Marina Turciei efectuează numărătoarea inversă a zilelor rămase până când TCG Anadolu va intra în serviciul flotei.

Până atunci însă LHD-ul (Landing Helicopter Dock) Anadolu a completat încă un pas important în teste, la bordul navei executându-se primele apuntări cu elicoptere în largul mării.

Ministerul turc al apărării a informat că elicoptere AH-1W Super Cobra și SH-70B au apuntat pe viitoarea navă amiral a Turciei.

O altă premieră pentru TCG Anadolu a reprezentat-o dislocarea la bordul navei a unui tanc indigen Altay. Blindatul a fost adus din port cu o navă LCM (Landing Craft Mechanized), apoi de la bordul LHD-ului a fost transportat înapoi la țărm cu un LCM.

La jumătatea lunii Septembrie a anului curent, președintele Agenției Turce pentru Industriile de Apărare, Ismail Demir, a declarat că TCG Anadolu va fi livrată Marinei Militare a Turciei până la finalul acestui an.

Dincolo de chestiile astea interne, TCG Anadolu va fi prima navă portdronă din lume.

Adică va fi transformată în purtătoare de drone după ce SUA a rupt parteneriatul cu Turcia în programul F-35 JSF.

Ca rezultat, compania turcească Baykar, producătoare de drone, a anunțat în 2021 că lucrează la un UCAV, numit TB-3, o versiune îmbunătățită și cu aripi pliabile a TB-2, dronă care va fi operată de la bordul acestei nave.

Ismail Demir a declarat că integrarea dronelor va continua după livrarea navei și a adăugat că pe lângă TB-3, Anadolu va opera avionul de luptă reactiv fără pilot Bayraktar Kizilelma și avionul biloc reactiv pentru misiuni de antrenament avansat și atac ușor TAI Hurjet.

Iulian Iamandi