Suhoi Su-25

Suhoi Su-25

În 2014, ruşii se vor dota cu o versiune specializată de atac a Su-25 proiectată pentru penetrarea şi înfrângerea sistemelor de apărare antiaeriană inamice cum ar fi cele Patriot.

Conform unei surse din cadrul Comandamentului Forţelor Aeriene, în luna Mai a acestui an va efectua primul zbor prototipul acestei versiuni noi, urmând să se ia o decizie asupra producţiei de serie.

În acest moment, avioane dedicate misiunilor de distrugere a apărării antiaeriene inamice există numai în SUA: F-16CJ Wild Weasel şi EF-18 Growler. Sarcina acestor avioane este de a elimina pericolul apărării antiaeriene adverse fără a intra în raza de acţiune a rachetelor şi artileriei acestor stisteme, însă versiunea modificată a lui Su-25 va putea opera în zona de foc unde va lovi nu numai obiectivele din cadrul apărării antiaeriene, dar şi alte ţinte inamice.

Noul avion de atac va fi echipat cu pachete speciale de sisteme şi antene care să descopere direcţia undelor radar şi să clasifice sursele după tip.

După catalogarea sursei, se trece la bruierea activă şi/sau pasivă, urmate de lovituri pentru scoaterea din luptă a sistemului inamic.

Avionul va detecta de asemenea radiaţiile laser şi infraroşu.

Noul Su-25 va fi capabil să lucreze atât independent cât şi în cadrul unui grup de avioane de asalt sau bombardament.

În momentul de faţă Forţele Aeriene ale Rusiei dezvoltă un nou avion de asalt bazat pe varianta de antrenament Su-25UB.

Sursa: Lenta

 

 – Iulian Iamandi –