandantul Forței operaționale aeriene în România.

Activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO constituie o misiune de apărare colectivă în timp de pace vizând protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. FAC sprijină această misiune în rotație cu alți aliați ai NATO în cadrul operațiunii REASSURANCE începând din mai 2014.

FAC au desfășurat o FOA în România pentru prima dată în cadrul operațiunii REASSURANCE între aprilie și august 2014 la Baza Aeriană 71 a Forțelor Aeriene Române din Câmpia Turzii.

*

Cum ziceam în deschidere, sursa este Radio România Constanța.

*

Am văzut CF-18 Hornet. Am văzut CF-18 Hornet. Am văzut CF-18 Hornet.

Da, le-am văzut. În 2014. Pe Lunia.

Au decolat în timp ce așteptam insinuat pe supt vesta antiglonț și cu casca pe cap. Așa e pe Lunia.

Au decolat frumos și au făcut câteva treceri, suficient de jos pentru cei care nu au văzut ce înseamnă la piloții români suficient de jos.

După aia, ne-am îmbarcat într-un Spartan alături de un O.D.A. din Batalionul 610 Operații Speciale – cred că era “O.D.A. ‘mia” – și am zburat către FOB Dracula.

*

Eurofighter Typhoon - Ziua Marinei 2017

Eurofighter Typhoon – Ziua Marinei 2017

Cred că asta a fost ultima dată. Dar ultima dată în acest sezon. În rest, sunt sigur că vom mai vedea Eurofightere pe deasupra bătăturii noastre.

Eurofighter Typhoon - Saber Guardian 17 - Argedava Saber 17

Eurofighter Typhoon – Saber Guardian 17 – Argedava Saber 17

Aici l-am văzut cel mai important. Aici vâjâia pe deasupra Dunării, peste Brațul Borcea, la Bordușani, unde se executa forțarea cursului de apă.

*

Sper că Viespile canadienilor pornesc la prima cheie.

Iulian Iamandi