Moda recentă indică mișcări în dezvoltarea de tancuri ușoare pentru zone montane, destinate misiunilor de recunoaștere și sprijin pentru infanterie în zone greu accesibile de către tacurile grele. Rușii însă, văd mai ofensiv dezvoltarea tancului ușor.

Sprut-SDM1

Sprut-SDM1

Specialiștii ruși dezvoltă, după cum o spune și titlul, un tanc ușor și amfibiu bazat pe tunul autopropulsat parașutabil Sprut-SDM1.

“Work is underway to develop a lightweight non-airborne but floating tank based on the Sprut-SDM1 platform. As compared to the Sprut, the new vehicle will get enhanced protection and different running gear: it will use a torsion bar suspension from the BMP-3 IFV [infantry fighting vehicle] that is more reliable and easier to operate than the Sprut’s hydro-pneumatic gear”

A declarat proiectantul șef, adăugând că armamentul va rămâne neschimbat. Biroul de proiectare încă nu a specificat numele proiectului.

Sprut-SDM1 este un sistem autopropulsat care dispune de un tun 2A75M cu țeavă lisă, calibrul 125 de milimetri, care poate trage o gamă largă de proiectile și rachete. Inițial, vehiculul a fost dezvoltat pentru a fi transportat cu avioane Il-76 și parașutat în sprijinul trupelor aeropurtate, acesta putând angaja tancurile potențialilor inamici.

Mobilitatea mare a viitorului vehicul amfibiu va crește capabilitățile trupelor rusești, acestea nemaidepinzând de amplasarea de poduri de pontoane și/sau de desantul aerian al tunurilor autopropulsate.

Foarte sigur, noul tip de blindat va intra în dotarea infanteriei navale și a marilor unități desfășurate pe principalele direcții de ofensivă ale unor posibile conflicte.

Foarte sigur, noul tanc ușor va fi inclus în inventarele marilor unități care sunt cuprinse în planurile de ofensivă pe direcții cum ar fi țările baltice, Polonia și România.

Foarte sigur, blindatul va fi mai greu de 18 tone cât este limitarea pentru Sprut-SDM1. Implicit, protecția va fi una mai puternică. Iar dacă blindajul vehiculelor Sprut-SDM1 rezistă la armamentul ușor de infanterie și la schije, cel al tancului ușor va oferi protecție împotriva calibrelor mai mari. Cel mai probabil, va fi proiectat să reziste la impactul armamentului de pe transportoarele blindate și de pe mașinile de luptă ale infanteriei potențialilor inamici.

Foarte sigur, viitorul tanc ușor al Rusiei va dispune și de sisteme moderne de protecție suplimentară, pasive și active, împotriva unor proiectile antitanc și a rachetelor antitanc ghidate.

Foarte sigur, blindajul turelei și din zona frontală a cutiei blindate va rezista la proiectilele mitralierelor grele și al unor tunuri ușoare de pe blindatele inamice.

Această mișcare a Rusiei, cu dezvoltarea unui tanc ușor și amfibiu, alături de proiectele de înarmare a IFV-urilor cu tunuri de calibrul 57 de milimetri, reduc din forța pe care țările membre NATO ar fi trebuit să o atingă prin dotarea mașinilor de luptă ale infanteriei cu turele dispunând de tunuri cu calibrul 30 de milimetri.

Foarte evident, revenim la războiul clasic chiar în timp ce războiul global antiterorist continuă să înghită resurse și să se desfășoare în tactici atipice ale luptelor asimetrice/de gherilă.

Dacă acum aproximativ treizeci de ani Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste falimenta și făcea implozie desfăcându-se în bucăți de hartă uneori independente, un nou conflict ar putea duce la falimentarea NATO. Și, poate că acest potențial nou conflict nu va fi unul de tip limitat cu Rusia – această super putere putând doar să sporească presiunea pe NATO, mergând pe greșeala adversarului. Iar greșeala ar putea fi un conflict, chiar și limitat, cu Iranul.

Nu, nu asta e concluzia potrivită. Am dat-o departe, pe geopolitică și am uitat esențialul articolului.

Foarte sigur, apariția unui tanc ușor și amfibiu în arsenalul Rusiei va fi game changer pentru polonezi și pentru români. Țările baltice nu contează. Cad repede și numai noi cu polonezii vom ține scuturile pe flancul estic.

Și atunci, cum facem?

Iulian Iamandi