Categories: GeopoliticaMarină

Viitoarea nava LPD a Turciei ingrijoareaza Israelul, Grecia, Ciprul Grecesc

Juan Carlos LHD

Subsecretariatul turc pentru Industria de Apărare a semnat cu şantierul naval turcesc Sedef Shipbuilding Inc. contractul pentru construirea primei lanve LPD (Landing Platform Dock), mişcare interpretată ca alarmantă pentru Israel, Grecia şi Ciprul Grecesc, dat fiind faptul că va schimba întreaga balanţă de securitate în Estul Mediteranei.

LPD-ul ce va fi terminat prin 2021, face parte din programul naval naţional al Turciei (MILGEM) şi din recentele mutări înspre dezvoltarea şi îmbunătăţirea industriei de apărare a acestei ţări.

Nava va avea un deplasament de 27 436 tone, lungimea de 231 metri şi va fi capabilă să transporte 1200 militari, dar şi tancuri, elicoptere, drone, avioane de luptă cu capabilităţi de decolare şi aterizare pe verticală. Dacă va fi dotată cu o rampă de tip “ski-jump”, LPD-ul ar putea fi echipat şi cu câteva avioane cu aterizare şi decolare pe orizontală. De asemenea, la bord va exista şi un spital complet echipat.

Contractul a fost semnat în cadrul târgului de armament IDEF’15, eveniment care la care industria de armament turcească a promovat mai multe proiecte şi realizări.

Constructorul naval spaniol Navantia va furniza aistenţă tehnică pentru construirea navei, LPD-ul fiind dezvoltat după nava Juan Carlos I aflată în serviciul operativ al Marinei Spaniei.

LPD-ul turcesc va fi capabil să navige non-stop pentru 50 de zile şi va avea o rază de acţiune de 9000 de mile marine (17 000 kilometri), aspect care va permite Marinei Turciei o prezenţă puternică în oceanele Atlantic şi Indian.

“Turkey took a major step in alterning the naval balance in the eastern Mediterranean by contracting the construction of a multi-purpose amphibious assault ship that can function as an aircraft carrier, potentially providing Turkey an unprecedented measure of sea control in the region.”

A declarat specialistul Michael Tanchum într-un articol apărut în cotidianul israelian Jerusalem Post.

Tanchum a mai adăugat că mişcarea Turciei va afecta decizia luată de Israel, Grecia şi Ciprul Grecesc, în cooperarea pentru exploatarea şi exportul de gaze natural din Estul Mediteranei.

Încă de la criza financiară din 2008, Grecia şi Ciprul Grecesc doresc să exploreze, extragă şi mai ales să exporte gaz din rezervele situate în Mediterana de Est… lăsând Turcia în afara jocului.

Măreaţa mişcare este în primul rând văzută ca soluţie rapidă a problemelor financiare pentru greci, dar şi o ocazie de a pune presiune pe Turcia pentru ca aliatul nostru şi al lor să facă mai multe concesii în Ciprul Turcesc.

Dincolo de… “a major step in alternating the naval balance in the eastern Mediterranean”, comandantul Marinei Turciei, amiralul Bulent Bostanoglu, a declarat că Turcia se confruntă cu o ameninţare maritimă bazată pe energie şi că Mediterana de Est reprezintă cea mai mare prioritate pentru forţa navală turcă.

Iar în 2010, pe atunci premier, Recep Tayyp Erdogan declara:

“Eastern Mediterranean will see Turkish battleships frequently”.

Împingând o linie, mutarea Turciei cade peste o hartă în care Africa de Nord, de-a lungul Mediteranei şi Ucraina, pe malul Mării Negre, ard de numa-numa.

În 2011, să ne amintim, în timpul războiului civil din Libia, Turcia a gestionat evacuarea propriilor cetăţeni şi a multor străini, precum şi a multor răniţi libieni care au fost trataţi în spitale turceşti. Dar, ca să execute această operaţie, Turcia a fost nevoită să folosească două ferry-boaturi civile care operau în Marea Marmara.

De antuci, scenarii similare au avut loc în zone de conflict din Tunisia, Egipt, Yemen şi Siria, episoade în care Turcia a evacuat mii de cetăţeni proprii şi a jucat un important rol umanitar, dovedindu-se lider în regiune.

Nevoia unei nave capabile să execute astfel de operaţii, dar care să şi întărească puternic Marina Turciei şi capacitatea de răspuns a ţării, a fost de multă vreme promovată de strategii turci.

Şi dacă tot ne amintim, în 2010 zece activişti neînarmaţi au fost omorâţi de către militari israelieni când un grup de nave efectuau un transport umanitar considerat în afara legii. Incidentul a avut loc în Mediterana de Est, în apele internaţionale.

Dinolo de toate cele menţionate, se trage o concluzie: LPD-ul Turciei va fi un “game changer” în Mediterana de Est.

Sursa: Daily Sabah Business

 

– Iulian Iamandi –

Iulian Iamandi

View Comments

  • Game changer in fata Rusiei un BG turcesc cu LPD-ul in centru si nave superioare tehnologic in jur versus Flota rusa a Marii Negre fara de Mistral.

    • Pe cat punem pariu ca intr-o confruntare cu battle group-ul Moskwa gruparea turceasca este facuta bucatele. Rusii exceleaza la rachetele antinava si apararea antiracheta navala. Turcii tocmai la apararea antiracheta au goluri mari, fara USN alaturi sunt prada relativ facila. Sa nu uitam de densitatea de Kilo avansate din lacul rusesc. Sa nu uitam ca si Tu 22M3 au un rol in aceasta confruntare si ca bazele aeriene nu sunt departe de tarm in Marea Neagra. Israelul are de ce sa fie ingrijorat deoarece la capitolul marina sta destul de prost si trebuie sa se bazeze exclusiv pe aviatie si cele 4 submarine(daca intre timp nu mai apare un aliat puternic al Turciei prin zona Arabia Saudita...

      • Un eventual razboi intre Rusia si Turcia, nu inseamna numai faptul ca unii vor da cu bombe iar ceilalti vor sta ascunsi. Turcia este singura tara riverana Marii Negre care are capacitati militare pentru a face fata cu brio unui conflict cu Rusia. Turcia este singura tara membra NATO, din aceasta zona care are o armata in adevaratul sens al cuvantului.
        In afara capacitatilor militae, Turcia mai are un mare atu: stramtorile. Inchipuiti-va ce ar insemna pentru Rusia, sigilarea Marii Negre de catre turci.
        Israelul este un stat asistat. Fara ajutoarele masive primite de la americani si occidentali, Israelul nu poate face fata unui conflict de amploare cu o armata ca cea a Turciei. A trebuit sa cada o singura racheta Hamas in apropierea unui aeroport, si intregul trafic aerian a fost paralizat.
        Intimpul ultimului razboi din Gaza, Israelul a cerut Statelor Unite sa-i aprovizioneze cu munitie pentru ca l-i sau epuizat stocurile:
        "Statele Unite au condamnat atacurile recente ale Israelului soldate cu victime civile, dar au confirmat ca au aprovizionat recent statul evreu cu munitie, dupa ce actualele rezerve ale Israelului au fost epuizate."
        http://www.ziare.com/international/israel/israelul-cheama-inca-16-000-de-rezervisti-la-arme-si-primeste-munitie-din-sua-1314119

        • Chestia s-a mai discutat.Rusii dau cu rachete prin toata Osmania.Turcii insa taie gazele din Asia Centrala cu senila.

  • Game changer daca istoria ar fi fost liniara...
    1) Intre timp, elita militara si seculara din Egipt domina conservatorii islamisti, asta inseamna inca un aliat in tabara Grecia-Israel
    2) Exercitiile militare greco-israeliene au fost extrem de numeroase in 2014.
    3) In baza navala din Haifa - Israel nu e de joaca. Se face foarte mult bull-fighting pentru zonele economice exclusive, Israel dominand militar parcela cu pricina. Vedeti comanda de submarine germane + tehnologia pentru focoase integrata. Pe plajele din nordul Israelului e star wars, si nu cred ca Turcia se lasa tarata in asa ceva. In cel mai bun caz o face pentru Cipru.

  • Ai bre, e ingrijorat Ciprul.... ,
    Au ajuns si astia sa aive dreptul la cuvant si mai mult decat atat sa aive si motive de ingrijorare :)) Asta e ca faza dintre Tariceanu si Patriciu cu vreo 3 la care Patriciu ii spune la o sedinta (era cu cateva luni inainte ca Tariceanu sa ajunga premier) :
    "Ce ba, si tu ai ajuns sa ai pareri?"

    Israelul si Grecia sa se ingrijoreze fata de ce, de o copaie ? iar faza cu "va schimba întreaga balanţă de securitate în Estul Mediteranei" ... pai ce masa sa schimbe cand Turcia domina naval estul Mediteranei de cateva decenii?

    "LPD-ul turcesc va fi capabil să navige non-stop pentru 50 de zile şi va avea o rază de acţiune de 9000 de mile marine (17 000 kilometri), aspect care va permite Marinei Turciei o prezenţă puternică în oceanele Atlantic şi Indian".
    Ce sa faca astia bre in Atlantic si Indian, sa trimita pescadoarele la recoltat si sa-i ameninte pe amaratii aia din zona cu flota?

    "Tanchum a mai adăugat că mişcarea Turciei va afecta decizia luată de Israel, Grecia şi Ciprul Grecesc, în cooperarea pentru exploatarea şi exportul de gaze natural din Estul Mediteranei".
    Cum va afecta nu ne spune nenea asta cu tichie pe chelie ca eu nu inteleg in ce fel vor fi afectati sa exploateze resursele din zona lor de frica turcilor ca nu o sa trimita aia LHD-ul sa le intrerupa activitatile de extragere sau sa le atace militar platformele. Si pana la urma Israelul ce cauta in ecuatia asta, cum s-a bagat el in seama fara tehnologie de explorare si fara a avea deschidere la zacamantul respectiv unde doar Grecia, Turcia si Ciprul o au?

    "Măreaţa mişcare este în primul rând văzută ca soluţie rapidă a problemelor financiare pentru greci, dar şi o ocazie de a pune presiune pe Turcia pentru ca aliatul nostru şi al lor să facă mai multe concesii în Ciprul Turcesc".
    Solutie rapida daca nu crapa gretii in cativa ani cat dureaza sa aduca platforme, sa sondeze, foreze, extraga si apoi sa vanda bedrolul.
    Cat de presiunea pusa pe turci sa faca concesii in partea de nord pe care au ocupat-o militar nu demult....

    "Încă de la criza financiară din 2008, Grecia şi Ciprul Grecesc doresc să exploreze, extragă şi mai ales să exporte gaz din rezervele situate în Mediterana de Est… lăsând Turcia în afara jocului".
    La astia e criza si acum ca aia din 2008 inca nu s-a terminat nici in Ciprul "G"recesc si nici in Grecia.
    Cat priveste lasarea Turciei in afara jocului.... posibil sa-i lase tucii fara nici o exploatare si sa le dea ciubuce de supt daca nu sunt luati in seama in afacere si nu vor avea o parte buna din aceasta cat sa-i multumeasca.

    "Împingând o linie, mutarea Turciei cade peste o hartă în care Africa de Nord, de-a lungul Mediteranei şi Ucraina, pe malul Mării Negre, ard de numa-numa".
    Ca "impingi" sau TRAGI linii e treaba matale ca ai vrut sa faci mai frumos subiectul si articolul bagand turcii intre liniile trase de matale desi n-are legatura cu acest subiect.

    "În 2011, să ne amintim, în timpul războiului civil din Libia, Turcia a gestionat evacuarea propriilor cetăţeni şi a multor străini, precum şi a multor răniţi libieni care au fost trataţi în spitale turceşti. Dar, ca să execute această operaţie, Turcia a fost nevoită să folosească două ferry-boaturi civile care operau în Marea Marmara".
    Pai si cine era sa gestioneze evacuarea, chinejii? Noi din cate stiu ne gestionam singuri evacuarea din astfel de zone in cazuri similare, deci gestionarea unei astfel de situatii de criza ce impune evacuarea unor persoane dintr-o anumita zona se face cu resursele de care dispui, sau astepti sa-ti aduca altii cetatenii daca mai au locuri ramase libere.

    "De antuci, scenarii similare au avut loc în zone de conflict din Tunisia, Egipt, Yemen şi Siria, episoade în care Turcia a evacuat mii de cetăţeni proprii şi a jucat un important rol umanitar, dovedindu-se lider în regiune".
    Lider in regiune era de mult timp.
    Tunisia si Yemen nu fac parte din aceiasi regiune cu Turcia.
    Iar daca joci "un important rol umanitar" asta nu inseamna ca te face lider regional.

    "Şi dacă tot ne amintim, în 2010 zece activişti neînarmaţi au fost omorâţi de către militari israelieni când un grup de nave efectuau un transport umanitar considerat în afara legii. Incidentul a avut loc în Mediterana de Est, în apele internaţionale".
    Au scapat usor activistii, pentru ca din 590 pasageri ai navei, 40 au sarit la fortele israeliene cu rangi si cu ce au apucat sa puna mana. Daca matale ma consideri neinarmat daca vin cu o ranga in mana cu intentia de a-ti da in cap e strict problema lu' matale ca te dai pacifist.
    Pai si in cazul in care turcii intrau ilegal in apele Israelului cu un LPD, crezi ca evreii n-ar fi avut aceiasi atitudine, sau cumva crezi ca le tremurau chilotii evreilor ca au venit turcii cu LPDuri? Incidentul ar fi fost tratat identic, iar daca nava turca deschidea focul sa te tii ce razbel ii astepta cand isi ridica itzic aviatia in aer si impanzea toata Mediterana de "Est".

    Hai bre ca se poate si mai mult....

    • Tehnologia nu o faci in politehnica daca nu ai de unde porni sau esti prea primitiv. Ceea ce face Turcia e foarte bine, cumpara tehnologie de ultima ora si apoi o imbunatateste sau creaza propia tehnologie mai avansata.
      De copai nu se pune problema sa le construiasca ci electronica, sistemele si armamentul de pe ele e buba plus integrarea acestora.
      Astfel de nave le achizitionezi in numar mic asa ca nu merita inveatitia in tot ciclul de proiectare.

      • Bine ar fi sa si invete, ba chiar sa-si creeze propria tehnologie.Si Romania a incercat candva o strategie asemanatoare,s-au cumparat licente,s-a produs,dar mai departe bine ar fi sa se cumpere o noua licenta.

  • Evreii ar putea sa riposteze marindu-si flota de submarine moderne, baterii de rachete sol-nava, drone si avioane moderne capabile sa execute lovituri la mare distanta de casa.
    Si in prezent turcii pot ajunge destul de usor la Israel care nu este in raza de actiune a avioanelor F16.Sa nu uitam faptul ca turcii nu pot face ce vor cu avioanele lor de provenienta americana fara acordul americanilor, inclusiv din motive tehnice.
    Viitoarea nava turceasca poate fi atacata usor inclusiv de pe uscat cu rachete sol-nava.Sa nu mai vorbim de submarinele israeliene sau aviatia militara israeliana care poate transforma, ipotetic vorbind, nava turceasca intrund adapost pentru flora si fauna marina.

    • pai evreii ar putea bine-mersi sa isi mareasca flota de submarine, mai ales ca pentru ei sunt ieftine, 3 din 5 bucati construite de Germania au fost platite tot de Germania :)) asa ca semn de prietenie intre cele doua tari si cam pe sest :))

    • @ Sorin - dupa ce s-au certat turcii cu evreii pe motiv de flota cu ajutoare pentru Fasia Gaza primul lucru facut a fost "surubarirea" sistemului IFF pentru a putea incadra avioanele Israelului.
      Deci daca te numesti Turcia poti face modificari fiindca le si produci sub licenta. Cu F 35-ul cred ca este mai greu si cred ca nici israelienii nici turcii nu pot surubari la el ca nu au codurile sursa.
      La confruntari aeriene inca are Israelul prima sansa deoarece detine si avioane F 15 si tind sa cred ca sistemul lor de ducere a luptei aeriene este mai bun.
      Pe mare este alta poveste, nu tot timpul iti iese sa ai vreme buna si sa poti localiza o nava de lupta usor in Mediterana.
      Turcia are ambitii regionale dar pe de alta parte este la capitolul acumularii de licente si experienta in fabricarea produselor proiectate de altii. Bravo lor! In 10 ani s-ar putea ca povestea sa evolueze diferit fata de acum.
      Tare o vad pe Turcia pe axa Rusia China in urmatorii 10 -15 ani daca vor continua trendul impus de Erdogan din ultimul mandat.

    • Dar ce faci daca armata turca ajunge in Golan?Care aramata turca are si rachete AA cu raza lunga si rachete tactice.In traducere libera,israelienii nu mai au piste.

      • @ Mihais - la rachete aer-aer mai trebuie sa insiste turcii un pic, si acolo au goluri mari in comparatie cu Israelul....
        Pentru turci cred ca este destul sa aunga sa ocupe Sirya si au rezolvat problema, Libanul oricum este mic si nu prea conteaza ca este tinut slab intentionat de catre USA si Israel.

      • te faci ca Israelul e putere nucleara si Turcia nu e. si la cum sunt evreii, nu ar avea nici o problema sa faca pilaf cateva orase turcesti daca se simt in pericol si nu pot face fata razboiului conventional.
        si dupa asa o isprava nici nu i-ar bate prea multa lume la cap pentru ca toate televiziunile si ziarele pe care ei le contorleaza ar fi pline de cat de rai au fost turcii si cum au pornit ei noul Holocau$t impotiva evreilor, cum Erdogan are mustacioara ca si Hitler, sau cum turcii faceau abajururi din pielea civililor, etc...

        • @ Unu - nu cred ca lumea musulmana ar inghiti o chestie din asta oricat s-ar stradui televiziunile sa ne spuna ca asa este bine, USA i-ar lasa pronto din brate, si Franta si Germania care au minoritati muslmane importante i-ar sanctiona economic si nu numai.
          Apoi uiti ca Pakistanul are relatii excelenta mai nou cu Turcia si ca si aia au armament nuclear pe care poate ca l-ar folosi cu bucurie.
          Isaelul nu este asa de prost sa foloseasca arma nucleara impotriva Turciei, astea sunt scenarii pe care doar istoria alternativa le poate imbratisa.

          • "nu cred ca lumea musulmana ar inghiti o chestie din asta" - pai Razboiul de 6 zile l-au inghitit? Cui i-a pasat? :) Cand au trimis turcii provizii in Gaza si evreii le-au omorat nustiu cati civili in apele internationale a comentat cineva ceva? Evreii nu respecta nici o rezolutie ONU, au sute de rezolutii incalcate flagrant. Comenteaza cineva?

            "USA i-ar lasa pronto din brate" - USA e condusa de evrei, deci nu se pune problema de asa ceva, e o firmatie complet gresita.

            "Franta si Germania care au minoritati muslmane importante i-ar sanctiona economic si nu numai." - hai sa iti dau un articol sa vezi de exemplu in ce hal sta capra Germania la evrei:

            http://www.cbsnews.com/news/report-israel-fitting-nuclear-missiles-on-german-built-subs/

            "The German government had helped underwrite the sale of the first three submarines delivered - subsidizing half the cost of one and the entire cost of two others.

            Berlin is financing one-third of the cost of the sixth submarine, or about 135 million euros ($168 million). Chancellor Angela Merkel has placed conditions on delivery, however, including that Tel Aviv allow the completion of a Gaza Strip sewage treatment plant (partly financed with German funds) and end the expansion of settlements. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has met none of the terms."

            Israeli Defense Minister Ehud Barak told Der Spiegel that Germans should be "proud" that through these defense measures they have helped ensure the preservation of the state of Israel "for many years."

            Ce zici de cat de nesimtiti pot sa fie? Pai cum asa? Pentru ca detin controlul si isi permit!

            Singurii care probabil ar putea sa ii mierleasca sunt Pakistanul care sunt nucleari dar n-ai de unde sa stii cine ii tine de boase si pe aia. La cat de strans colaboreaza cu SUA, nu m-as mira sa fie si aia infiltrati binisor.

          • @ Unu te cam inseli daca crezi ca USA are agenda Israelului. Apoi Razboiul de 6 zile a fost posibil si datoria inapoierii tarilor arabe ceea ce acum nu mai este cazul, Egiptul sta mult mai bine ca in trecut, Iranul va profita de ocazie sa se realieze ca pricipalul aparator al islamismului etc. Crezi ca teritoriul Israelului poate duce un conflict contra rachetelor tactice turcesti daca astea ajung in zona astea ajung in zona proxy?
            Mai gandeste-te si ca deocamdata cu pierderi este adevarat Hezbollah-ul a reusit in 2006 sa respinga atacul Israelian. Apoi mai sunt si cei de la ISIL care ar prinde aripi in cazul in care evreii si-ar pune turcii in cap. Arbia Saudita nu o sa stea pe pace....cam multe state si cam bine dotate, in plus si daca pilotii isrelieni sunt de 5 ori mai buni tot nu o sa isi permita pierderile alea de avioane si tehnica de lupta.

          • "te cam inseli daca crezi ca USA are agenda Israelului. "

            SUA are agenda institutiilor financiare care controleaza banii din SUA:

            http://en.wikipedia.org/wiki/Janet_Yellen -Janet Louise Yellen
            http://en.wikipedia.org/wiki/Ben_Bernanke - Ben Shalom Bernanke
            http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Greenspan - Alan Greenspan

            Ia vezi ce au astia toti in comun in afara de faptul ca au condus Federal Reserve in ultimii 30 de ani?

            Spre exemplu, in anii '30 familia Rockefeller controla 90% din industria de petrol a SUA. Crezi ca au saracit intre timp?

            Si ca sa intelegi mai bine slugarnicia tarilor din Europa de Vest fata de SUA, trebuie sa te uiti la cine are cei mai multi bani:

            http://en.wikipedia.org/wiki/Mayer_Amschel_Rothschild

            Mayer Amschel Rothschild (23 February 1744 – 19 September 1812) was a German banker and the founder of the Rothschild banking dynasty, which is believed to have become the wealthiest family in human history. Referred to as the "founding father of international finance,"

            http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_banking_family_of_Austria
            http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_banking_family_of_England
            http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_banking_family_of_Naples
            http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_banking_family_of_France

            Si ar mai fi multe alte exemple.

            A fost chiar comica o faza anul trecut cand evreii i-au bombardat pe amaratii aia din Gaza, ca dupa ce SUA a iesit si a spus oficial ca condamna atacurile evreiesti impotriva palestinienilor, au reimprospatat imediat stocurile de munitie ale evreilor. Ipocrizie maxima.

  • Vad ca unii isi dau cu parerea despre ce vor face evreii, ce arme au evreii, dar uita ca mareata armata a evreilor ucide copii palestinieni, bombardeaza orase fara aparare antiaeriana, si lupta cu niste desculti care nici macar in visele frumoase nu viseaza la o dotare ca cea a evreilor.
    Turcia nu este Gaza. Chiar credeti ca Turcia o va incasa intruna fara sa riposteze? Daca evreii folosesc arma atomica, sa zis cu Israelistanul.

    • http://en.wikipedia.org/wiki/Samson_Option

      Niste desculti sustinuti puternic de iran si in general de lumea musulmana. Pretenash evreii nu mai accepta sa fie batjocoriti. Daca e vreodata sa se ajunga in situatia in care Israelul sa fie atacat militar si sa nu poate face fata, nu cred ca vor avea nici o retinere sa rada nuclear omenire de pe fata pamantului.

      Israel has been building nuclear weapons for 30 years. The Israelis understand what passive and powerless acceptance of doom has meant for them in the past, and they have ensured against it. Masada was not an example to follow—it hurt the Romans not a whit, but Samson in Gaza? What would serve the Jew-hating world better in repayment for thousands of years of massacres but a Nuclear Winter. Or invite all those tut-tutting European statesmen and peace activists to join us in the ovens? For the first time in history, a people facing extermination while the world either cackles or looks away—unlike the Armenians, Tibetans, World War II European Jews or Rwandans—have the power to destroy the world. The ultimate justice?[27]

      • "evreii nu mai accepta sa fie batjocoriti."

        prietene, nu stiu ce sistem de valori ai tu, dar ia zi, tu ce ai face daca ai fi in situatia astora carora statul Israel le demoleaza casele cu buldozerul blindat?

        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_towns_and_villages_depopulated_during_the_1948_Palestinian_exodus
        http://en.wikipedia.org/wiki/House_demolition_in_the_Israeli–Palestinian_conflict

        "Around 400 Arab towns and villages were depopulated during the 1948 Palestinian exodus. Some places were entirely destroyed and left uninhabitable;[1][2] others were left with a few hundred residents and were repopulated by Jewish immigrants, then renamed."

        Stii ca Stalin a avut la un moment dat intentia sa faca o tara pentru evrei pe teritoriul actualei Bucovine romanesti? Din fericire pentru noi s-a razgendit si le-a facut un oblast in extremul orient in sudul Habarovskului.
        Daca te trezeai cu o tara in tara ta, si casele si satele si orasele romanesti erau demolate, oamenii omorati sau refugiati iar mai apoi toate acele asezari redenumite si repopulate, ce mai ziceai acum?

        Exista mult zgomot pentru crimele naziste si exterminarea evreilor dar nu prea comenteaza nimeni cand vine vorba de crimele evreilor, care au facut exact ce au facut si nazistii.

        • Sa nu exageram,stiam ca d-ta ai pareri echilibrate.Uite, eu am prins vremurile cu profesori si medici evrei,am si acum o parere foarte buna despre profesionalismul lor.Si mai amintesc un fapt:in anii de haos "90 cu inflatie la cer si disponibilizari masive,multi au plecat sa castige o paine in Israel,s-au facut case,s-au cumparat bunuri cu bani de acolo.

          • Pai ce treaba are ce am spus eu cu ce ai spus dumneata? Sunt sigur ca acei medici plecati sa castige o paine cinstit in Israel nu s-au dus acolo ca sa sofeze buldozere blindate, nici sa masacreze arabi. Nu am nici o treaba cu evreii de buna credinta ci cu conducerea si cu sferele lor de influenta, carteluri bancare care nu sunt cel mai bine intentionate.

            Si stati linistit ca in Holocaust nu au murit evreii aia care constituiau elita financiara mondiala, nici aia care trageau sforile si organizau revolutii in Rusia tarista pe la 1917.
            Iar din Holocaust beneficiaza tot baietii destepti, nu amaratii carora le-au putrezit oasele prin lagare.

            Au murit tot amaratii care nu aveau nici o treaba. De-alde din astia de care zici dumneata, profesori, medici, sau oameni simpli.

            Si eu am cunostinte evrei, am lucrat cu evrei, nu am nici o problema, nu ei demoleaza casele din West Bank ci indivizi ca Netanyahu sau raposatul Sharon, nu medicii si profesorii au inventat si adus comunismul in Rusia ci Marx, Engels, Trotky, Lenin, Beria, laturi ale societatii finantate si organizate de cartelurile bancare.

          • "revolutia din Rusia a fost finantata de germani" - E o afirmatie care contine o inexactitate. Revolutia Bolsevica din Rusia a fost finantata DIN Germania dar NU DE germani.

            Sau daca unii ca Eugen Leviné sau Rotschild pot fi considerat "germani", atunci fie cum ziceti dumneavoastra.

            https://en.wikipedia.org/wiki/Eugen_Leviné
            https://en.wikipedia.org/wiki/Bavarian_Council_Republic

            In rest, inclusiv Trotzky venise de la New York, ceea ce nu il face nici american nici rus.

      • Da draga.acelasi gen de comisii care favorizeaza cand palestinienii,cand israelienii,in functie de ce lobby e mai pe val la momentul respectiv.Si unii si altii vin cu rapoarte de genul asta .
        Ghici ce,ha-ver.Micul vostru razboi propagandistic ne intereseaza destul de putin.Canta hatikva la alta masa.Sau daca e permis in timpul serviciului,comenteaza la subiect.

        p.s Sau apucat americancii,evreii,rusii de gargara pe net.Ceainizii cenzureaza netul de cand haul.Puii mei,a reusit specia umana sa f..a si netul.

  • Va d ca toata lumea isi da ochii peste cap vorbind despre un ipotetic conflict Turcia-Israel. Se uita ca exista deja un conflict mocnit cu Grecia atat pe tema Ciprului cat si pe tema unor insule din M.Egee. Pana sa ajunga turcii in conflict cu evreii inca n-au rezolvat problema greceasca. Neintelegerile turco-israeliene nu cred ca vor depasi stadiul actual. Ciprul si resursele sale si insulele disputate cu Grecia sunt miza.

    • Grecii au oarece avantaj.1 la mana,flota lor e numeric cam cat aia turca.Calitativ pe acolo sau peste.
      2.Ei au insulele.AA greaca de pe insulite combinata cu aviatia contrabalanseaza lejer superioritatea numerica turca in aer.
      3.Parte din flota turca trebuie sa treaca prin Bosfor.Asta inseamna ca grecii au un avantaj major in materie de informatii.Legat de insulite si avantaj grecesc,e destul un pct. de observatie pe zisele insulite cu niste benoacle ca sa aiba sub control tot estul Egeei.
      Razboiul naval e o chestiune de cine aprinde ultimul radarele,dar trage primul rachetele.
      4.Submarinele grecilor sunt in marea lor.E drept ca submarinele turcilor pot interzice accesul armatei grecesti inspre Cipru.

      LPD asta nu modifica mare lucru,dar e un mesaj politic.
      FOS de ambele parti vor zburda,ca au unde.
      Per total mizez pe greci pe terenul lor.Chiar si in cazul in care se bat pt. cipru,tot pe greci mizez.S300 din Creta le asigura superioritatea aeriana.Iar flota lor are un oarecare avantaj,pt. ca flota turca e partial in MN.Sa o aduca prin Bosfor din timp de pace inseamna sa semnalizeze razboiul si sa elimine surpriza. Flota greaca are flancul stang asigurat de apararea din insule.

  • Mizam pe unii sau pe altii eu am vrut sa spun ca degeaba dezbate lumea un ipotetic conflict turco-israelian ca pana acolo este cale lunga cand turcii si grecii stau fata in fata cu jungherele scoase. Asta este un conflict mult mai cald iar nava asta amfibie printe altele are ca tinta disputa din Egee si Cipru cu grecii . Cu evreii au momentan niste animozitati ideologice sa le spunem si mult mai putine de impartit decat cu grecii. Idem evreii au problemele lor cu Hamas, Hezbollah, Siria, SIIL si Iranul ca sa se mai lege la cap si cu turcii.

    • Rare sunt conflictele fara o miza economica.Sigur ca in largul coastelor Ciprului grecesc,Israelului,Libanului s-au descoperit uriase zacaminte de gaze naturale.Turcia probabil are nevoie si de argumente contondente in negocieri si s-a gandit la acest tip de nava militara.Daca tot pomenesc de resurse minerale,am gasit ca si Italia a fost "fericita"acum cu mari zacaminte de petrol.Ei, daca stia Mussolini ce resurse petroliere are,cred ca filmul WW2 era mult deosebit.

    • Am vazut ce vrei sa zici,insa problema e ca turcii mai au mult pana sa comenteze in fata grecilor.In ce masura le ajuta nava asta,ramane de vazut.

        • Mersi de harta :D

          Daca te uiti pe ea,vezi ca orice flota turceasca navigheaza intre insula cipru si flota greaca care poate veni lejer si comfortabil de la vest.Jumatate din spatiul dintre Creta si Cipru e acoperit de S300 din Creta.Flota turca e rupta in doua de arhipelag.
          Cheia problemei e cine poate acoperi mai bine caile de comunicatii maritime dintre Anatolia si Cipru si cine poate aduce mai multe intariri intr-un timp mai scurt.Dpdv al distantei turcii par favoriti.Dar grecii pot aduce o forta superioara si au posibilitati logistice mai mari.Toata flota lor comerciala ar fi mobilizata.N-au turcii torpile si rachete cate nave au grecii.

          In Cipru,terenul favorabil aparariii e in mana grecilor.

Recent Posts

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

1 week ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

1 week ago

Bulgaria ar putea aloca 2,5 procente din PIB către Ministerul Apărării

Parlamentul Bulgariei dezvate ambițiosul plan de creștere a bugetului Apărării la 2.5% din PIB. Ministrul…

2 weeks ago

Rostec lucrează la un nou sistem mobil aruncător de proiectile incendiare

În viitorul apropiar, promit cei de la Rostec, miltiarii ruși vor fi dotați cu un…

3 weeks ago

Posibilă dronă maritimă recuperată din apele teritoriale ale României

În cursul serii de joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de…

4 weeks ago

China va dezvolta avionul J-15 într-o versiune pentru război electronic

Televiziunea de stat chineză a anunțat recent că se lucrează la dezvoltarea avionului multirol de…

4 weeks ago